Australian Open, 6. den: Plíšková zvládla kritický moment a přes Ostapenkovou postoupila do osmifinále, v něm si také zahraje Strýcová se Serenou Williamsovou

Melbourne - V sobotu bylo v australském Melbourne na programu 3. kolo jak v rámci turnaje ženské dvouhry, tak i v rámci té mužské. V té ženské se tuzemští tenisoví fanoušci mohli těšit na dvě zbývající české singlistky, které v tomto turnaji zbyly a to na Karolínu Plíškovou, tak i na Barboru Strýcovou. Zatímco prvně jmenovaná hráčka dokázala do osmifinále postoupit přes Lotyšku Jelenu Ostapenkovou a to i přesto, že v závěru zápasu to spíše vypadalo, že třeřtí sadu zvládne Ostapenková, jelikož v ní vedla už 5:2. Rodačka z Loun ale žádné překvapení nedopustila a mohla se tak tedy nakonec po vítězství 4:6, 6:0 a 10:8 radovat z postupu mezi nejlepších šestnáct tenistek na tomto turnaji. Právě v této fázi soutěže se kromě tuzemské jedničky mezi ženami představí i Barbora Strýcová, která tak nadále pokračuje ve svých famózních výkonech z poslední doby. Ve 3. kole si totiž bez ztrátu setu poradila Caroline Garciaovou z Francie, jež tak porazila následujícím výsledkem 6:2 a 7:5. Další soupeřkou tenistky pocházející z Plzně bude ovšem Američanka Serenou Williamsovou, jež se takpo Lucii Šafářové setká v rámci tohoto grandslamu s další Češkou.

Pátá hráčka světového žebříčku WTA Karolína Plíšková svůj duel s Jelenou Ostapenkovou z Lotyšska nezačala nejlépe a tak trochu tedy samotný začátek tohoto duelu napovídal, že to česká tenistka nebude mít v žádném případě jednoduché. Ukázalo se totiž, že zvěsti o Ostapenkové a její hbitosti a vznětlivosti se zkrátka zakládají na pravdě a i proto tak s ní měla problém i taková hráčka ze světové špičky, jakou je právě Karolína Plíšková. Nejenže lotyšská reprezentantka předváděla svůj skvělý return, ale i svou agresivitu a také výtečný pohyb a i díky tomu tak dokázala zvítězit v úvodní sadě poměrem 6:4.

Druhý set pak odpovídal tomu, která hráčka se kde přesně nachází a která více zkušeností. Lotyšku totiž v této části hry potkala slabší chvíle a česká hráčka s ní tak byla hotová již za 23 minut, když tedy druhou sadu vyhrála celkem s přehledem 6:0. V závěrečné třetí sadě to ale byla zase Lotyška, která trapila favoritku tohoto duelu, protože už v ní byla pouhý gam od vítězství v zápase, když v ní vedla 5:2. Čtyřiadvacetileté české hráčce se ale následně podařilo vzít své soupeřce hned dva servisy a pak dokázala velmi nepříznivý stav otočit na 6:5. Ani to však na Lotyšce nezanechalo následky takového rázu, že by snad nedokázala odpovědět, dokázala a to svou agresivní hrou a přesně zahranými míčky. Plíšková zase pro změnu sázela na kvalitní podání. To všechno se promítlo až do stavu 9:8 pro českou tenistku ve třetí sadě a právě tehdy měla k dispozici dva mečboly, přičemž hned ten první se jí povedlo využít a díky tomu tak postoupit do osmifinálové fáze.

V té uvidíme i Barboru Strýcovou a i v její duelu 3. kola, kde se utkala s Caroline Garciaovou z Francie a i v tomto zápase byl k vidění obrat, o který se postarala česká hráčka. Samotný duel ovšem začal pro fedcupovou reprezentantku výtečně, jelikož to byla ona, která uzmula pro sebe hned první podání své soupeřky. Zbytek úvodní sady už se hrál ve znamení dominance Češky, která pouze jednou v této části hry darovala game Francouzce, jež si jednak připisovala na své konto jednu chybu za druhou, přesto dokázala alespoň zkorigovat průběžný stav prvního setu na 5:2. Nakonec to bylo vše, na co se v této sadě Francouzka zmohla, za 32 minut hry totiž bylo o výsledku prvním setu rozhodnuto, Strýcová ho vyhrála 6:2.

Co se týče druhého setu tohoto utkání, tak ten byl už o poznání zajímavější a tedy i vyrovnanější. Na Francouzce, která v loňském roce deblový turnaj na pařížském grandslamu, bylo vidět, že oproti první sadě zpřesnila mezihru, dokázala vyhrávat svá podání a při returnu tlačila na aktuálně šestnáctou hráčku světa Barboru Strýcovou. Ta pak kvůli zlepšené hře své sokyně vždy dotahovala její náskok až se stav tohoto setu dostal na 3:4 pro Francouzku. Následně prohrála Strýcová svůj servis a byla tak již blízko k tomu, aby se i tento duel do stal do závěrečného třetího setu, když měla Garciaová k dispozici hned dva setboly za stavu 40:15. Protože se ale poté povedlo Strýcové vyhrát celkem 14 míčků v řadě za sebou, byla to nakonec právě česká hráčka, která se po vítězství 6:2 a 7:5 radovala taktéž z postupu do další fáze turnaje.

Na obrat ve druhém setu pomalu nevěřila ani sama třicetiletá hráčka z Plzně. "Už jsem si říkala, že bude třetí set a začnu znovu, a byla jsem v klidu. A tam se to nějak zlomilo a od té doby šly kromě jednoho už všechny míče pro mě," řekla Strýcová konkrétně po zápase, kdy ji pak pochválil za výkon i její kouč Tomáš Kroupa. "On není chválící typ a už jsem si na to zvykla. Viděl, že jsem hrála dobře, zvládla jsem těžkou koncovku a pochválil mě za koncovku."

Soupeřkou Barbory Strýcové v pondělním osmifinále bude Američanka Serena Williamsová, která se tak již podruhé na tomto turnaji střetne s českou tenistkou. Ve 2. kole totiž porazila Lucii Šafářovou. Dodejme, že Serena Williamsová do osmifinále přešla přes svou krajanku Gibbsovou, kterou porazila bez větších potíží 6:1 a 6:3. Osmifinále si naopak nezahraje Slovenka Dominika Cibulková, jež pro změnu nestačila na Rusku Makarovovou, se kterou tedy prohrála 6:2, 6:7 a 6:3.

O největší překvapení tohoto dne se postarala až 116. hráčka světa Sakkarinová z Řecka, která senzačně z turnaje vyprovodila turnajovou osmnáctku Vesninovou. V mužském pavouku dál pokračuje Španěl Rafael Nadal. Aktuálně devátý hráč světa nabídl v Melbourne společně s jeho soupeřem, mladým talentem Alexanderem Zverevem z Německa, pětisetovou bitvu, na jejíž konci byla šťastnější někdejší světová jednička, když tedy zvítězila 4:6, 6:3, 6:7 (5:7), 6:3, 6:2.

Konečné výsledky tenisového grandslamu Australian Open (21.1.2017):

Ženy, dvouhra - 3. kolo:

Karolína Plíšková (5-ČR) - Ostapenková Jelena 4:6, 6:0 a 10:8Strýcová (16-ČR) - Garciaová (21-Fr.) 6:2, 7:5S. Williamsová (2-USA) - Gibbsová (USA) 6:1, 6:3,Makarovová (30-Rus.) - Cibulková (6-SR) 6:2, 6:7 (3:7), 6:3Bradyová (USA) - Vesninová (14-Rus.) 7:6 (7:4), 6:2Lučičová-Baroniová (Chorv.) - Sakkariová (Řec.) 3:6, 6:2, 6:3Kontaová - Wozniacká 6:3,6:1Gavrilovová (22-AUS.) - Bacsinská ( 12-Švý.) 6:3. 5:7, 6:4

Muži, dvouhra - 3. kolo:

Thiem (8-Rak.) - Paire (Fr.) 6:1, 4:6, 6:4, 6:4Goffin (11-Belg.) - Karlovič (20-Chorv.) 6:3, 6:2, 6:4Bautista (13-Špa) - Ferrer (21-Špa) 7:5, 6:7(6:8), 7:6(7:3), 6:4Istomin (Uzb) - Carreňo (30-Špa) 6:4, 4:6, 6:4, 4:6, 6:2Nadal (9-Špa) - A.Zverev (24-Něm) 4:6, 6:3, 6:7 (5:7), 6:3, 6:2Monfils (6-Fra) - Kohlschreiber (32-Něm.) 6:3, 7:6 (7:1), 6:4Raonic (3.Kan) - Simon (25-Fra) 6:2, 7:6(7:5), 3:6, 6:3Dimitrov (15-Bulh.) - Gasquet (18-Fr.) 6:3, 6:2, 6:4

Ženy, čtyřhra - 2. kolo:

Kristýna Plíšková, Golubicová (ČR/Švýc.) - Bertensová, Larssonová (14-Niz./Švéd.) 6:1, 6:4,Peschkeová, Grönefeldová (ČR/Něm.) - Krejčíková, Voskobojevová (ČR/Kaz.) 6:3, 7:6 (7:5).

Smíšená čtyřhra - 1. kolo:

Siniaková, Soares (6-ČR/Braz.) - Martínezová, Cuevas (Šp./Urug.) 6:4, 6:3

Související

Linda Nosková

Nosková se postarala o největší senzaci na Australian Open. Ve 3. kole vyřadila světovou jedničku

Na prvním grandslamu sezóny Australian Open už nebude pokračovat ženská světová jednička, Polka Iga Šwiateková. Čtyřnásobnou grandslamovou šampionku totiž dokázala česká reprezentantka Linda Nosková ve 3. kole tohoto turnaje v Melbourne vyřadit, když po dvou hodinách a 22 minutách vyhrála po třech setech 3:6, 6:3 a 6:4. Jde o životní triumf pro teprve devatenáctiletou rodačku ze Vsetína, pro kterou se jedná o vůbec premiérovou účast na Australian Open mezi seniorkami.
Novak Djoković

Djokovič vyrovnal Nadala v počtu grandslamových titulů. Zanechal však po sobě pachuť

Mužský turnaj ve dvouhře v australském Melbourne v rámci Australian Open ovládl srbský tenista Novak Djokovič, jehož finálovým soupeřem byl v neděli Řek Stefanos Tsisipas, přemožitel Jiřího Lehečky ze čtvrtfinále. Řeckého tenistu porazil 6:3, 7:6 a 7:6 a mohl se tak radovat ze svého rekordního jubilejního desátého vítězství v Melbourne, díky čemuž se tak stal opět světovým hráčem číslo jedna. Na prvním grandslamovém turnaji však Djokovič nezanechal nejen dojem ze svého bezesporu dobrého tenisu, ale i pachuť z toho, že jeho okolí nikterak neskrývalo svou přilnavost k Rusku.

Více souvisejících

Australian Open Karolína Plíšková (tenistka) Barbora Strýcová

Aktuálně se děje

před 43 minutami

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

před 1 hodinou

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

před 2 hodinami

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy