Australian Open, semifinále: Fanoušci se dočkali! Proti Federerovi se ve finále postaví Španěl Nadal. Z Melbourne si odváží titul i Šafářová se svou parťačkou

Melbourne - Skoro pět hodin museli tenisoví fanoušci čekat na to, který tenista z dvojice Španěl Rafael Nadal a Bulhar Grigor Dimitrov si to v neděli zahraje v prvním grandslamovém finále letošního roku proti Švýcarovi Rogeru Federerovi. Především z nostalgie na docela nedávné časy si fanoušci přáli, aby se do finále dostal Rafael Nadal, jenž by si tak po čase o titul zabojoval se zmiňovaným Federerem. Nakonec se jim to splnilo, neboť to byl právě Nadal, kdo v pěti setech v semifinále zvítězil nad Dimitrovem 6:3, 5:7, 7:6, 6:7 a 6:4. Po tomto hracím dni mají radost i čeští fanoušci, jelikož Lucie Šafářová společně s Bethanií Mattekovou-Sandsovou vyhrála finále čtyřhry, ve kterém se střetla s česko-čínským duem Andrea Hlaváčková, Pcheng Šuaj. Ten tedy česko-americký pár porazil 6:7, 6:3 a 6:3.

Nejen dlouhé výměny, ale i odvážné údery spolu s nečekanými zvraty nabízel semifinálový duel mezi Nadalem a Dimitrovem. Zatímco prvně jmenovaný levoruký tenista, jenž se tak snažil o svou první finálovou účast na grandslamu od roku 2014, kdy si zahrál finále French Open, předváděl skvělý obranný tenis, jeho soupeř pro změnu uchvacoval publikum svým jednoručným bekhendem. Úvodní sadu získala turnajová devítka ze Španělska a to především díky brejku, druhý set pak lépe zvládal Dimitrov, jenž sice měl šanci dojít k vyrovnání zápasu lehčí cestou, nakonec ale uzavřel tuto část hry proměněním svého až pátého setbolu v samotném závěru této sady. Následující dvě sady pak dospěly až do tie-breaku, přičemž v tom prvním byl úspěšnější Nadal, jenž ho získal výsledkem 7:5, po tom druhém se pak zase radoval bulharský reprezentant, když ho vyhrál 7:4.

V závěrečném setu se pak nejprve oba tenisté snažili o brejknutí svého soka, ani jednomu se to však nepodařilo. Rozhodující bylo, že Bulhar nevyužil situace a neodskočil svému soupeři poté, co nedotáhl do konce možnost brejku při stavu 4:3 a 40:15 právě pro Dimitrova. Oba tyto brejkboly se Španělovi povedlo odvrátit a v následné hře pak uzmul servis svému soupeři, jenž se sice nevzdával, neboť se mu podařilo odvrátit hned dva mečboly, ten třetí byl už však nad jeho síly. Až v jednu hodinu po půlnoci australského času tak tedy bylo jasno v tom, že je tady to, na co fanoušci čekali. V nedělním finále Australian Open proti Federerovi nastoupí Nadal. Ten Bulhara Dimitrova tedy porazil 6:3, 5:7, 7:6 (7:5), 6:7 (4:7), 6:4.

Z Češek byla nakonec úspěšnější Šafářová

Lucie Šafářová nebo Andrea Hlaváčková. Obě tyto české reprezentantky měly stejnou šanci na zisk titulu z turnaje ženské čtyřhry na tomto prvním grandslamu této sezóny a jen jedna se z něj mohla nakonec radovat. Zatímco prvně jmenovaná brněnská rodačka hrála se svou již tradiční americkou parťačkou Bethanií Mattekovou-Sandsovou, druhá jmrnovaná česká tenistka pocházející z Plzně na kurt nastoupila s Číňankou Pcheng Šuaj, se kterou tedy hraje od této sezóny. Byl to však zkušenější česko-americký pár, kdo se smál na konci nejvíce.

Co se týče úvodní části hry, tak v něm oba ztratily své servisy a v obou případech se tak stalo u Šafářové na straně jedné a u Hlaváčkové na straně druhé. Šafářová ztratila podání hned v prvním gamu, příčinou byl aktivní tenis praktikovaný tehdy její krajankou. Hlaváčkové se v úvodní sadě dařily jak returny, tak i hra u sítě a vedle toho předváděla výtečné prohozy. Pak ale přišla osmá hra této sady a Hlaváčková zaznamenala dvě dvojchyby, kvůli kterým se česko-americkému páru povedlo nepříznivý vývoj duelu srovnat a dotáhnout první set do tie-beaku. V něm to ale byla opět tenistka z Plzně, která dominovala a díky tomu se tak po 53 minutách mohlo česko-čínské duo radovat ze zisku této sady.

Druhý set lépe začala Šafářová s Mattekovou-Sandsovou, která se pak postupně čím dál více zlepšovala, což se potvdilo tehdy, kdy tento pár hned dvakrát za sebou brejknul soupeřky. Nakonec tento set vyhrály vítězky Australian Open 2015, French Open 2015 a US Open 2016 poměrem 6:3. I díky slabému podání Hlaváčkové ve třetím rozhodujícím setu, kdy tak předvedla další dvojchybu, vyhrál třetí sadu opět česko-americký pár 6:3 a mohl se tak radovat z dalšího grandslamového tiumfu.

Konečné výsledky tenisového grandslamu Australian Open (27.1.2017):

Muži, dvouhra - semifinále:

Nadal (9-Šp.) - Dimitrov (15-Bul.) 6:3, 5:7, 7:6 (7:5), 6:7 (4:7), 6:4

Ženy, čtyřhra - finále:

Šafářová, Matteková-Sandsová (2-ČR/USA) - Hlaváčková, Pcheng Šuaj (12-ČR/Čína) 6:7 (4:7), 6:3, 6:3

Smíšená čtyřhra - semifinále:

Spearsová, Cabal (USA/Kol.) - Svitolinová, Guccione (Ukr./Austr.) 7:6 (7:1), 6:2Mirzaová, Dodig (2-Indie/Chorv.) - Stosurová, Groth (Austr.) 6:4, 2:6, 10:5

Související

Linda Nosková

Nosková se postarala o největší senzaci na Australian Open. Ve 3. kole vyřadila světovou jedničku

Na prvním grandslamu sezóny Australian Open už nebude pokračovat ženská světová jednička, Polka Iga Šwiateková. Čtyřnásobnou grandslamovou šampionku totiž dokázala česká reprezentantka Linda Nosková ve 3. kole tohoto turnaje v Melbourne vyřadit, když po dvou hodinách a 22 minutách vyhrála po třech setech 3:6, 6:3 a 6:4. Jde o životní triumf pro teprve devatenáctiletou rodačku ze Vsetína, pro kterou se jedná o vůbec premiérovou účast na Australian Open mezi seniorkami.
Novak Djoković

Djokovič vyrovnal Nadala v počtu grandslamových titulů. Zanechal však po sobě pachuť

Mužský turnaj ve dvouhře v australském Melbourne v rámci Australian Open ovládl srbský tenista Novak Djokovič, jehož finálovým soupeřem byl v neděli Řek Stefanos Tsisipas, přemožitel Jiřího Lehečky ze čtvrtfinále. Řeckého tenistu porazil 6:3, 7:6 a 7:6 a mohl se tak radovat ze svého rekordního jubilejního desátého vítězství v Melbourne, díky čemuž se tak stal opět světovým hráčem číslo jedna. Na prvním grandslamovém turnaji však Djokovič nezanechal nejen dojem ze svého bezesporu dobrého tenisu, ale i pachuť z toho, že jeho okolí nikterak neskrývalo svou přilnavost k Rusku.

Více souvisejících

Australian Open Rafael Nadal Lucie Šafářová

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy