Australian Open: Federer díky výtečnému obratu v závěrečném pátém setu porazil Nadala a získal tak svůj osmnáctý grandslam

Melbourne - Pouze jedna tajenka zůstávala před nědělním hracím dnem, tedy pokud se bavíme o turnaji singlistů v rámci letošního Australian Open, tradičního prvního grandslamu sezóny. Kdo vyhraje bitvu někdejších rivalů ve finále mužské dvouhry mezi Rogerem Federerem ze Švýcarska a Rafaelem Nadalem ze Španělska? Právě na to nalezli tenisoví fanoušci odpověď v neděli, kdy k tomuto očekávanému střetnutí došlo. Duel to byl opravdu hodný finálovému zápasu tohoto grandslamu, na konci všeho byl nakonec šťastný Roger Federer, jenž zvítězil nad svým španělským sokem 6:4, 3:6, 6:1, 3:6, 6:3. Neuvěřitelný výkon předvedl Švýcar v závěrečném pátém setu, kdy sice nejprve prohrával 1:3, tento nepříznivý stav ovšem tehdy dokázal otočit na vítězných 6:3.

Tenisoví fanoušci si v tomto finálovém střetnutí skutečně přišli na své a i přesto, že v prvních čtyřech sadách byl servírován tenis, jenž byll možná o něco málo dramatičtější, než třeba předešlý semfinálový duel mezi Nadalem a Dimitrovem. Všechno ale mohl divákům vynahradit závěrečný a tudíž tedy rozhodující pátý set, kdy Švýcar prohrával už 1:3. Následně se mu však podařilo hned dvakrát soupeře brejknout a i když měl Nadal v tomto setu možnost hned  dvou brejkbolů, byl to nakonec Federer, kdo dopodával na vítězství.

Po zápase, kdy měli oba teisté k dispozici možnost promluvit k veřejnosti, uznal Federer sílu svého soka. "Kdyby bylo v našem sportu možné remizovat, dneska bych s tebou hrozně rád remizoval Rafo," řekl konkrétně Švýcar a ještě dodal: "Hlavně nekonči Rafo, děláš náš sport lepším."

Na Nadalovi bylo po utkání vidět, že je celkem spokojen i s druhým místem, vždyť ho trápil v posledních dnech nejeden zdravotní problém. "Roger si dnes zasloužil vítězství o něco více než já. Nevadí, budu bojovat dál," řekl rodák z Mallorky.

Konečné výsledky tenisového grandslamu Australian Open (29.1.2017):

Muži, dvouhra - finále:

Federer (17-Švýc.) - Nadal (9-Šp.) 6:4, 3:6, 6:1, 3:6, 6:3.

Smíšená čtyřhra - finále:

Spearsová, Cabal (USA/Kol.) - Mirzaová, Dodig (2-Indie/Chorv.) 6:2, 6:4

Související

Linda Nosková

Nosková se postarala o největší senzaci na Australian Open. Ve 3. kole vyřadila světovou jedničku

Na prvním grandslamu sezóny Australian Open už nebude pokračovat ženská světová jednička, Polka Iga Šwiateková. Čtyřnásobnou grandslamovou šampionku totiž dokázala česká reprezentantka Linda Nosková ve 3. kole tohoto turnaje v Melbourne vyřadit, když po dvou hodinách a 22 minutách vyhrála po třech setech 3:6, 6:3 a 6:4. Jde o životní triumf pro teprve devatenáctiletou rodačku ze Vsetína, pro kterou se jedná o vůbec premiérovou účast na Australian Open mezi seniorkami.
Novak Djoković

Djokovič vyrovnal Nadala v počtu grandslamových titulů. Zanechal však po sobě pachuť

Mužský turnaj ve dvouhře v australském Melbourne v rámci Australian Open ovládl srbský tenista Novak Djokovič, jehož finálovým soupeřem byl v neděli Řek Stefanos Tsisipas, přemožitel Jiřího Lehečky ze čtvrtfinále. Řeckého tenistu porazil 6:3, 7:6 a 7:6 a mohl se tak radovat ze svého rekordního jubilejního desátého vítězství v Melbourne, díky čemuž se tak stal opět světovým hráčem číslo jedna. Na prvním grandslamovém turnaji však Djokovič nezanechal nejen dojem ze svého bezesporu dobrého tenisu, ale i pachuť z toho, že jeho okolí nikterak neskrývalo svou přilnavost k Rusku.

Více souvisejících

Australian Open Roger Federer tenis

Aktuálně se děje

před 16 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy