French Open: Lotyšské překvapení! Dvacetiletá Ostapenková neumožnila výměnu na trůně ženského tenisu

Paříž - O tomto víkendu vrcholí ve francouzské metropoli Paříži druhý tenisový grandslam letošní sezóny, tedy French Open. Zatímco v neděli se tenisový svět dozví, kdo z dvojice Stan Wawrinka, Rafael Nadal se stane vítězem v turnaji mužské dvouhry na grandslamu pod Eiffelovou věží, v sobotu se rozhodovalo o tom, kdo vyhraje pařížskou ženskou dvouhru. A také se vedle toho rozhodovalo o tom, jestli bude po tomto grandslamu světovou jedničkou mezi ženami nadále Němka Angelique Kerberová či Rumunka Simona Halepová. A právě Halepová musela sobotní finále vyhrát, aby se jí mohla stát. Ovšem to se nakonec nestalo, neboť proti tomu byla její finálová soupeřka, teprve dvacetiletá Lotyška Jelena Ostapenková. Ta totiž nad Rumunkou vyhrála ve třech setech 4:6, 6:4 a 6:3.

Cesta k pařížskému triumfu je z pohledu mladičké tenistky z pobaltí obdivuhodná. Vyřadila takové překážky, jakými byly třeba loňská olympijská vítězka z Rio de Janeira Monica Puigová, někdejší světová jednička Caroline Wozniacká a ve finále Simona Halepová, tenistka bojující o to, aby se stala tou nejlepší tenistkou světa. Vítězství lotyšské hráčky je ještě o to cennější, že Ostapenková byla mezi nenasazenými. A poslední nenasazenou hráčkou, která nakonec na Roland Garros triumfovala, byla Margaret Scrivenová z Británie a to už v roce 1933.

Lotyšská hráčka, nacházející se před startem tohoto grandslamu na 47. místě světového žebříčku, nezačala finálový zápas zrovna nejlépe, neboť první set nejprve prohrála 4:6 a v tom druhém prohrávala už 0:3. Ostapenková se ale v těch nejtěžších chvílích dokázala vždy zvednout a proto tento nepříznivý stav ve druhé sadě otočila na 4:3. Nakonec zápas vyrovnala, když druhý set vyhrála poměrem 6:4.

Pro pobaltskou tenistku to opravdu nebyl jednoduchý zápas a to hlavně proto, proti jaké tenistce ve finále nastoupila. Ostapenková totiž prohrávala i v rozhodujícím třetím setu a to konkrétně 1:3. Pět následujících gamů ale dokázala získat získat na svou stranu a proto tak nakonec mohla propuknout naplno lotyšská radost. Lotyška se stala druhou nejmladší vítězkou v historii French Open. Díky tomu se v pondělním vydání světového žebříčku WTA objeví nově na 12. pozici, její o pět let starší rumunská soupeřka bude i nadále druhá.

Konečné výsledy - tenisový grandslamový turnaj French Open v Paříži (10.6.2017):

Ženy, dvouhra - finále:

Ostapenková (Lot.) - Halepová (3-Rum.) 4:6, 6:4, 6:3.

Junioři, dvouhra - finále:

Popyrin (3-Austr.) - Kuhn (11-Šp.) 7:6 (7:5), 6:3.

Junioři, čtyřhra - finále:

Kuhn, Piros (1-Šp./Maď.) - Kirkov, Thomas (USA) 6:4, 6:4.

Juniorky, dvouhra - finále:

Osuigweová (7-USA) - Liuová (6-USA) 6:4, 6:7 (5:7), 6:3.

Juniorky, čtyřhra - finále:

Andreescuová, Branstineová (1-Kan.) - Pěrvušinová, Potapovová (2-Rus.) 6:1, 6:3

Související

Lucie Havlíčková

Turnaj juniorek na Roland Garros ovládla sedmnáctiletá Lucie Havlíčková

Veliký úspěch si na letošním ročníku French Open připsala teprve sedmnáctiletá česká tenistka Lucie Havlíčková. Zatímco ženám-seniorkám se letos na pařížské antuce příliš nedařilo a nikam daleko nepostoupily, to českým juniorkám se dařilo náramně. Vše to pak vyvrcholilo sobotním finále, ve kterém zmiňovaná Havlíčková vyhrála dvakrát 6:3 nad Argentinkou Solanou Sierraovou a navázala tak na loňský pařížský triumf Lindy Noskové.
Tenis, ilustrační fotografie

French Open bude letos bez Vondroušové. Do Paříže jí nepustí zranění

Český tenis bude mít v nadcházejícím grandslamu v Paříži o další zástupkyni méně. Nba French Open se totiž nepředstaví finalistka tohoto turnaje z roku 2019 Markéta Vondroušová, kterou trápí nadále zranění, kvůli kterému se naposledy na kurtu objevila před třemi týdny. Pro dvaadvacetiletou reprezentantku tak tedy předčasně končí letošní antuokovbá sezóna.

Více souvisejících

French Open tenis

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

před 3 hodinami

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 8 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 11 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy