Česko má z letošního pařížského grandslamu na kontě titul. Získala ho Šafářová se svou parťačkou Mattekovou-Sandsovou

Paříž - Přestože v singlových turnajích pod Eiffelovou věží, v obou kategoriích, jak v ženské, tak mužské, naši tenisoví reprezentanti do závěrečných zápasů nenakoukli, a zatímco v sobotu si o titul v ženské dvouhře zahrály Rumunka Simona Halepová a Lotyška Jelena Ostapenková, jež nakonec celkem překvapivě triumfovala, a v neděli odpoledne se o titul mužské dvouhry v Paříži pro změnu střetnou Španěl Rafael Nadal a Švýcar Stan Wawrinka, tak nakonec i Češi se můžou po tomto grandslamu radovat. A to především díky Lucie Šafářové, která se svou deblovou parťačkou Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou získala titul v ženské čtyřhře a to poté, co ve finále celkem v pohodě porazili australskou dvojici Ashleigh Bartyová, Casey Dellacquaová 6:2 a 6:1.

Letošní triumf na Roland Garros si tak sympatický česko-americký pár připsal k tomu předloňskému a protože předloni (i letos) tento pár získal titul i na Australian Open a loni pak k těmto grandslamům přidal vítězství na US Open, znamená to tedy jediné. Lucii Šafářové a Bethanii Mattekové-Sandsové tak do této grandslamové sbírky chybí už pouze zisk wimbledonského titulu. "Jsem nadšená, že jsem v tobě našla báječnou partnerku na kurtu. Jsi skvělá hráčka a zároveň je velká zábava s tebou hrát. Paříž je skvělá a těším se sem na další rok," uvedla po finálovém zápase brněnská rodačka na adresu své americké kolegyně, se kterou se dala dohromady předloni krátce před Australian Open, a také na adresu francouzské metropole.

Prakticky už od samého začátku finálového zápasu mezi dvojicemi Šafářová, Matteková-Sandsová a Bartyová, Dellacquaová bylo česko-americké duo tím lepším. Sice nejprve prohrávalo 0:1, následně ale dokázalo zvítězit hned čtyři hry v řadě a i když pak Šafářová ztratila svůj servis, byl to přeci jen česko-americký pár, který nakonec vyhrál první sadu 6:2 a to díky chybě, kterou na závěr natropila Dellacquaová.

Ve druhém setu to bylo pro Šafářovou s Mattekovou-Sandsovou ještě jednodušší, jelikož to byl právě tento pár, jenž se mohl spolehnout na svůj skvělý servis. K tomu ještě přidal perfektní hru jak u základní čáry, tak i u sítě a proto tak nepotřeboval příliš mnoho sil k tomu, aby došel za vysněným triumfem. Mimochodem, pro tento pár to byl celkově jedenáctý společný titul s tím, že pouze ve dvou případech odešel z finále poražen. A nejen, že tímto pařížským vítězstvím přidala Šafářová s Mattekovou-Sandsovou na své konto hned třetí grandslam v řadě, znamená to i vůbec třetí titul pro tento pár v letošní sezóně.

Nadále tak tedy obě tenistky budou vládnout ženskému deblu, přičemž Američanka se nachází na pozici světové jedničky ve čtyřhře, její kolegyně z Česka figuruje na pozici číslo 2.

Konečný výsledek finále ženské čtyřhry na French Open:

Šafářová, Matteková Sandsová - Dellacquaová, Bartyová 6:2, 6:1

Související

Lucie Havlíčková

Turnaj juniorek na Roland Garros ovládla sedmnáctiletá Lucie Havlíčková

Veliký úspěch si na letošním ročníku French Open připsala teprve sedmnáctiletá česká tenistka Lucie Havlíčková. Zatímco ženám-seniorkám se letos na pařížské antuce příliš nedařilo a nikam daleko nepostoupily, to českým juniorkám se dařilo náramně. Vše to pak vyvrcholilo sobotním finále, ve kterém zmiňovaná Havlíčková vyhrála dvakrát 6:3 nad Argentinkou Solanou Sierraovou a navázala tak na loňský pařížský triumf Lindy Noskové.
Tenis, ilustrační fotografie

French Open bude letos bez Vondroušové. Do Paříže jí nepustí zranění

Český tenis bude mít v nadcházejícím grandslamu v Paříži o další zástupkyni méně. Nba French Open se totiž nepředstaví finalistka tohoto turnaje z roku 2019 Markéta Vondroušová, kterou trápí nadále zranění, kvůli kterému se naposledy na kurtu objevila před třemi týdny. Pro dvaadvacetiletou reprezentantku tak tedy předčasně končí letošní antuokovbá sezóna.

Více souvisejících

French Open Lucie Šafářová tenis

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

Slovák, který donášel Rusům, míří za mříže. Neplatil udělenou pokutu

Specializovaný trestní soud na Slovensku poslal Bohuše Garbára do vězení za vyzvědačství pro Rusko a braní úplatků. Soud nevyhověl žádosti odsouzeného o odpuštění zbytku dříve uloženého finančního trestu. Garbár si má nově odsedět přes rok a půl, proti rozsudku podal stížnost.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy