French Open, 1. den: Překvapení na úvod. V turnaji dvouher už nefiguruje loňská vítězka, ani Venus Williamsová, Češi se radují z postupu Strýcové

Paříž - V neděli začal ve městě pod Eiffelovou věží další nový ročník jednoho ze čtyř tenisových grandslamů French Open a hned na úvod přichystal tento turnaj pro tenisové fanoušky nečekané překvapení. Již v 1. kole dvouher totiž z turnaje vypadla obhájkyně loňského titulu z French Open Lotyška Jelena Ostapenková, jež nestačila na Ukrajinku Katerynu Kozlovovou, se kterou prohrála ve dvou setech 7:5 a 6:3. Dál nepokračuje ani další velké jméno ženského světového tenisu Venus Williamsová. Tato turnajová devítka vypadla poté, co ji porazila Číňanka Čchiang Wang 6:4 a 7:6. Jedinou českou zástupkyní, která se objevila v rámci nedělního programu, byla Barbora Strýcová. Právě tato plzeňská rodačka sice v duelu s Japonkou Kurumi Naraovou vypotřebovala všechny tři sady, po výsledku 1:6, 6:3 a 6:4 ale nakonec k radosti českých fanoušků postoupila do 2. kola.

Byla to loni senzace, když na grandslamu v Paříži triumfovala teprve dvacetiletá lotyšská hráčka Jelena Ostapenková. Nyní je stejně velkou senzací to, že tato tenistka z Pobaltí končí po roce na French Open již v prvním kole. Hráčka, která triumfovala minulý rok i proto, že ve finále pokořila Rumunku Simonu Halepovou, tentokrát vypadla poté, co se trápila proti Kozlovové. Konkrétně sedmkrát v tomto utkání si prohrála své podání, což byl tedy hlavní důvod jejího nečekaného rychlého konce v turnaji.

S turnajem ženské dvouhry se po 1. kole loučí i Venus Williamsová. Sedmatřicetiletá Američanka navázala na svůj výkon z prvního letošního grandslamu, tedy z Australian Open, kde také starší ze sester Williamsových vypadla již v 1. kole. Mimochodem, je to poprvé, co se za její dlouhou kariéru stalo, že ve dvou grandslamech po sobě vypadla takto brzy. "Tohle se nedá plánovat. Teď se musím koukat dopředu," uvedla k tomu Američanka, jež tentokrát nestačila až na 85. hráčku světového žebříčku Čchinag Wang, se kterou prohrála 4:6 a 5:7. "Hrála dobře a postupem zápasu se zlepšovala. Každá soupeřka proti mě hraje skvěle," uznala výkon své soupeřky z Číny Williamsová.

Ta však bude na kurtech ve francouzské metropoli k vidění i nadále a to v turnaji čtyřhry, na kterém je přihlášena ve dvojici se svou sestrou Serenou. "Už jsme spolu léta nehrály. Snad navážeme, kde jsme skončily," připomněla Venus dva deblové úspěchy se svou sestrou z minulosti, konkrétně z let 1999 a 2010, kdy v deblu na French Open triumfovaly.

O první českou radost v Paříži se postarala Strýcová

Duel pro jedinou českou zástupkyni v rámci tohoto hracího dne Barboru Strýcovou začal více než dobře, když v prvním setu v zápase proti Japonce Naraové ztratila pouze jednu hru. "Chtěla jsem hrát světový tenis, na který jsem neměla a momentálně nemám. Musela jsem si hodně rychle uvědomit, že musím hrát ošklivě a nějak to vypižlat," okomentovala svou hru Strýcová. Postupem času se snažila být česká reprezentantka trpělivější a pak už jen potvrzovala roli favoritky, když dovedla duel do vítězného konce. "Zápas byl hrozný, ale taková výhra se počítá a pro mě je moc důležitá," ví Strýcová, pro kterou to tak byl teprve páté vyhrané utkání na Roland Garros, na kterém během své kariéry nastoupila celkem k 16 duelům.

Turnajová hráčka číslo 26 pak byla ráda především za první vítězství od letošního únorového turnaje v Dauhá. "Blbě se to sešlo. Nebyla jsme z toho úplně na dně, že bych chtěla končit. Tohle se stává,"  řekla však k tomu optimisticky Strýcová. Ta se ve 2. kole utká s Ruskou Makarovovou, se kterou se letos už utkala na turnaji v Sydney. Tam ji tehdy ve 2. kole porazila.

Co se týče dalších výsledků prvního dne letošního French Open, tak nadále v tomto turnaji uvidíme i nasazenou čtyřku mezi muži Grigora Dimitrova z Bulharska. Ten se navíc svého soupeře pro 1. kolo dozvěděl jen 20 minut před jeho začátkem. Byl jím Egypťan Mohamed Safwat, jež tak nahradil původního Dimitrovova soupeře Viktora Troického, jenž se nakonec z turnaje odhlásil. Není tak rozhodně bez zajímavosti, že se Safwat stal prvním reprezentantem Egypta, který se na French Open objevil poprvé po 22 letech. Velkou díru do světa však neudělal, neboť s Dimitrovem prohrál 1:6, 4:6 a 6:7.

Konečné výsledky zápasů French Open 2018 (27.5.2018):

Muži, dvouhra - 1. kolo:

Dimitrov (4-Bulh.) - Safwat (Egypt) 6:1, 6:4, 7:6 (7:1)Carreňo (10-Šp.) - Kovalík (SR) 4:6, 6:1, 7:5, 7:6 (7:5)Pouille (15-Fr.) - Medveděv (Rus.) 6:2, 6:3, 6:4Nišikori (19-Jap.) - Janvier (Fr.) 7:6 (7:0), 6:4, 6:3Džumhur (26-Bosna) - Kudla (USA) 6:4, 6:2, 6:2Monfils (32-Fr.) - Benchetrit (Fr.) 3:6, 6:1, 6:2, 6:1Albot (Mold.) - Barrere (Fr.) 4:6, 0:6, 7:5, 6:1, 6:2Donaldson (USA) - Jarry (Chile) 6:3, 4:6, 3:6, 6:3, 6:4Moutet (Fr.) - Karlovič (Chorv.) 7:6 (9:7), 6:2, 7:6 (7:5)Kližan (SR) - Djere (Srb.) 7:6 (8:6), 4:6, 7:6 (8:6), 6:1Berrettini (It.) - Otte (Něm.) 3:6, 7:5, 6:2, 6:1

Ženy, dvouhra - 1. kolo:

Strýcová (26-ČR) - Naraová (Jap.) 1:6, 6:3, 6:4Svitolinová (4-Ukr.) - Tomljanovicová (Austr.) 7:5, 6:3Kozlovová (Ukr.) - Ostapenková (5-Lot.) 7:5, 6:3Wang Čchiang (Čína) - V. Williamsová (9-USA) 6:4, 7:5Stephensová (10-USA) - Rusová (Niz.) 6:2, 6:0Kontaveitová (25-Est.) - Brengleová (USA) 6:1, 4:6, 6:2Cornetová (32-Fr.) - Erraniová (It.) 2:6, 6:2, 6:3Makarovová (Rus.) - Čeng Saj-saj (Čína) 6:4, 6:1Martičová (Chorv.) - Wang Ja-fan (Čína) 6:2, 6:3Bradyová (USA) - Hesseová (Fr.) 6:1, 6:1Putincevová (Kaz.) - Kontaová (22-Brit.) 6:4, 6:3Dijasová (Kaz.) - Linetteová (Pol.) 6:3, 6:1Kužmová (SR) - Schiavoneová (It.) 7:6 (7:2), 7:6 (7:2)

Související

Lucie Havlíčková

Turnaj juniorek na Roland Garros ovládla sedmnáctiletá Lucie Havlíčková

Veliký úspěch si na letošním ročníku French Open připsala teprve sedmnáctiletá česká tenistka Lucie Havlíčková. Zatímco ženám-seniorkám se letos na pařížské antuce příliš nedařilo a nikam daleko nepostoupily, to českým juniorkám se dařilo náramně. Vše to pak vyvrcholilo sobotním finále, ve kterém zmiňovaná Havlíčková vyhrála dvakrát 6:3 nad Argentinkou Solanou Sierraovou a navázala tak na loňský pařížský triumf Lindy Noskové.
Tenis, ilustrační fotografie

French Open bude letos bez Vondroušové. Do Paříže jí nepustí zranění

Český tenis bude mít v nadcházejícím grandslamu v Paříži o další zástupkyni méně. Nba French Open se totiž nepředstaví finalistka tohoto turnaje z roku 2019 Markéta Vondroušová, kterou trápí nadále zranění, kvůli kterému se naposledy na kurtu objevila před třemi týdny. Pro dvaadvacetiletou reprezentantku tak tedy předčasně končí letošní antuokovbá sezóna.

Více souvisejících

French Open Barbora Strýcová tenis

Aktuálně se děje

před 48 minutami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy