French Open, 2. den: Kvitová s Plíškovou postoupily do dalšího kola, spolu s nimi další dvě Češky. Veselý končí, stejně tak i Wawrinka

Paříž - V pondělí svým druhým hracím dnem pokračoval duhý letošní tenisový grandslamový turnaj French Open. A ani tentokrát nebylo o překvapivé výsledky nouze. Našťěstí se žádné překvapení ale nekonalo v případě duelů českých tenistek, které se během pondělního dne ocitly na pařížských kurtech. Ve 2. kole totiž uvidí čeští tenisoví fanoušci Petru Kvitovou, kterou mnozí odborníci tipují na celkový triumf v tomto turnaji, a přestože se na úvod se svou soupeřkou Verónikou Cepedeovou z Paraguaye natrápila, nakonec po třísetové výhře 3:6, 6:1 a 7:5 postoupila dál. To samé si může říct i Kateřina Siniaková, jež si na úvod grandslamu poradila s bývalou světovou jedničkou Viktorií Azarenkovou z Běloruska a to dvakrát 7:5. Ve 2. kole budou pak moct tuzemští tenisoví příznivci držet palce také Lucii Šafářové, jež přešla přes domácí reprezentantku Jessicu Ponchetovou a Karolíně Plíškové, která pro změnu v ryze českém souboji přehrála Barboru Krejčíkovou. Co se týče českých mužů, tak dál v turnaji bude figurovat Adam Pavlásek, jenž udolal Mirzu Bašiče z Bosny a Hercegoviny, naopak Jiří Veselý končí poté, co nestačil na Srba Dušana Lajoviče. O další překvapení turnaje, kterých je tedy v jeho úvodu letos požehnaně, se tentokráte postaral loňský finalista French Open z roku 2015 Švýcar Stan Wawrinka, jenž vypadl po prohře 2:6, 6:3, 6:4, 6:7 a 3:6 se Španělem Garcíou-Lópezem.

Dvě hodiny a sedm minut potřebovala Petra Kvitová k tomu, aby udolala v 1. kole letošního French Open Paraguayku Veróniku Capedeovou. Ta má už z minulosti zkušenosti s českým tenisem, například loni na French Open turnaj začínala duelem s Lucií Šafářovou a tehdy tuto brněnskou rodačku porazila. I tentokrát trápila svou českou sokyni, nyní se ale do této role stylizovala Petra Kvitová, kterou mnozí experti řadí mezi favority na celkový triumf v tomto turnaji. Až 89. hráčka žebříčku WTA pocházející z Jižní Ameriky totiž nejprve v první sadě zaznamenala pouze dvě chyby, což znamenalo, že česká hráčka musela duel otáčet. Pomohlo jí k tomu aktivnější pojetí hry a také díky tomu tak v následujícím setu ztratila pouze jeden game.

Během závěrečného třetího setu pak sehrál velikou roli servis Petry Kvitové, na který se právě česká reprezentantka mohla v této části zápasu spolehnout. Nejen, že tak nepovolila soupeřce ani jeden brejk, v době, kdy prohrávala 4:5, navíc ještě předvedla hned tři esa v řadě, přičemž jedno z nich přišlo při druhém servisu. Tím pádem tak mohl set dospět k jejímu brejku na 6:5, při následném podání pak dokázala využít hned první mečbol. "Bylo to velmi těžké. Po prvním setu jsem byla koncentrovaná a snadno získala druhý, ale ve třetím to bylo hodně napínavé. Nakonec jsem první brejk získala já, to bylo rozhodující," okomentovala rodačka z Fulneku svůj výkon v 1. kole antukového grandslamu. Pro Kvitovou to bylo mimochodem v pořadí již dvanáctá výhra za sebou, o tu třináctou se bude chtít pokoušet ve 2. kole, ve kterém narazí na Španělku Laru Arruabarrenaovou.

Plíšková se s krajankou natrápila, Siniaková překvapila svým postupem přes bývalou světovou jedničku. Veselý vypadl již v 1. kole

Právě ve 2. kole letošního French Open budou tuzemští tenisoví fanoušci svědky ryze českého souboje mezi Lucií Šafářovou a Karolínou Plíškovou. Zatímco prvně jmenovaná česká tenistka přešla do dalšího kola přes domácí reprezentantku Jessicu Ponchetovou, kterou porazila 6:4 a 6:1, pak druhá jmenovaná česká tenistka (tuzemská tenisová jednička mezi ženami) musela porazit svou krajanku Barboru Krejčíkovou. Ta se vůbec poprvé ve své kariéře dostala do hlavní soutěže jakéhokoli grandslamu a nezkušenost na její straně z takovýchto velkých zápasů nebyla znát. První set se totiž dostal na stav 6:5 právě pro Krejčíkovou, která tak podávala na vítězství v této části hry, jenže nakonec byl set ukončen tie-breakem.  V něm sice Plíškova zprvu prohrávala už 2:4, ovšem byla to nakonec rodačka z Loun, jež se mohla pak radovat ze zisku první sady. Plíšková se trápila i ve druhém setu, kde prohrávala už 1:4, díky následným pěti vítězným gamům však dospěla k vítězství v celém zápase.

Další českou hráčkou, která se v pondělí představila na pařížských dvorcích, byla Kateřina Siniaková a i ona rozradostnila svým  - až nečekaným – postupem do 2. kola. V tom prvním totiž dokázala porazit bývalou světovou jedničku Bělorusku Viktorii Azarenkovou a to díky tomu, že se držela své hry od základní čáry, přičemž v takovýchto výměnách vždy udržela svůj servis. První sadu pak rozhodla dvanáctá hra, během které brejkla svou soupeřku a tím pádem byla snazší cesta k triumfu v tomto setu. V tom druhém sice Siniaková ztratila třikrát za sebou své podání, vždy ale v následující hře dokázala vzít servis své sokyni. Stejně jako v prvním, tak i ve druhém setu se pak stav dostal na 6:5 pro českou tenistku, přičemž jako přes kopírák i tentokrát pak měla Češka k dispozici hned tři mečboly. Proměněn byl hned ten první a to i díky 38. chybě Azarenkové v tomto utkání. Pro Siniakovou to znamenalo, že se mohla začít radovat ze svého vůbec prvního postupu do 2. kola na French Open. Mimochodem, další její soupeřkou bude Ukrajinka Kateryna Kozlovová, jež v 1. kole vyřadila loňskou šampionku z Paříže Jelenu Ostapenkovou.

Představili se i dva mužští čeští reprezentanti Adam Pavlásek a Jiří Veselý. Pavláska čeští fanoušci uvidí i v následujícím kole, kam se dostal poté, co v pondělí porazil 6:7, 7:5, 6:2 a 6:2 Bosňana Mirzu Bašice, to Veselému už nebudou moct fandit, jelikož tento příbramský rodák v úvodu nestačil na Srba Dušana Lajoviče, se kterým prohrál ve třech setech 3:6, 1:6 a 3:6.

O překvapení dne se postaral loňský finalista Stan Wawrinka, nestačil na Španěla Garcíu-Lópeze. Duel dvou kontroverzních tenistů se nekonal, Nadalův zápas byl přerušen

Tenisoví fanoušci byli zvědaví, zda se na tomto grandslamu konečně bude dařit Švýcaru Stanu Wawrinkovi, jenž minulý rok pod Eiffelovou věží došel až do finále. Třicetiletému rodákovi z Lausanne se ale dlouhodobě nedaří poté, co loni musel absolvovat hned dvě operace kolene.  Někdejší světová trojka, která je v současnosti až na 23. místě světového žebříčku, musí letošní French Open opustit již po úvodním kole, ve kterém nestačila na Španěla Garcíu-Lópeze, se kterým v pětisetové bitvě prohrála 2:6, 6:3, 6:4, 6:7 a 3:6. Po dlouhých třech a půl hodinách si tak Švýcar nikterak nevylepšil svou letoění bilanci, jež tak aktuálně čítá čtyři vítězství a sedm proher. "Je to zklamání, prohrát, když jsem už byl tak blízko. Ale už je to rok, co jsem naposledy hrál zápas na pět setů, a ve čtvrtém už jsem začínal mít trochu fyzické potíže. Psychicky je to trochu těžké, když cítím, že na tom ještě nejsem úplně ideálně. Ale stále si věřím, že můžu vyhrávat," řekl po zápase Wawrinka, jenž před rokem stanul ve finále jako soupeř Rafaelu Nadalovi, jenž tehdy v Paříži získal svou desátou trofej z tohoto antukového grandslamu.

Diváci v Paříži pak byli nažhaveni, co přinese duel mezi Nickem Kyrgiosem a Bernardem Tomicem. Oba dva jsou totiž známí svými kontroverzními přístupy k tenisu a vůbec k sobě navzájem. Sice o sobě rádi tvrdí, že jsou kamarádi a jeden druhého tak hájili před veřejností. Kyrgios se ale pak nechal slyšet, že nechce být spojován s někým, kdo říká, že ho tenis nudí. Nakonec k tomuto očekávanému duelu nedošlo, neboť kvůli problémům s loktem z turnaje odstoupil. "Konzultoval jsem to s mým týmem i doktory a bylo by příliš riskantní hrát případných pět setů na antuce," stojí v jeho prohlášení.

Protože se k večeru snesl nad Paříží déšť, nedohrál pak svůj duel obhájce loňského titulu Rafael Nadal. Španělský tenista tak zřejmě v úterý dohraje svůj duel 1. kola s Italem Simonem Bolellim. V něm je stav z pohledu hráče z Pyrenejského poloostrova zatím následující: 6:4, 6:3 a 0:3.

Konečné výsledky zápasů 1. kola tenisového Frech Open (28.5.2018):

Muži - dvouhra, 1. kolo:

Lajovič (Srb.) - Veselý (ČR) 6:3, 6:1, 6:3Pavlásek (ČR) - Bašič (Bosn.) 6:7, 7:5, 6:2, 6:2Thiem (7-Rak.) - Ivaška (Běl.) 6:2, 6:4, 6:1Djokovič (20-Srb.) - Dutra Silva (Braz.) 6:3, 6:4, 6:4García-López (Šp.) - Wawrinka (23-Švýc.) 6:2, 3:6, 4:6, 7:6 (7:5), 6:3Norrie (Brit.) - Gojowczyk (Něm.) 6:1, 2:0 skrečChačanov (Rus.) - Haider-Maurer (Rak.) 7:6 (7:0), 6:3, 6:3Gulbis (Lot.) - Müller (29-Luc.) 2:6, 6:4, 6:4, 6:3Paire (Fr.) - Carballés (Šp.) 6:3, 6:7 (3:7), 7:6 (11:9), 6:1Trungelliti (Arg.) - Tomic (Austr.) 6:4, 5:7, 6:4, 6:4Tsitsipas (Řec.) - Taberner (Šp.) 7:5, 6:7 (5:7), 6:4, 6:3Cecchinato (It.) - Copil (Rum.) 2:6, 6:7 (4:7), 7:5, 6:2, 10:8Giraldo (Kol.) - Baghdatis (Kypr) 3:6, 3:4 skrečČorič (Chorv.) - Kohlschreiber (22-Něm.) 6:3, 3:6, 6:3, 6:4Bautista (13-Šp.) - Istomin (Uzb.) 6:2, 6:7 (3:7), 1:6, 6:4, 6:4Schwartzman (11-Arg.) - Hemery (Fr.) 6:1, 6:3, 6:1Ramos (31-Šp.) - Kukuškin (Kaz.) 7:6 (7:0), 6:4, 6:1Munar - Ferrer (oba Šp.) 3:6, 3:6, 7:6 (7:3), 7:6 (7:4), 7:5Simon (Fr.) - Basilašvili (Gruz.) 6:4, 6:0, 6:7 (4:7), 6:4Ruud (Nor.) - Thompson (Austr.) 6:1, 6:4, 2:6, 4:6, 6:3Querrey (12-USA) - Tiafoe (USA) 6:1, 6:2, 7:6 (8:6)Gasquet (29-Fr.) - Seppi (It.) 6:0, 6:2, 6:2Džazírí (Tun.) - Južnyj (Rus.) 2:6, 6:2, 6:2, 3:6, 6:2

Ženy - dvouhra, 1. kolo:

Kvitová (8-ČR) - Cepedeová (Par.) 3:6, 6:1, 7:5Karolína Plíšková (6-ČR) - Krejčíková (ČR) 7:6 (8:6), 6:4Siniaková (ČR) - Azarenková (Běl.) 7:5, 7:5.Šafářová (ČR) - Ponchetová (Fr.) 6:4, 6:1Ósakaová (21-Jap.) - Keninová (USA) 6:2, 7:5Suárezová (23-Šp.) - Konjuhová (Chorv.) 6:0, 6:1Dolehideová (USA) - Golubicová (Švýc.) 6:4, 6:4Giorgiová (It.) - Minová (USA) 6:3, 6:2Arruabarrenaová (Šp.) - Babosová (Maď.) 7:6 (7:5), 6:3Sakkariová (Řec.) - Minellaová (Luc.) 7:6 (7:5), 6:2Keysová (13-USA) - Vickeryová (USA) 6:3, 6:3Petersonová (Švéd.) - Sie Šu-wej (Tchaj-wan) 6:4, 6:3Duqueová-Marinová (Kol.) - Sevastovová (20-Lot.) 4:6, 6:1, 6:3Buzarnescuová (31-Rum.) - Kingová (USA) 6:3, 6:3Kasatkinová (14-Rus.) - Kanepiová (Est.) 6:4, 6:1Parmentierová - Paquetová (obě Fr.) 3:6, 7:6 (7:4), 6:2Dulgheruová (Rum.) - McHaleová (USA) 5:7, 7:6 (7:5), 6:3Garcíaová (Šp.) - Jakupovičová (Slovin.) 6:3, 6:4Wozniacká (2-Dán.) - Collinsová (USA) 7:6 (7:2), 6:1Vandewegheová (15-USA) - Siegemundová (Něm.) 6:4, 6:4Petkovicová (Něm.) - Mladenovicová (29-Fr.) 7:6 (12:10), 6:2Flipkensová (Belg.) - Mariaová (Něm.) 7:6 (7:1), 6:4Rybáriková (19-SR) - Kumkhumová (Thaj.) 6:3, 6:0Vekičová (Chorv.) - Bondarenková (Ukr.) 6:2, 6:4Watsonová (Brit.) - Dodinová (Fr.) 6:3, 6:0Curenková (Ukr.) - Vögeleová (Švýc.) 4:6, 6:2, 6:2Bencicová (Švýc.) - Chiesaová (It.) 3:6, 7:6 (7:2), 7:5Peraová (USA) - Vesninová (Rus.) 6:3, 6:2

Související

Lucie Havlíčková

Turnaj juniorek na Roland Garros ovládla sedmnáctiletá Lucie Havlíčková

Veliký úspěch si na letošním ročníku French Open připsala teprve sedmnáctiletá česká tenistka Lucie Havlíčková. Zatímco ženám-seniorkám se letos na pařížské antuce příliš nedařilo a nikam daleko nepostoupily, to českým juniorkám se dařilo náramně. Vše to pak vyvrcholilo sobotním finále, ve kterém zmiňovaná Havlíčková vyhrála dvakrát 6:3 nad Argentinkou Solanou Sierraovou a navázala tak na loňský pařížský triumf Lindy Noskové.
Tenis, ilustrační fotografie

French Open bude letos bez Vondroušové. Do Paříže jí nepustí zranění

Český tenis bude mít v nadcházejícím grandslamu v Paříži o další zástupkyni méně. Nba French Open se totiž nepředstaví finalistka tohoto turnaje z roku 2019 Markéta Vondroušová, kterou trápí nadále zranění, kvůli kterému se naposledy na kurtu objevila před třemi týdny. Pro dvaadvacetiletou reprezentantku tak tedy předčasně končí letošní antuokovbá sezóna.

Více souvisejících

French Open Petra Kvitová tenis

Aktuálně se děje

před 59 minutami

před 1 hodinou

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

před 2 hodinami

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 4 hodinami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 5 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 6 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 14 hodinami

před 15 hodinami

Výhled počasí na květen: Meteorologové řekli, zdali čekají další extrémy

Nebývale chladné počasí v závěru minulého týdne odeznělo a teploty už opět stoupají do nadprůměru. Extrémy se ale v květnu nečekají, vyplývá z dlouhodobého výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy