Pořadatelé Australian Open se omluvili za rozruch kolem Novaka Djokoviče

Kauza kolem srbské tenisové jedničky Novaka Djokoviče se v úvodu tohoto roku stala tématem číslo jedna v Austrálii místo toho, aby se fanoušci zajímali o to, které hvězdy se naopak prvního grandslamu Australian Open zúčastní. Právě za tento rozruch kolem Srba se dalším tenistům omluvili v úterý pořadatelé turnaje.

"Coby australská tenisová rodina uznáváme, že nedávné události představovaly pro všechny velké rozptýlení pozornosti, a hluboce litujeme vlivu, jaký měly na všechny hráče," stojí konkrétně v prohlášení australské tenisové federace Tennis Australia, ve kterém mimochodem ani jednou nebylo zmíněno jméno Novaka Djokoviče. Ten už před dvěma dny dorazil po deportaci z Melbourne domů.

Během předešlých jedenácti dní, které skončily nedělním verdiktem o Djokovičově deportaci, nejprve Srba zadržela imigrační kontrola, australská vláda pak tebnistovi odebrala neplatné vízum a umístila ho do karanténního hotelu. Tam setrval až do zmiňovaného nedělní soudního verdiktu, že platí rozhodnutí o deportaci a australský ministr pro imigraci Ale Hawke mu tak opět sebral vízum. Připomeňme, že Djokovič, jenž je znám svým antivaxerským postojem, odletěl do Austrálie na základě výjimky, kterou mu před tím přidělily zdravotnické komise státu Victoria a Tennis Australia.

Po této anabázi tak Djokovič nakonec nebude v Melbourne bojovat o svůj již 21. grandslamový titul.

Australská média viní ze všeho toho, co se stalo, výkonného šéfa australského tenisu Craiga Tileyho a sílí tak tak na jeho konec ve funkci. Samotná asociace se ale za něj postavila. "Rada a členské asociace oceňují výkonného šéfa Tennis Australia a celé organizace za jejich tvrdou práci a odhodlání zajistit velkolepé tenisové léto," uvedl k Tileyho osobě předsedkyně Tennis Australia Jayne Hrdlicková.

Veřejnost asociace ujistila, že se z nedávné situace poučila v budoucnu bude chtít podobným excesům zastiňující grandslamový turnaj. "Vždycky se můžete z věcí poučit a všechny aspekty naší přípravy budeme přezkoumávat – tak jako to děláme každý rok. Tento proces vždy začíná v okamžiku, kdy šampioni Australian Open pozvednou své trofeje," dodal v prohlášení pořadatelé.

Související

Linda Nosková

Nosková se postarala o největší senzaci na Australian Open. Ve 3. kole vyřadila světovou jedničku

Na prvním grandslamu sezóny Australian Open už nebude pokračovat ženská světová jednička, Polka Iga Šwiateková. Čtyřnásobnou grandslamovou šampionku totiž dokázala česká reprezentantka Linda Nosková ve 3. kole tohoto turnaje v Melbourne vyřadit, když po dvou hodinách a 22 minutách vyhrála po třech setech 3:6, 6:3 a 6:4. Jde o životní triumf pro teprve devatenáctiletou rodačku ze Vsetína, pro kterou se jedná o vůbec premiérovou účast na Australian Open mezi seniorkami.
Novak Djoković

Djokovič vyrovnal Nadala v počtu grandslamových titulů. Zanechal však po sobě pachuť

Mužský turnaj ve dvouhře v australském Melbourne v rámci Australian Open ovládl srbský tenista Novak Djokovič, jehož finálovým soupeřem byl v neděli Řek Stefanos Tsisipas, přemožitel Jiřího Lehečky ze čtvrtfinále. Řeckého tenistu porazil 6:3, 7:6 a 7:6 a mohl se tak radovat ze svého rekordního jubilejního desátého vítězství v Melbourne, díky čemuž se tak stal opět světovým hráčem číslo jedna. Na prvním grandslamovém turnaji však Djokovič nezanechal nejen dojem ze svého bezesporu dobrého tenisu, ale i pachuť z toho, že jeho okolí nikterak neskrývalo svou přilnavost k Rusku.

Více souvisejících

Australian Open Novak Djoković tenis

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Putinův sluha Lukašenko: Nikdy jsme si nežili tak dobře, jako nyní

Prezident Běloruska Aleksandr Lukašenko prohlásil, že jeho země nikdy nezažila lepší časy než nyní. Ve své řeči porovnal éru po rozpadu SSSR s aktuální situací. Upozornila na projev Ukrajinska pravda s odkazem na běloruskou agenturou BelTa.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy