Roman Koudelka na stupně vítězů nedosáhl. Na světovém šampionátu skončil čtvrtý

Falun - V sobotu odpoledne byl na programu v rámci právě probíhajícího mistrovství světa v klasickém lyžování, které se koná ve švédském Falunu, závod ve skocích na lyžích na středním můstku. Už v pátek proběhla kvalifikace, z níž se podařilo do hlavního závodu postoupit hned čtyřem českým skokanům a to Jakubu Jandovi, Janu Maturovi, Lukáši Hlavovi a samozřejmě Romanu Koudelkovi. Právě ten měl největší šanci z českých reprezentantů na zisk medaile. Na ni ale rodák z Turnova nedosáhl, neboť skončil na čtvrtém místě. Ze zlata se tak radoval norský reprezentant Rune Velta, stříbro bral Němec Severin Freund a třetí pak skončil Stefan Kraft z Rakouska.

Jak už bylo výše zmmíněno, v prvním kole jsme mohli sledovat tedy kromě dalších závodníků hned čtyři české skokany. Nejlepší z nich Roman Koudelka skončil na čtvrté pozici, když skočil skok daleký 93,5 metru. V tu chvíli ztrácel na medailové umístění 3,1 bodu. Co se týče 2. kola, tak v něm skočil tento český reprezentant stejně daleký skok, který ho vynesl na chvíli i do průběžného vedení. Poté bylo jasné, že alespoň jeden z dalších tří závodníků, kteří pak po něm skákali, musel skočit méně, aby Koudelka medaili získal, nicméně to se nestalo a tak se musí Roman Koudelka spokojit s bramborovou medailí. Pětadvacetiletý Čech však i tak zaznamenal nejlepší umístění ze všech dosavadních českých sportovců, kteří se ve Falunu dosud předvedli.

Ze zlaté medaile tak měl radost norský reprezentant Rune Velta, jenž i ve druhém kole předvedl velmi slušný skok a skončil tak na prvním místě s náskokem čtyři desetiny bodu před druhým Němcem Freundem. Bronz putuje do Rakouska zásluhou letošního vítěze prestižního Turné čtyř můstků Stefana Krafta. Ten ztrácel na prvního Nora 4,4 bodu.

Co se týče dalších českých reprezentantů, tak do druhého kola postoupil kromě Romana Koudelky už jen Jakub Janda a to hlavně díky diskvalifikaci Nora Forfanga, jenž měl zřejmě na sobě předpisům neodpovídající kombinézu. Ve druhém kole ale Jakub Janda žádný velký výkon nepředvedl a tak se musel spokojit pouze s 28. místem. Lukáš Hlava v 1. kole skočil 87 metru a to znamenalo, že skončil na 32. místě a Jan Matura skončil o půl metru méně a obsadil tak 38. příčku.

Šanci na zisk medaile bude mít ovšem Roman Koudelka i ve čtvrtek, kdy je ve švédském Falunu na programu další závod, tentokrát na velkém můstku.

Konečné pořadí - MS v klasickém lyžování ve švédském Falunu, závod ve skocích na lyžích na středním můstku:

1. Velta (Nor.) 252,7 b. (95,5+95,5 m)2. Freund (Něm.) 252,3 (95,5+96)3. Kraft (Rak.) 248,3 (95+95)4. Koudelka (ČR) 242,7 (93,5+93,5)5. Takeuči (Jap.) 241,6 (93+93)6. Bardal (Nor.) 238,2 (93+91,5)7. Freitag (Něm.) 233,7 (91,5+90,5)8. Ziobro (Pol.) 228,6 (91,5+91,5)9. Fannemel (Nor.) 227,6 (92+89)10. Kraus (Něm.) 227,1 (90,5+91)

...

28. Janda 208,4 (87,5+88)32. Hlava 101,2 (87)38. Matura (všichni ČR) 98,7 (86,5)

Související

Ilustrační fotografie.

Pohřešovaný bývalý skokan na lyžích Antonín Hájek byl nalezen mrtev v pouhých 35 letech

Ten nejčernější scénář se v pátek naplnil. Po pěti měsících hledání se našlo tělo bývalého skokana na lyžích Antonína Hájka, bohužel však bez známek života. Poslední zprávy hovořily o tom, že se pětatřicetiletý Hájek nacházel v Malajsii, od té doby o něm žádné další informace nepřišly a rodina tak jeho zmizení oznámila na začátku loňského října policii. Bývalý skokan na lyžích, jenž je nadále držitelem českého rekordu v letech na lyžích, zemřel v pouhých 35 letech. 
Skoky na lyžích

Skokan na lyžích Viktor Polášek učinil překvapivé rozhodnutí. Ukončil kariéru

Nečekané rozhodnutí začátkem tohoto týdne učinil skokan na lyžích Viktor Polášek. Tento juniorský mistr světa z roku 2017 se totiž ve svých pouhých 24 letech rozhodl ukončit svou skokanskou kariéru. Oznámil to na svém instagramovém účtu. Hlavními důvody pro toto rozhodnutí byla jedna ztráta motivace, ale především psychické a fyzické vyčerpání.

Více souvisejících

Skoky na lyžích Roman Koudelka

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy