Páteční lety zvládl v Planici nejlépe Prevc. Češi uzavřeli elitní třicítku

Planica - V pátek byl na programu ve slovinské Planici, kde skoná poslední podnik letošního ročníku Světového poháru, první závod v letech na lyžích. Do hlavního závodu ze včerejší kvalifikace dokázali postoupit hned tři čeští reprezentanti. Vedle Romana Koudelky se dnes představili v závodě i Jan Matura a Antonín Hájek. Všichni tito závodníci se seřadili za sebou a uzavírali třicítku. Z vítězství se dnes radoval domácí reprezentant Peter Prevc. Po dnešku tak ještě není rozhodnuto o tom, kdo se stane vítězem letošního Světového poháru. O něm se totiž bude rozhodovat až v nedělním závodě.

To, že se bude chtít Peter Prevc pořádně vytáhnout před domácím publikem, dal najevo už v prvním kole, kdy předvedl let daleký až 248,5 metru. Po tomto výkonu měl v tu chvíli před svým reprezentačním kolegou Jurijem Tepešem skoro dvacetibodový náskok. Ve druhé části dnešního závodu pak skočil Prevc na hranici 233 metrů a po tomto letu pak uviděl jako šestý skokan v historii to, že od všech rozhodčích dostal za styl známku dvacet, tedy vůbec tu nejvyšší. To znamenalo, že právě díky tomu porazil dnes druhého Tepeše o 16,6 bodu. Třetí skončil letošní vítěz prestižního Turné čtyř můstků Rakušan Stefan Kraft, ten ztrácel na druhého Tepeše pouhou desetinu.

Sice se stále neví, do jakých rukou poputuje velký křišťálový glóbus, po dnešním závodě v Planici má k němu stále nejblíže německý závodník Severin Freund. Ten mimochodem skončil dnes na čtvrté pozici a to poté, co nejprve v 1. kole skočil 223 metrů a ve 2. kole pak 230,5 metru. Protože ale dnes triumfoval Prevc, tak právě tento Slovinec stáhl náskok na průběžně celkově vedoucího Němce na 44 bodů. A jestli tak chce být držitelem velkého křišťálového glóbu Sevrin Freund, pak nesmí tento Němec nedělní závod pokazit.

Co se týče českých reprezentantů, tak těm to moc přes dvousetmetrovou hranici nelítalo. Jedinému, kterému se toto povedlo hned v obou kolech, byl Jan Matura, jenž v 1. kole nejdřívě předvedl let daleký 208,5 metru a ve druhém letěl o osm metrů méně. I díky tomu byl dnešnímnejlepším českým závodníkem právě on. Dlouho to však vypadalo, že nejlepším Čechem bude Roman Koudelka, který po 1. kole okupoval 16. příčku a to za let daleký 216 metrů. Ve druhé části závodu se mu ale nedařilo a skočil 190,5 metru. Rázem byl tak o jedenáct příček horší.

Dnešní výkon Romana Koudelka tak znamenalo to, že si v celkovém hodnocení pohoršil a klesl tak na šesté místo. A může ještě klesnout níže, pokud nepředvede v nedělním finálovém závodě jednotlivců nějaké solidnější lety. Za ním je totiž v tomto hodnocení veterán z Japonska Noriaki Kasai a ten na něj ztrácí bod. Závodník z Lomnice nad Popelkou by tak nejhůře skončil na sedmé pozici. I tak by to bylo nejlepší umístění českého skokana od roku 2006. Tehdy totiž Jakub Janda vyhrál celý Světový pohár.

Zítra se v Planici koná závod družstev, nedělní závod jednotlivců, ve kterém se vše rozhodne, je plánován na desátou hodinu dopoledne.

Konečné pořadí - závod Světového poháru v letech na lyžích ve slovinské Planici:

1. Prevc 478,5 b. (248,5+233 m)2. Tepeš (oba Slovin.) 461,9 (223+233)3. Kraft (Rak.) 461,8 (240+238,5)4. Freund (Něm.) 447,7 (223+230,5)5. Kasai (Jap.) 440,7 (217+229,5)6. Velta (Nor.) 436,3 (220+222)

...

27. Matura 369,8 (208,5+200,5)29. Koudelka 366,1 (216+190,5)30. Hájek (všichni ČR) 353,7 (210+190)

Průběžné celkové hodnocení Světového poháru:

1. Freund 16932. Prevc 16493. Kraft 15284. Fannemel (Nor.) 11375. Hayböck 11176. Koudelka 1106

...

40. Matura 11456. Janda 3461. Hájek 24,78. Hlava (ČR) 4

Související

Ilustrační fotografie.

Pohřešovaný bývalý skokan na lyžích Antonín Hájek byl nalezen mrtev v pouhých 35 letech

Ten nejčernější scénář se v pátek naplnil. Po pěti měsících hledání se našlo tělo bývalého skokana na lyžích Antonína Hájka, bohužel však bez známek života. Poslední zprávy hovořily o tom, že se pětatřicetiletý Hájek nacházel v Malajsii, od té doby o něm žádné další informace nepřišly a rodina tak jeho zmizení oznámila na začátku loňského října policii. Bývalý skokan na lyžích, jenž je nadále držitelem českého rekordu v letech na lyžích, zemřel v pouhých 35 letech. 
Skoky na lyžích

Skokan na lyžích Viktor Polášek učinil překvapivé rozhodnutí. Ukončil kariéru

Nečekané rozhodnutí začátkem tohoto týdne učinil skokan na lyžích Viktor Polášek. Tento juniorský mistr světa z roku 2017 se totiž ve svých pouhých 24 letech rozhodl ukončit svou skokanskou kariéru. Oznámil to na svém instagramovém účtu. Hlavními důvody pro toto rozhodnutí byla jedna ztráta motivace, ale především psychické a fyzické vyčerpání.

Více souvisejících

Skoky na lyžích Roman Koudelka

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy