ANALÝZA: Začíná MS v krasobruslení. Na kolik si přijdou vítězové?

Boston - Evropané si odbyli svůj šampionát, zbytek světa absolvoval obdobnou soutěž nazvanou Mistrovství čtyř kontinentů. Nyní je vše připraveno k tomu, aby si na světové úrovni nejlepší krasobruslaři změřili své síly.

Jaké šance bude mít naše výprava? Dočkáme se konečně medaile, na kterou čekáme na světové úrovni už neúměrně dlouho - přesněji od roku 1995, kdy v Birminghamu triumfovala dvojice Radka Kovaříková / René Novotný? Kdo jsou největší favorité soutěže a dočkáme se nějakého překvapení? A vyplatí se vůbec závodníkům jejich dřina, na kolik si přijdou za nejlepší výkony? To vše se dočtete v rozboru, který vám přinášejí EuroZprávy.cz.

Sportovní dvojice

Nejnáročnější a také nejméně obsazovaná kategorie. Jestliže se v ostatních nastavuje limit účastníků, v této většinou dochází k jevu "kdo je na MS, ten jede". Světové šampionáty jsou však přeci jenom obsazovány silněji, tak se nejspíš o dvacítku startujících svede jistý boj.

Favoritů v této kategorii je hned povícero. Především olympijští vítězi a čerství mistři Evropy, ruský pár Tatiana Volosožar / Maxim Traňkov, kteří za sebou sice mají roční pauzu a můžeme mluvit o jisté nevyježděnosti, kterou však zcela určitě nahradí obrovskými zkušenostmi. V zádech však budou mít ambiciózní krajany Ksenii Štolbovou / Fjodora Klimova, kteří na Evropě vůbec nebyli, ačkoliv dokázali vyhrát tradiční klání Grand Prix na počátku sezóny. Další evropský pár je rovněž velice silný – navrátivší se Ukrajinka v německých barvách Aljona Savčenko po dlouhých tahanicích za pomoci německého svazu „odkoupila" Francouze Bruno Massota (hodnota transferu byla 30 000 eur) a při premiéře v Evropě dojeli na druhém místě.

Pak je tu silná mimoevropská enkláva – především Kanaďané Meagan Duhamel / Eric Radford, jejichž nejsilnější zbraní je sólový i odhazovaný trojitý lutz, unikum, které zatím žádný jiný pár na této úrovni nezvládá. A na svou příležitost čekají i tradičně kvalitní páry čínské, i když nejblíž k medailovým pozicím budou mít asi jen Wenjing Sui / Cong Han.Česká republika tuto kategorii přes nadějné výsledky páru Dušková / Bidař (vyhráli MS juniorů) neobsadila, ale své želízko v ohni mít budeme. Brněnský rodák Ondřej Hotárek, hájící ovšem italské barvy, zasáhne do soutěže s bývalou úspěšnou sólistkou Valentinou Marchei.

Ženy

Ženská kategorie se s největší pravděpodobností soustředí na souboj Japonsko – Rusko. Po pauze Caroline Kostner se vytratila italská síla, kterou převzaly v Evropě ruské závodnice: na ME obsadily kompletní stupně vítězů. Zůstává otázkou, za mistryně Evropy a vítězka Grand Prix Jevgenia Medvěděva dokáže ustát silný tlak a dospět k málokdy vídanému hattricku. Na svou šanci bude jistě číhat její krajanka Jelena Radionova, hluboce zklamaná „jen" stříbrem při bratislavském ME. Trio doplňuje Anna Pogorilaja, které se ovšem v poslední době skokansky nedaří. A to mají Rusky v záloze ještě olympijskou vítězku Adeline Sotnikovou (která toho ovšem letos moc nenajezdila) a mistryni Evropy a vicemistryni světa 2014 Julii Lipnickou.

Protiváhu budou tvořit silné Japonky – po krátké zdravotní pauze se vrací na led mistryně světa Mao Asada, spoléhající jako jediná ze startovního pole žen na svou specialitu - trojitý axel, po jejímž boku bude stále silnější Rika Hongbo a především stříbrná z finále Grand Prix a vítězka Mistrovství čtyř kontinentů Satoko Miyahara. Své budou chtít do konečného pořadí říci i Američanky, ale výkony Gracie Gold i Ashley Wagner v poslední době poněkud stagnují.

Z českých krasobruslařek zasáhne do bojů Eliška Březinová, které se však příliš nepovedl evropský šampionát. S ohledem na předchozí umístění máme k dispozici jen jedno místo, jako náhradnice byly nominovány Anna Dušková a účastnice olympijských her Jelizaveta Ukolova.

Taneční páry

Nejdiskutovanější kategorie je již několik let doménou zámoří, které v posledním roce prolomili Francouzi Gabriella Papadakis / Guillaume Cizeron. A je nanejvýš překvapivé, že země galského kohouta posílá na MS jen tento pár, ač měla nárok na tři místa. Rusové zase nenominovali evropské medailisty a navrátilce Jekatěrinu Bobrovou a Dmitrije Solovjeva, hlavní tíha bojů o medaile bude spočívat na Viktorii Sinicinové a Nikitovi Kacalapovovi, protože další pár Aleksandra Stěpanova / Ivan Bukin ještě není dostatečně světově ostřílený. Pak je tu ještě nestárnoucí italský pár Anna Cappellini / Luca Lanotte, kteří těsně prohráli s Francouzi na ME a určitě si budou chtít připomenout slávu, kterou na MS zažili před dvěma roky, kdy jim patřilo zlato.

Hlavní oponenty Francouzů však hledejme v kanadsko-americkém bloku. Zástupci javorového listu Kaitlyn Weaver / Andrew Poje sice vyhráli Grand Prix, ale na Mistrovství čtyř kontinentů je porazil americký sourozenecký pár Maia a Alex Shibutanovi. A o slovo se vehementně hlásí i další dva americké páry Madison Chock / Evan Bates, kteří na obou podnicích obsadili stříbrné příčky, a rovněž Madison Hubbell / Zachary Donohue.

Český pár Cortney Mansour / Michal Češka (pro připomenutí, Cortney je Kanaďanka jezdící v našich barvách) příjemně překvapil v Bratislavě, ale v Bostonu bude spíš bojovat o účast v samotném závodě. Ale při zopakování výborných výkonů mohou do hlavní soutěže proklouznout.

Muži

Královská disciplína se nejspíš bude odehrávat v duchu souboje nejlepšího Evropana proti nejlepšímu zástupci zbytku světa. Na MS se sice vrací někdejší šampion Patrick Chan, ale tomu se vůbec nepovedlo finále Grand Prix a jeho triumf v Mistrovství čtyř kontinentů nelze nijak nadsazovat, protože tam vlastně neměl adekvátní konkurenci. Největší šance má fenomenální Japonec Yuzuru Hanyu, který láme bodové rekordy a zbytek světa se mu dívá na záda s odstupem. Ale i on chybuje, což by mohla být šance pro evropského šampiona Javiera Fernandeze. Naopak velké šance se nedávají ruské equipě, kterou povede poněkud nevyrovnaný Maxim Kovtun s mladíkem Michailem Koljadou. Muži stále více posouvají hranice technických možností, stává se běžným pravidlem, že během krátkého programu a volných jízd zařadí až pět čtverných skoků.

Michal Březina může jen vydělat na chybách soupeřů, pokud ovšem zajede kvalitně a bez chyb - což je u něj v poslední době značný problém. S ohledem na dřívější umístění máme pro letošní MS jen jedno místo.

Na kolik si přijdou?

Už dávno neplatí, že krasobruslaři jezdili "za hubičku", i když jejích ocenění bude pořád působit poněkud úsměvně. Mistr světa si vydělá 45.000 $, majitel či majitelka stříbrné medaile 27.000 $ a jedinci, kteří obsadí třetí místo zasunou do kapsy šek na 18.000 $. Ještě desátý v pořadí získá tři tisíce a poslední hodnocené 12. místo v jednotlivcích vynese 2.000 $.

Páry na tom budou co do sum samozřejmě lépe, ale po rozdělení budou svým sólovým kolegům závidět - vítězná sportovní dvojice či taneční pár obdrží 67.500 dolarů, stříbrná 40.500 $ a bronzová totéž co druhý sólista - 27.000 $. Hodnotí se pouze osm nejlepších "sportovek", poslední si odnese 7.500 $, zatímco tanečníci mohou inkasovat ještě za 10. místo - 4.500 $.

Šampionát začíná dnes ve večerních hodinách našeho času a vyvrcholí v neděli 3. dubna závěrečnou exhibicí.

Související

Ilustrační foto

Krasobruslařka Valijevová skutečně dopovala. O jejím dalším startu rozhodne soud

Teprve patnáctiletá ruská reprezentantka v krasobruslení Kamila Valijevová opravdu během prosincového národního šampionátu v Petrohradu dopovala. Podle Mezinárodní testovací agentury (ITA) se právě u ní z této akce objevila zakázaná látka trimetazidin. Nyní má o budoucnosti krasobruslařky na právě probíhajících Hrách v Pekingu, kde výrazně pomohla ruskému krasobruslařskému týmu ke zlatu, rozhodnout Mezinárodní sportovní arbitráž (CAS).

Více souvisejících

Krasobruslení mistrovství světa USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 24 minutami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 42 minutami

před 1 hodinou

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusové provedli další útoky na energetickou infrastrukturu Ukrajiny

V noci na dnešek Rusové provedli útoky na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny, což způsobilo poškození zařízení a zranění alespoň jednoho pracovníka. Oznámil to podle ukrajinských médií ministr energetiky Herman Haluščenko. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy