ZOH: Z kvarteta zbyla jen půlka. Skokané na lyžích mají za sebou olympijskou kvalifikaci

Pchjongčchang - Pouze dva čeští reprezentanti ve skocích na lyžích ze čtyř se dokázali probojovat ze čtvrteční olympijské kvalifikace do sobotního hlavního závodu na středním můstku. Konkrétně Vojtěch Štursa a Čestmír Kožíšek se zařadili nakonec mezi sedm vyřazených z této kvalifikace, která se tedy konala ještě den před oficiálním záhajením 23. Zimních olympijských her v jihokorejském Pchjongčchangu a které se zúčastnilo celkem 57 závodníků. Naopak těmi Čechy, kterým se podařilo do zmiňovaného sobotního závodu postoupit, jsou loňský juniorský světový šampion Viktor Polášek a také Roman Koudelka.

Ani jeden z těchto postoupivších Čechů však nemůže zářit radostí a opět tak jen potvrdili, že se českému skoku v současnosti vůbec nedaří. Pokud jde o zmiňovaného Viktora Poláška ten do závodu z kvalifikace postoupil pouze s odřenýma ušima, nejlépe se z Čechů umístil Roman Koudelka, ale ani on určitě nebyl ze 24. pozice nijak zvlášť odvázaný, přestože čtvrteční výkon řadil mezi ty jeho povedenější v jeho aktuální formě. „Sice to není to, co bych chtěl před sezónou, ale na tu bídu, kterou letos předvádím, to vůbec špatný nebylo," řekl konkrétně Koudelka po kvalifkaci, ve které předvedl skok daleký 97,5 metru.

Zbylí dva Češi, kteří tedy nakonec nepostoupili, tedy Štursa s Kožíškem, dokázali porazit pouze dva Estonce společně s outsiderem z Turecka. To na nějaký veliký úspěch skutečně nemohlo v žádném případě stačit. „Už ani v tréninku neskáču dobře jako na začátku zimy. Stojí to za hov... i v tréninku, nedá se nic očekávat. Prostě se v tom hrabeme," uvedl po kvalifikaci sklesle Štursa, který tak letos nemůže stále navázat na minulou sezónu, ve které zazářil třeba umístěním v první desítce v rámci Světového poháru.

A protože se mu v předešlých trénincích v jihokorejském Pchjongčchangu příliš nevedlo, nakonec ho těsný postup přeci jenom těšil a bylo vidět, že mu spadl velký kámen ze srdce. „Spadl mi obrovský kámen ze srdce. V tréninku jsem skákal hodně v křeči, před kvalifikací jsem byl nervózní, ale dokázal jsem skákat uvolněněji, což je základ úspěchu, na kterém musím v sobotu stavět," plánuje si nyní.

Dodejme, že vítězem kvalifikace se stal německý reprezentant Andreas Wellinger, jenž ji vyhrál se skokem dlouhým 103 metrů.

ZIMNÍ OLYMPIJSKÉ HRY 2018 V PCHJONGČCHANGU (8.2.2018):

Skoky na lyžích - kvalifikace na středním můstku:

1. Wellinger (Něm.) 133,5 b. (103 m)2. Stoch (Pol.) 131,7 (104)3. Kubacki (Pol.) 129,6 (104,5)

...

24. Koudelka (ČR) 114,5 (97,5)47. Polášek (ČR) 90,1 (88) - postoupili53. Štursa (ČR) 81,5 (83,5) - nepostoupil54. Kožíšek (ČR) 80,6 (81) - nepostoupil

Související

Češi vítají na Staroměstském náměstí naše olympioniky

Sportovci nemají ani několik týdnů po olympiádě odměny za medaile. A další měsíce je nedostanou

Praha - Úspěšní čeští sportovci ze zimních olympijských her v Pchjongčchangu stále nedostali odměny za medaile, i když jim premiér v demisi Andrej Babiš 23. dubna předal symbolické šeky. Peníze by měli obdržet zhruba v červenci. Ve vyjádření pro ČTK to dnes uvedl ministr školství Robert Plaga. Zpoždění souvisí s tím, že odměny poprvé vyplácí přímo ministerstvo místo Českého olympijského výboru (ČOV). Musí se kvůli tomu schválit nové nařízení vlády.

Více souvisejících

Olympijské hry 2018 Roman Koudelka Skoky na lyžích

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy