ZOH - Přehled dne: Sáblíková na medaili ve tříkilometrovém závodě nedosáhla, na programu byl skiatlon, skoky na lyžích i slopestyle

Pchjongčchang - V sobotu naplno odstartovaly boje o medaile na olympijských sportovištích v jihokorejském Pchjongčchangu, kde v pátek byly zahájeny 23. Zimní olympijské hry. A hned v první den těchto Her se začao bojovat o první sady medailí. V biatlonovém sprintu dlouhém 7,5 kilometru získala pro Českou republiku první medaili Veronika Vítková, která vybojovala bronz, Češi ale měli v sobotu v Pchjongčchangu další želízko v ohni a to rychlobruslařku Martinu Sáblíková. Tu čekala spolu s její kolegyní Nikolou Zdráhalovou tříkilometrová trať a doufalo se v další cenný kov pro trojnásobnou olympijskou vítězku v rychlobruslení. Na Sáblíkové však bylo znát její tréninkové manko kvůli jejím bolavým zádám a poté, co nakonec bylo jasné, že ze tříkilometrové trati medaile bude pouze bramborová, byl na české závodnici vidět útrpný výraz, který se u nejlepší tuzemské rychlobruslařky málokdy vidí. Dodejme, že Nikola Zdráhalová skončila na 15. pozici. Nedařilo se podle svých představ ani snowboardistu Petru Horákovi, jenž taktéž ve svém kvalifikačním závodě slopestylu až patnáctý a nedostal se tak do nedělního finále. Po prvním dni znají své majitele už cenné kovy například i v ženském skiatlonu, mužském shorttracku či ve skocích na lyžích na středním můstku.

Jedna z velkých nadějí na zisk cenného kovu v rámci těchto Her rychlobruslařka Martina Sáblíková mohla medaili získat hned v první den tohoto sportovního svátku a to v závodě na trati dlouhé 3000 metrů. Přesto to ale nebylo ona, která by patřila mezi favoritky tohoto závodu. Před samotnými Hrami v jihokorejském Pchjongčchangu ji totiž limitovala bolavá záda, kvůli kterým hned několik týdnů nemohla trénovat a plně se tak připravovat na vrchol pro zimní sportovce. Vedle toho se jí nedařilo ani v letošním rychlobruslařském Světovém poháru, ve kterém nezvítazila ani v jednom závodě. Před tím sobotním olympijským stále nevěděla, co od tříkilometrové trati v jihokorejském dějišti Her nakonec očekávat a výsledkem nakonec bylo čtvrté místo, přičemž za tím bronzovým zaostala o pouhou půlvteřinu.

Los jí přitom přál, neboť na trati dlouhé 3000 metrů se představila až v samotném závěru. Tvořila totiž poslední dvojici závodu společně s Ruskou Natalijí Voroninovou a kromě toho tak už věděla časy svých největších soupeřek a tudíž tedy věděla, že musí dorazit do cíle v čase pod čtyři minuty tak, aby to nakonec byla medailová radost. „Chybí mi dva měsíce tréninku, ale beru to tak, že jde o sportovní svátek, kde se rozdávají kovy výjimečným lidem. A jsem hrdá, že mohu znovu reprezentovat na olympiádě," řekla Sáblíková, jejíž čas 4:00.54 na pódiové umístění nestačil.

Tříkilometrového závodu se zúčastnila i Nikola Zdráhalová, jejíž soupeřkou byla pro změnu Číňanka Ťing Liou. Tu naše reprezentantka sice se svým časem 4:11.36 dokázala porazit, přesto to nakonec stačilo na celkové 15. místo. I tak byla znát ze strany Zdráhalové spokojenost. „Byl to první závod a já jsem asi spokojená. Nebyla jsem nervózní, což mě překvapilo. Led je hrozně těžký, děsně mě bolí nohy, ale čas je snad dobrý. Zaskočilo mě, že jsem porazila holky, které jely za mnou. Pár z nich přitom bylo ve SP přede mnou," uvedla po závodě teprve jednadvacetiletá rychlobruslařka a s úsměvem pak popisovala, jak se před závodem cítila: „Po obědě jsem přitom byla děsně nervózní. Chtěla jsem usnout, ale nešlo to. A v autě to vygradovalo, takže jsem ani nechtěla vystoupit. Ale na ledě už jsem byla v pohodě."

V mužském slopestylu bez české účasti. Horákovi se postoupit nepodařilo

Mezi dvanáct postupujících se českému snowboardistovi v disciplíně zvané slopestyle dostat nepodařilo, neboť ve své kvalifikační skupině skončil na 15. místě, celkově pak obsadil až 27. příčku.

Do jeho závodu výrazně promluvilo počasí, jelikož původně měl nastoupit ke své jízdě o hodinu dřívě, než jak tomu nakonec kvůli větru a také technickým úpravám bylo. Po prvním railu však potkal českého závodníka pád i tak ale nakonec dorazil do cíle na 11. místě. "Že jsem nedal tu první, tak jsem si říkal, že chci aspoň jednu odjet, ale nevyšlo to."

Ve svém komentáři se tak vracel ke své druhé jízdě v rámci této kvalifikace, ve které kromě na začátku chyboval i na konci, čímž tak veškeré naděje na postup zhasly definitivně. Ve své kvalifikační skupině tak tedy skončil na 15. místě se 41,93 bodu na kontě a od postupu ho tak celkem dělilo až 37 bodů. "Jsem rád, že tu můžu být. Popravdě jsem nečekal, že bych měl být vítěz olympiády, ale snažil jsem se ze všech sil. Trať je fakt těžká, bohužel to nevyšlo ani v jedné z těch závodních jízd, jak jsem chtěl. Některé tréninkové jízdy byly super, cítil jsem se dobře, i podmínky byly skvělé. Jen mě mrzí, že to nevyšlo, ale je to život, tak se z toho nebudu tak zbourávat," řekl Horák po závodě a těšil se ještě na Big Air, tedy na další disciplínu, ve které se ještě během Her předvede.

Dodejme, že druhou část kvalifikace, ve které byl Horák přítomen, nakonec vyhrál Kanaďan Max Parrot (87,36 bodu). Tu první pak opanoval Marcus Kleveland z Norska (83,71).

První zlato těchto Her putovalo do švédských rukou. Skiatlon vyhrála Charlotte Kallaová

Hned kvarteto českých lyžařek se zúčastnilo olympijského skiatlonu, což byla první disciplína, ve které se v Pchjongčchangu závodilo o medaile. Na ty ale měly reprezentantky našich barev velmi daleko. Celkem slušný výsledek si připsala Petra Nováková, která se dokázala vejít i do první třicítky, když skončila osmadvacátá. Na první místo ztrácela přes tři minuty. Na 38. místě pak skončila Kateřina Beroušková, na 43. místě vycházející hvězda běžeckého lyžování, teprve sedmnáctiletá talentovaná závodnice Barbora Havlíčková, na 47. pozici pak Petra Hynčicová. Právě pro předposledně jmenovanou reprezentantku to byla v sobotu ráno středoevropského času olympijská premiéra. "Mně přijde úplně neuvěřitelné, že jsem tady. Fakt bych přála každému sportovci zažít si, že na olympiádě dojíždí do cílové rovinky. Jako malá jsem si přála, abych mohla závodit na olympiádě," prohlásila po závodě úsměvavá běžkařka.

Nejlépe umístěná Češka Petra Nováková nebyla spokojena po závodě s lyžemi, které je trápí po celou sezónu. "Na klasice mi nejedou lyže tím, že nejsou asi konstrukčně dobré. Je to náročné na hlavu, protože ztrácím kontakt. Do kopce se je snažím docvaknout, ale z kopce a po rovině ujíždějí," řekla závodnice, která ještě na přezouvání lyží figurovala na 38. pozici, ovšem ve druhé půlce skiatlonu se mohla pochlubit osmnáctým časem. "Už jsem to odjela docela v tempu. Dokázala jsem ve skupině pracovat a do cíle jsem finišovala v popředí. To mě hodně potěšilo. Je to dobrý vstup do dalšího závodu, což je desítka volně," připomněl svůj další start na těchto Hrách, který přijde na řadu ve čtvrtek.

Na stupně vítězů se v tomto skiatlonovém závodě podařilo probojovat legendární Norce Marit Björgenové, která tak ke své rekordní olympijské  sbírce (6 zlatých, 4 stříbrných a 1 bronz) přidala další cenný kov a to tedy tentokráte stříbro. Se svými aktuálně dvanácti olympijskými medailemi na kontě se tak takto Seveřanka v absolutním pořadí nachází na třetím místě, přičemž zbývá v tomto ohledu překonat hned dva krajany Björn Dählie (12 medailí) a Ole Einar Björndalen (13).

Sedmatřicetiletá běžkyně na lyžích nestačila v sobotním závodě pouze na o sedm let mladší Švédku Kallaovou.Ta dojela do cíle s náskokem 7,8 sekundy. "Plánovala jsem, že když se budu cítit silná, nastoupím v posledním kole. Nechtěla jsem čekat moc dlouho a jsem ráda, že mi to vyšlo. Tohle další zlato pro mě moc znamená. Hodně a hodně dlouho jsem se na hry soustředila," radovala se závodnice, pro kterou to tak bylo třetí olympijské zlato.

Ze dvou českých skokanů se do první třicítky dostal jen Koudelka. (Ne)konečný závod nakonec vyhrál Wellinger

Zač je toho korejské mrazivé počasí loket, tak to poznali v sobotu v bezmála tříhodinovém závodě na středním můstku skokané na lyžích. Zatímco Viktoru Poláškovi se postoupit do 2. kola nepodařilo, Romanu Koudelkovi naopak ano a vzhledem k tomu, jaké mizerné výsledky čeští skokané v letošní sezóně předvádějí, to byl rozhodně z těhc lepších výkobů, přesto nemůžeme být z Koudelkovy konečné 25. pozice nadšeni.

Na první kolo sobotního závodu budou určitě v dobrém vzpomínat Poláci, Stefan Hula skočil ke 111 metrům a o čtyři a půl metru tak překonal svého krajana Kamila Stocha, ten nakonec skončil po prvním kole druhý. Druhé kolo už tak slavné pro naše severní sousedy  nebylo, neboť se nakonec umístili na 4. respektive 5. místě.

Když se blížil konec, blížila se v Jižní Koreji i půlnoc a podmínky nebyly nic moc jak pro závodníky, tak i pro jury. Nakonec se závod doskákal, přestože nejednoho závodníka včetně třeba takového Simona Ammanna potkalo opakované sesazení z lavičky a odkládání jeho skoku kvůli silnému větru. Vedle toho nahoře na můtku byl až patnáctistupňový mráz a organizátoři tak dávali závodníkům deky.

Nakonec se ze všeho nejvíce radoval Němec Andreas Wellinger, vítěz páteční kvalifikace tentokrát skočil 113,5 metru, což tak byl nejdelší skok dne. Stejně daleko skočil Nor Robert Johansson, v jeho případě to stačilo pouze na bronz. A i stříbro putovalo do Norska zásluhou Johanna Andreho Forfanga.

ZIMNÍ OLYMPIJSKÉ HRY V PCHJONGČCHANGU 2018 - konečné výsledky (10.2.2018):

Rychlobruslení: Ženy - 3000 m:

1. Achtereekteová 3:59,212. Wüstová 3:59,293. De Jongová (všechny Niz.) 4:00,024. Sáblíková (ČR) 4:00,545. Takagiová (Jap.) 4:01,356. Blondinová 4:04,147. Weidemannová (obě Kan.) 4:04,268. Satová (Jap.) 4:04,359. Pechsteinová (Něm.) 4:04,4910. Voroninová (OSR) 4:05,85

...

15. Zdráhalová (ČR) 4:11,36

Skiatlon, ženy:

1. Kallaová (Švéd.) 40:44,92. Björgenová (Nor.) -7,83. Pärmäkoskiová (Fin.) -10,14. Anderssonová (Švéd.) -10,95. Digginsová (USA) -14,76. Von Siebenthalová (Švýc.) -17,67. Stadloberová (Rak.) -26,68. Něprjajevová (OSR) -33,09. Wengová (Nor.) -40,710. Nilssonová (Švéd.) -48,9

...

28. Nováková -3:10,738. Beroušková -3:47,843. Havlíčková -4:27,247. Hynčicová (všechny ČR) -4:57

Snowboard - slopestyle, muži:

1. Kleveland (Nor.) 83,71 b. a Parrot 87,362. McMorris (oba Kan.) 86,83 a Garcia Knight (N. Zél.) 80,103. Toutant (Kan.) 78,01 a Gerard (USA) 82,55

...

15. Horák (ČR) 41,93 (ve své kval. skupině)

Skoky na lyžích, muži - střední můstek:

1. Wellinger (Něm.) 259,3 b. (104,5+113,5 m)2. Forfang 250,9 (106+109,5)3. Johansson (oba Nor.) 249,7 (100,5+113,5)4. Stoch 249,3 (106,5+105,5)5. Hula (oba Pol.) 248,8 (111+105,5)6. Tande (Nor.) 242,3 (103,5+111,5)7. R. Kobajaši (Jap.) 240,8 (108+108)8. Eisenbichler 240,2 (106+106,5)9. Freitag 240,0 (106+102,5)10. Geiger (všichni Něm.) 236,7 (103,5+105)

...

25. Koudelka 209,2 (98+103)44. Polášek (oba ČR) 81,9 (92)

Short track, muži - 1500 m:

1. Lim Hjo-čun (Korea) 2:10,4852. Knegt (Niz.) 2:10,5553. Jelistratov (OSR) 2:10,6874. Girard (Kan.) 2:11,1765. Shaolin Sandor Liu (Maď.) 2:11,5206. De Laat (Niz.) 2:11,781

Short track, ženy - 500 metrů (kvalifikace):

1. (Jižní Korea) Čche Min-čong (42,870) 2. (Velká Británie a Severní Irsko) Elise Christieová (42,872) 3. (Čína) Čchü Čchun-jü (42,971)

Short track, štafeta žen (kvalifikace):

1. (Čína) 4:05,315 2. (Itálie) 4:05,918 3. (Jižní Korea) 4:06,387

Curling, turnaj smíšených dvojic - základní skupina:

Čína  - Spojené státy americké 6:4Norsko - Finsko 7:6Kanada - Švýcarsko 7:2Jižní Korea - Olympijští sportovci z Ruska 5:6

Olympijští sportovci z Ruska - Kanada 2:8 Švýcarsko - Jižní Korea 6:4 Norsko - Spojené státy americké 3:10 Finsko - Čína 5:10

Saně, muži - po dvou ze čtyř jízd:

1. Loch (Něm.) 1:35,299 (47,674+47,625)2. Gleirscher (Rak.) -0,188 (47,652+47,835)3. Repilov (OSR) -0,217 (47,776+47,740)4. Mazdzer (USA) -0,218 (47,800+47,717)5. Edney (Kan.) -0,318 (47,862+47,755)6. K. Fischnaller (It.) -0,347 (47,853+47,793)

...

20. Hyman (ČR) -1,301 (48,324+48,276)

Lední hokej, ženy:

SKUPINA B:

Japonsko - Švédsko 1:2Švýcarsko - Korea 8:0

Související

Češi vítají na Staroměstském náměstí naše olympioniky

Sportovci nemají ani několik týdnů po olympiádě odměny za medaile. A další měsíce je nedostanou

Praha - Úspěšní čeští sportovci ze zimních olympijských her v Pchjongčchangu stále nedostali odměny za medaile, i když jim premiér v demisi Andrej Babiš 23. dubna předal symbolické šeky. Peníze by měli obdržet zhruba v červenci. Ve vyjádření pro ČTK to dnes uvedl ministr školství Robert Plaga. Zpoždění souvisí s tím, že odměny poprvé vyplácí přímo ministerstvo místo Českého olympijského výboru (ČOV). Musí se kvůli tomu schválit nové nařízení vlády.

Více souvisejících

Olympijské hry 2018 Martina Sáblíková

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 28 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 9 hodinami

včera

včera

včera

včera

Čekání na schválení vojenské pomoci americkým Kongresem mohlo způsobit vážné škody

Schválení vojenské pomoci Ukrajině ve výši 61 miliard dolarů americkým Kongresem po pětiměsíčním čekání možná způsobilo škody, které se budou na frontě cítit ještě několik měsíců.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy