Druhá zlatá radost. Ester Ledecká přepisuje olympijské dějiny!

Pchjongčchang - To, v co čeští sportovní fanoušci od jejího neuvěřitelného výkonu v lyžařském super-G doufali, se nakonec v rámci právě probíhajících 23. Zimních olympijských hrách vyplnilo. Ester Ledecká dokázala v jihokorejském Pchjongčchangu navázat na svůj úspěch na lyžích dalším super výkonem na snowboardu, tedy v disciplíně, ve které je doma, v obřím paralelním slalomu. I v této disciplíně získala svou další letošní zlatou olympijskou medaili a poprvé v historii tak svět našel sportovkyni, která získala dva nejcennější kovy na jedněch zimních hrách ve dvou zcela odlišných sportech. Příběh, který překračuje všechny možné hranice, a to i snad celé této planety, je úspěšně dokonán.

Tenhle závod snowboardového obřího paralelního slalomu sledoval celý svět, jen proto, aby byl nakonec svědkem fenomenálního úspěchu, o kterém budou ještě dlouho vyprávět budoucí generace a který bude v rámci olymmpijských her jen těžko někdo překonávat. Ženského závodu v této discplíně se totiž v sobotu představila i letošní olympijská vítězka ze superobřího slalomu Ester Ledecká.

Právě tato česká olympionička zvládla kvalifikaci nejlépe ze všech a už po ní se tak čím dál věřilo, že nakonec to přeci jenom zlatě cinkne. V první jízdě se ukázala Ledecká ve výhodnější červené dráze a když dojela do  cíle, na výsledkové tabuli se ukázal čas 43.32, ke kterému už se žádná ze soupeřek nedokázala přiblížit. Druhou kvalifikační jízdu absolvovala dcera zpěváka a skladatele Janka Ledeckého, sice to byl druhý nejrychlejší čas v modré dráze, v součtu s tím prvním to ale znamenalo, že jednoznačně kvalifikaci ovládla. Mimo jiné to také znamenalo, že až do finále si mohla Ledecká vybírat dráhu, čehož také využila a ve všech dalších jízdách si vybrala tu nejvýhodnější červenou.

Na začátku vyřazovacích jízd bylo osmifinále, ve kterém se střetla se Švýcarkou Patrizií Kummerovou, tedy závodnicí, která obhajovala zlato v této discplíně ze Soči 2014. V kvalifikaci se ale Kummerová umístila až na 16. pozici a proto se s ní Ledecká, coby první po kvalifikaci, střetla už v osmifinále. Češka v něm předváděla bezchybou jízdu, přičemž postupně svůj náskok navyšovala a mohla se tak nakonec radovat z postupu do čtvrtfinále.

V něm se tentokráte utkala s teprve devatenáctiletou talentovanou Rakušankou Danielou Ulbingovou. Opět v červené, ovšem na rozdíl od osmifinálové jízdy byly ze strany české reprezentantky k vidění menší chyby, nechyběl ani kontakt ruky se sněhem, nic to ale nakonec nezměnilo na tom, že si dojela i tak pro  postup mezi nejlepší čtyři.

V semifinále se utkala pro změnu s Němkou Hofmeisterovou, která na začátku této jízídy ukázala v čem je dobrá. Totiž v rychlých startech a i nyní byla ze začátku rychlejší než česká obojživelnice. Ta se ale postupem času dostávala opět do vedení, čímž tak svou soupeřku dostala pod tlak a Němka začala jet na riziko ,což se jí nevyplatilo a během jízdy tak upadla. Bylo tak jasné, že i v tomto závodě bude mít Česko zásluhou Ester Ledecké cenný olympijský kov, otázkou však zůstaválo, jakou bude mít hodnotu.

Další z německých reprezentanek Selina Joergová jela proti Ledecké v modré dráze a bezchybně, Ledecká opět v dráze červené byla sice  rychlejší, nicméně bezchybná jízda to z její strany nebyla. Překonala však nástrahy trati, na které doplatila v předešlých jízdách Ruska Zavarzinová, která hned dvakrát (v semifinále i v boji o třetí místo) upadla. V dolní části tratě opět měla vyšší náskok před soupeřkou a mohla si tak v klidu dojet pro více než tisíceré díky, které k ní směřuje snad od všech obyvatel České republiky a nejen od nich.

Její fenomenální úspěch na těchto Hrách bude navždy zapsán zlatým perem v kronice olympijských her.

ZIMNÍ OLYMPIJSKÉ HRY V PCHJONGČCHANGU 2018 (24.2.2018):

Snowboarding - obří paralelní slalom:

Ženy:

1. Ledecká (ČR)2. Jörgová3. Hofmeisterová (obě Něm.)4. Zavarzinová (OSR)5. Takeučiová (Jap.)6. Zoggová (Švýc.)7. Ulbingová8. Meschiková (obě Rak.)9. Langenhorstová (Něm.)10. Bykovová (OSR)

Muži:

1. Galmarini (Švýc.)2. I Sang-ho (Korea)3. Košir (Slovin.)4. Dufour (Fr.)5. Karl (Rak.)6. Baumeister (Něm.)7. Fischnaller8. Coratti (oba It.)9. Payer (Rak.)10. Wild (OSR)

Související

Češi vítají na Staroměstském náměstí naše olympioniky

Sportovci nemají ani několik týdnů po olympiádě odměny za medaile. A další měsíce je nedostanou

Praha - Úspěšní čeští sportovci ze zimních olympijských her v Pchjongčchangu stále nedostali odměny za medaile, i když jim premiér v demisi Andrej Babiš 23. dubna předal symbolické šeky. Peníze by měli obdržet zhruba v červenci. Ve vyjádření pro ČTK to dnes uvedl ministr školství Robert Plaga. Zpoždění souvisí s tím, že odměny poprvé vyplácí přímo ministerstvo místo Českého olympijského výboru (ČOV). Musí se kvůli tomu schválit nové nařízení vlády.

Více souvisejících

Olympijské hry 2018 Ester Ledecká

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 7 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

Tragická střelba na pražské FF UK zasáhla 9000 lidí. O krizovou pomoc se staraly stovky lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) as ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy