Turné čtyř můstků nezačalo v Oberstdorfu pro Čechy špatně. Koudelka v kvalifikaci skončil šestý

Oberstdorf - V sobotu v německém Oberstdorfu začal další ročník tradičního prestižního skokanského závodu, tedy Turné čtyř můstků. Nejprve ze všeho se skokani na lyžích vypravili do Obertsdorfu, kde výhodu domácího prostředí naplno využili němečtí závodníci, z nichž z celkového počtu třinácti účastníků postoupili z kvalifikace hned dvanáct. Kvalifikace však k radosti českých fanoušků vyšla i českým reprezentantům. Nejlépe z nich si vedl Roman Koudelka, který se po kvalifikaci umístil na velmi slušném šestém místě. Do hlavního závodu v Oberstdorfu, jenž bude na programu v neděli, se proskákali i další Češi a to devatenáctý Viktor Polášek a dvaačtyřicátý Lukáš Hlava. Kdo však kvalifikačním sítem neprošel, tím byl Čestmír Kožíšek. Překvapivě pak do hlavního závodu neprošli ani Slovinec Domen Prevc s Japoncem Noriaki Kasaiem.

Sobotní kvalifikaci nakonec ovládl Rakušan Stefan Kraft, jenž porazil i druhého Japonce Rjojua Kobajašiho, aktuálního lídra Světového poháru a díky tomu tak na jeho konto přistála premiée ve výši 5000 eur. Třetí pak skončil Piotr Žyla z Polska.

Kvalifikace určila dvojice pro K.O. sytém, kterým se bude v Oberstdorfu závodit v 1. kole hlavního závodu. Po sobotě tak vyšlo najevo, že v neděli se o postup do 2. kola Roman Koudelka utká s Anžim Semeničem, Viktor Polášek pro změnu čeká souboj s jiným Slovincem Borem Pavlošičem, Lukáš Hlava zase svede boj s Polákem Dawidem Kubackim.

Co se týče nejlepšího Čecha v kvalifikaci Romana Koudelka, tak ten zaznamenal skok daleký 137,5 metru a jen o pouhý metr zaostal za prvním Kraftem. "Bylo dobré skákat po dvou Němcích, neboť atmosféra byla skvělá. Diváci vytvořili báječný kotel," připomněl český reprezentant diváckou kulisu tvořenou až 15 000 fanoušky. "Využil jsem i slušné podmínky. Jsem rád za dobrý skok, který byl navíc stylově velmi hodnotně oceněn," pokračoval.

Své si ke Kudelkově výkonu a vlastně vůbec k jeho aktuální formě řekl i asistent reprezentačního trenéra Antonín Hájek. "Roman se cítí výborně. Prodává to, na co má. Dnešní kvalifikační skok měl ještě rezervu v letové fázi."

Polský závodník Kamil Stoch, jenž se na letošním Turné snaží o třetí triumf v řadě skončil v sobotní oberstdorfské kvalifikaci na osmé pozici. Když se ve vzpomínkách přesuneme do loňského ročníku Turné, tam ovládl Stoch všechny čtyři závody a tak by chtěl určitě kralovat i letos.

Kvalifikace na závod SP a Turné čtyř můstků ve skocích na lyžích v Oberstdorfu (29.12.2018):

1. Kraft (Rak.) 153,1 b. (138,5 m)2. R. Kobajaši (Jap.) 152,9 (138,5)3. Žyla (Pol.) 150,5 (137,5)4. Stjernen (Nor.) 149,5 (136,5)5. Huber (Rak.) 149,3 (133,5)6. Koudelka 149,2 (137,5)

...

19. Polášek 136,9 (133)42. Hlava 120,5 (124)57. Kožíšek (všichni ČR) 109,1 (115)

Dvojice pro 1. kolo závodu:

Koudelka - Semenič (Slovin.)Polášek - Pavlovčič (Slovin.)Hlava - Kubacki (Pol.)

Související

Ilustrační fotografie.

Pohřešovaný bývalý skokan na lyžích Antonín Hájek byl nalezen mrtev v pouhých 35 letech

Ten nejčernější scénář se v pátek naplnil. Po pěti měsících hledání se našlo tělo bývalého skokana na lyžích Antonína Hájka, bohužel však bez známek života. Poslední zprávy hovořily o tom, že se pětatřicetiletý Hájek nacházel v Malajsii, od té doby o něm žádné další informace nepřišly a rodina tak jeho zmizení oznámila na začátku loňského října policii. Bývalý skokan na lyžích, jenž je nadále držitelem českého rekordu v letech na lyžích, zemřel v pouhých 35 letech. 
Skoky na lyžích

Skokan na lyžích Viktor Polášek učinil překvapivé rozhodnutí. Ukončil kariéru

Nečekané rozhodnutí začátkem tohoto týdne učinil skokan na lyžích Viktor Polášek. Tento juniorský mistr světa z roku 2017 se totiž ve svých pouhých 24 letech rozhodl ukončit svou skokanskou kariéru. Oznámil to na svém instagramovém účtu. Hlavními důvody pro toto rozhodnutí byla jedna ztráta motivace, ale především psychické a fyzické vyčerpání.

Více souvisejících

Skoky na lyžích Roman Koudelka

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Víkendové počasí: Konec zimy a návrat jara. Meteorologové slibují příjemné teploty

Česko má před sebou ještě jednu mrazivou noc, již v pátek ale teploty překročí 10 stupňů. Oteplení pak bude pokračovat i o nadcházejícím víkendu a během příštího týdne. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) avizuje, že bude až 25 °C. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy