ZOH: Češi poslali Slováky domů! Velké drama skončilo 5:3

Soči – V úterý večer se odehrál velmi důležitý duel našich hokejistů se Slováky. Jednalo se o to, který tým postoupí do čtvrtfinálové fáze a zahraje si s Američany.

Český tým ve své skupině C skončil jako třetí, když nejdříve prohrál zápas se Švédy 2:4, následně zvládl vyhrát nad Lotyšskem 4:2 a v zatím posledním zápase se Švýcarskem prohrál fotbalovým výsledkem 0:1. Ani Slováci nemohou mluvit o nějakém zvlášť parádním vstupu do olympijského turnaje. Nejprve s Američany prohráli vysoko 1:7, ostudně prohráli i se slovinským výběrem, v posledním zápase ve skupině naopak překvapivě potrápili domácí Rusko, které naše východní sousedy porazilo až v samostatných nájezdech poté, co to bylo po šedesáti minutách 0:0. Nutno dodat, že Rusové se trápili především s tím, jak překonat skvěle chytajícího brankáře Jána Laca. Ten se postavil do branky i v dnešním zápase proti naší reprezentaci. I když nakonec v poslední třetině Slováci sahali k vyrovnání, nakonec jsme zvítězili 5:3.

Čeští fanoušci mohli být s průběhem první dvacetiminutovky nadmíru spokojeni. Úvod tohoto federálního osmifinálového duelu byl nejdříve vyrovnaný. Se skórem zápasu jako první pohnul v sedmé minutě Aleš Hemský, jenž po Voráčkově přihrávce vypálil a trefil odkytou horní část Lacovy branky.

Zanedlouho už jsme se mohli radovat podruhé. Dva čeští hráči jeli na slovenskou branku, kapitán Plekanec vystřelil a puk mířil do tyče. Odražený kotouč se dostal na hůl dojíždějícího Červenky a ten už do odkryté branky jednoduše skóroval a zvýšil stav zápasu na 2:0.

Třetí branku vstřelil v 18. minutě David Krejčí, který vyčistil horní růžek Lacovy svatyně. Střelecky se tak v první třetině trefili ti, kteří na svůj první bod v tomto turnaji teprve čekali. Slováci byli nebezpeční především z brejků, ale náš tým podržel skvělými zákroky Ondřej Pavelec.

Ve druhém dějství si diváci v Šajba Areně museli počkat na gól až do 16. minuty této části. My jsme mohli být rádi, že to byl gól do slovenské sítě. To Roman Červenka využil zaváhání a pak se dotstal do brejkové situace, na jejíž konci byl v souboji s Lacem úspěšný a bylo to tak 4:0. Šedesát tři vteřin před sirénou, která ukončila druhou část, vstřelil snižující gól Marián Hossa, který dostal puk od Handzuše, jenž zabojoval dobře za Pavelcovou klecí. Od poloviny této třetiny se hra vyrovnala a Slováci byli o poznání tvrdší než během třetiny první. Hlavně drželi častěji puk na svých hokejkách. Snížení Slováků na 4:1 ale nemuselo ještě nic znamenat, protože náskok jsme měli stále dostatečný.

Třetí třetina však přinesla nečekané drama

Už když se zdálo, že by mohl náš tým dojít do čtvrtfinále v pohodě, Slováci začali hrát nebezpečněji. První větší šanci v této třetině však měli naši hokejisté, když Eratova střela z dálky ve 45. minutě skončila na tyčce. Branku však dali jako první v závěrečné dvacetiminutovce Slováci a to, když právě probíhala 48. minuta utkání. Kotouč měl v tu chvíli u sebe Tatar, který zavezl puk do rohu kluziště a pak nahrál před Pavelcovu branku, kde stál volný Marián Hossa.

Ten poté z voleje snížil 4:2. Netrvalo dlouho a na Slovensku se radoval z gólu potřetí v tomto utkání. Sekera rozehrál rychlou gólovou akci dlouhou přihrávkou na Bartoviče. Ten přihrál na mezikruží spoluhráči Tomáši Surovému, který pak skóroval. V následujících minutách bylo Slováků plné hřiště. Alois Hadamczik, kouč našeho mužstva, se snažil nabudit své svěřence v rámci oddechového času. Závěr zápasu, to byly pro nás nejpernější chvilky osmifinálového česko-slovenského derby. Tým Vladimíra Vůjtka se ještě rozhodl hrát bez brankáře a hrálo se pět na pět, jelikož byl vyloučen Meszároš. Kapitán Plekanec pak dostal kotouč na modrou čáru, trefil se do prazdné slovenské klece a zvýšil tak na konečných 5:3. Zítra tak budeme hrát čtvrtfinále s Američany.

KONEČNÝ VÝSLEDEK:

Česko - Slovensko 5:3Branky: 7. Hemský, 8. a 36. Červenka, 18. Krejčí, 60. Plekanec - 39. a 48. Marián Hossa, 49. Surový

Související

Ilustrační foto

Ruský olympijský výbor se odvolal proti "omilostnění" Zubkova

Ruský olympijský výbor (OKR) se odvolal proti rozhodnutí moskevského soudu, který odmítl uznat diskvalifikaci bobisty Alexandra Zubkova z her v Soči 2014. Bývalý pilot a současný šéf národní federace by tak mohl na ruském území stále užívat titul dvojnásobného olympijského vítěze, i když Arbitrážní soud pro sport (CAS) jeho výsledky ze Soči kvůli dopingu zrušil.
Dmitrij Medveděv

Doping? Máme problémy, ale je to i protiruská kampaň, spustil Medveděv.

Moskva - Mezinárodní olympijský výbor (MOV) letos diskvalifikoval už přes dvacet ruských sportovců, kteří byli na olympiádě v Soči, a odebral jim medaile kvůli dopingu. Ruský premiér Dmitrij Medveděv dnes prohlásil, že diskvalifikace kvůli dopingu je dalším nástrojem protiruské kampaně.

Více souvisejících

Olympijské hry 2014 Hokej OH

Aktuálně se děje

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

Princezna Kate si prochází peklem, tvrdí osoba blízká manželce prince Williama

Princ William se již vrátil k povinnostem člena britské královské rodiny, ale jeho žena zůstává v ústraní. Princezna Kate bojuje s blíže nespecifikovaným typem rakoviny. Podle osoby blízké princi a princezně si pár prochází těžkým obdobím. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy