ZOH: Ukrajina má historické zlato z biatlonové štafety. Češky na parádním čtvrtém místě

Krasnaja Poljana – V pátek odpoledne se v rámci olympijských her v ruském Soči jela ženská štafeta 4x6 km v biatlonu a čeští fanoušci doufali v další biatlonový úspěch. Mezi největšími favority tohoto závodu patřila štafeta Norek, dále pak také Ukrajina a Německo, to byly země, které měly šanci na to získat cenný kov. Nesmíme opomenout ani naší ženskou čtyřku ve složení Eva Puskarčíková, Gabriela Soukalová, Jitka Landová a Veronika Vítková. Na minulých olympijských hrách v kanadském Vancouveru si zlato ze štafet odvezla ruská čtyřka závodnic. Stříbro putovalo do Francie a bronz mělo Německo. Pravidla byla jasná. Do závodu byly nominovány z každé země čtyři biatlonistky. Každá z nich jela tři okruhy po dvou kilometrech mezi kterými střílí závodnice nejdříve jednou v leže a poté jednou ve stoje. Zlato po tomto závodě braly poprvé v historii Ukrajinky.

Jako první z české štafety se vydala na šestikilometrovou trať Eva Puskarčíková, ta však neodstartovala příliš dobře, česká závodnice se propadla na dvanáctou pozici, nejlépe na tom byla Kanaďanka Crawfordová. Na první střelecké položce v leže njlépe zastřílely do terčů Vita Semerenková i Romanovová. Eva Puskarčíková musela dvakrát dobíjet, poté v závodě pokračovala na 13. místě se ztrátou 13 vteřin na vedoucí pozici. I na druhé střelecké položce ve stoje musela naše reprezentantka dobíjet dvakrát. Nejlépe opět střílely Romanovová se Semerenkovovou. Sice tentokrát obě závodnice jednou chybovaly. V závodě ale i přesto byly docela daleko od pronásledovatelek. Blížila se první předávka a Puskarčíková předala štafetu Geabriele Soukalové na 11. pozici.

Soukalová předvedla skvělou jízdu na svém úseku. Jedenáctou pozici vylepšila nejlepším možným způsobem. Při střele v leže zastřílela naše reprezentantka čistě. V čele bylo pořád rusko-ukrajinská dvojice Romanovová se Semerenkovou. Na druhé položce ve stoje se však střelecky úplně dobře Soukalové nevedlo, musela dvakrát dobít, ale pořád se držela na třetí pozici. Během svého úseku stáhla ze ztráty na vedoucí duo dohromady 28 sekund, což dokumentuje skvělý výkon naší biatlonové jedničky. Za Ukrajinu jela na druhém úseku Džymová, ta předávala na prvním místě, Ruska Zaitsevová na střelecké položce ve stoje jednou chybovala a tak druzí byly Norky. ta předávala na prvním místě. Česko se zásluhou Gabriely Soukalové dokonce i na druhou pozici před domácí závodnici. Třetí úsek měla za Česko v rukách Jitka Landová. Jako třetí předávaly Norky, až čtvrté Rusky.

I během třetího úseku byla ve vedení stále ukrajinská štafeta. Landová před první střeleckou položkou stále druhá se ztrátou na vedoucí Ukrajinku 17 sekund. Střelba v leže však ale Landové vůbec nevyšla, třikrát musela nabíjet a hrozilo, že pojede trestné kolo. Nakonec byla Jitka Landová po této položce až na pátém místě. Za Ukrajinu jela Valj Semerenková, ta skvěle zastřílela v leže a pokračovala na vedoucí pozici. Zvýšila o několik vteřin svůj náskok, druhá byla po této střelbě Šumilovová. Druhá střelecká položka ve stoje se ale vedoucí Ukrajince překvapivě tolik nevyvedla jako položka první. Netrefila 3 terče a ve vzduchu viselo i trestné kolo, to nakonec ukrajinská biatlonistka nejela. Přes tyto chyby však byla stále na vedoucí pozici s výrazným náskokem. Česká reprezentantka musela zase dobíjet, tentokrát dvakrát a po své druhé střelbě jela na páté pozici se ztrátou na vedoucí Ukrajinku 1:09 vteřiny. Na prvních třech pozicích byly ke konci třetího úseku ukrajinská, italská a ruská štafeta. Landová skvěla běžela, ale její střelba nebyla na tom zrovna nejlépe.

Na poslední čtvrtý úsek se za Ukrajinu vydala Pidrušná. Za Norsko vyjela na trať po Flatlandové Bergerová. Za domácí vyrazila bojovat o cenný kov Viluchnová. Za Česko vyjela do posledního úseku Veronika Vítková, když naše barvy ztrácely na vedoucí pozici 1:13 vteřiny. Pidrušná bezchybně zastřílela na položce v leže a stále byla ukrajinská štafeta suverénně na prvním místě. Vítkové se dobíjení nevyhnulo, ale stále byla po této střelbě na páté pozici se ztrátou 1:10 vteřiny. Před závěrečnou střelbou tohoto štafetového závodu se snížil náskok vedoucí Pidrušné. Za ní byla Viluchinová a třetí Norka Beregrová. Osmou střelbu v pořadí zvládla excelentně ve stylu „Přijedu, namířím a prostě vše trefím" Ukrajinka Pidrušná. Vítková odjela z poslední položky jako čtvrtá. Ukrajinka nakonec neohroženě dojela do cíle jako první a vybojovala tak společně se svými kolegyněmi historickou zlatou olympijskou medaili. Druhá skončila ruská štafeta a bronz berou Norky. České holky skončily na skvělém čtvrtém místě.

KONEČNÉ VÝSLEDKY:

1. UKRAJINA - ZLATO2. RUSKO - STŘÍBRO3. NORSKO - BRONZ

---

4. ČESKO

Související

Ilustrační foto

Ruský olympijský výbor se odvolal proti "omilostnění" Zubkova

Ruský olympijský výbor (OKR) se odvolal proti rozhodnutí moskevského soudu, který odmítl uznat diskvalifikaci bobisty Alexandra Zubkova z her v Soči 2014. Bývalý pilot a současný šéf národní federace by tak mohl na ruském území stále užívat titul dvojnásobného olympijského vítěze, i když Arbitrážní soud pro sport (CAS) jeho výsledky ze Soči kvůli dopingu zrušil.
Dmitrij Medveděv

Doping? Máme problémy, ale je to i protiruská kampaň, spustil Medveděv.

Moskva - Mezinárodní olympijský výbor (MOV) letos diskvalifikoval už přes dvacet ruských sportovců, kteří byli na olympiádě v Soči, a odebral jim medaile kvůli dopingu. Ruský premiér Dmitrij Medveděv dnes prohlásil, že diskvalifikace kvůli dopingu je dalším nástrojem protiruské kampaně.

Více souvisejících

Olympijské hry 2014 Veronika Vítková (biatlonistka) Biatlon

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Barrandovský most nebude opravený už na konci léta. Praha musí změnit plány

Špatná zpráva pro pražské řidiče přišla ve čtvrtek od vedení Technické správy komunikací hlavního města Prahy. Firma dnes oznámila, že rekonstrukce Barrandovského mostu se oproti poslednímu plánu protáhne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy