Rusko třiatřicet medailí, Česko osm. Podívejte se na olympijské bilancování

Soči - Krásný počet třiatřiceti cenných kovů vybojovali ruští sportovci na domácích olympijských hrách. Oproti Vancouveru si tak výrazně zlepšili chuť. Lépe uspěli také čeští olympionici. Z šesti medailí z Kanady mají po hrách v Soči o dvě více.

Victor An, Marit Bjoergenová a  Darya Domrachevová. To jsou jména tří nejlepších medailistů z olympijských her v ruském Soči. Všichni získali tři zlata, naturalizovaný Rus An také jeden bronz. Právě rodák z Jižní Koreji je symbolem ruského olympijského znovuzrození.

Victor An a ti další

Když 28. února 2010 končila zimní olympiáda v kanadském Vancouveru, Rusko bylo na kolenou. V medailovém pořadí národů se gigant na pomezí Evropy a Asie nacházel na jedenáctém místě s pouhými třemi zlaty. O čtyři roky později je vše jinak.

Ruští sportovci vymačkali z domácích her třiatřicet cenných kovů, přičemž hned třináct jich je zlatých. Nikdo nebyl lepší. Druhé Norsko, historicky nejúspěšnější země na zimních olympiádách, má o dvě zlata méně, třetí Kanada o tři.

Vedle výše zmíněného Victora Ana na tom měl podíl napříkla Vic Wild, bývalý občan USA, který ale dvě zlata ze snowboardingu vyzávodil pro ruské barvy. Úspěšná byla také krasobruslařka Volosozharová, nebo bobisti.

Česko si také polepšilo, osm medailí je velký úspěch

Vynikající byla ruská olympiáda i pro české reprezentanty. Oproti šesti medailím z Vancouveru (dvě zlata, čtyři bronzy), jsme si o dvě polepšili. Bilance dvě zlaté, čtyři stříbrné a dvě bronzové je nejlepším výsledkem samostatné České republiky.

Náš bývalý federální partner se naopak propadl. Slovensko vybojovalo díky biatlonistce Kuzminové jedinou medaili, zato byla zlatá. Ve Vancouveru měli Slováci ale navíc ještě stříbro a bronz. 

Výrazný nárůst zaznamenalo Nizozemsko - král rychlobruslařského oválu. Čtyři zlaté z Vancouveru vystřídalo osm ze Soči. Stejně si vedlo i Bělorusko, které si zlepšilo bilanci o čtyři zlaté a má jich po ruské olympiádě pět. Zasloužila se o to především díky třem zlatým biatlonistka Domrachevová.

Medailové pořadí XXII. zimních olympijských her:

Pořadí
Země Zlato
Stříbro Bronz
Celkem 1
Rusko 13
11 9
33
2 Norsko 11
5 10
26
3
Kanada 10 10 5
25
4
USA 9
7 12 28
5
Nizozemsko 8
7 9
24 6
Německo 8
6 5
19
7 Švýcarsko 6
3 2
11
8
Bělorusko 5 0 1
6
9
Rakousko 4
8 5 17
10
Francie 4
4 7
15 11
Polsko 4
1 1
6
12 Čína 3
4 2
9
13
Korea 3 3 2
8
14
Švédsko 2
7 6 15
15
Česká republika 2
4 2
8 16
Slovinsko 2
2 4
8
17 Japonsko 1
4 3
8
18
Finsko 1 3 1
5
19
Velká Británie 1
1 2 4
20
Ukrajina 1
0 1
2 21
Slovensko 1
0 0
1
22 Itálie 0
2 6
8
23
Lotyšsko 0 2 2
4
24
Austrálie 0
2 1 3
25
Chorvatsko 0
1 0
1 26
Kazachstán 0
0 1
1

Související

Ilustrační foto

Ruský olympijský výbor se odvolal proti "omilostnění" Zubkova

Ruský olympijský výbor (OKR) se odvolal proti rozhodnutí moskevského soudu, který odmítl uznat diskvalifikaci bobisty Alexandra Zubkova z her v Soči 2014. Bývalý pilot a současný šéf národní federace by tak mohl na ruském území stále užívat titul dvojnásobného olympijského vítěze, i když Arbitrážní soud pro sport (CAS) jeho výsledky ze Soči kvůli dopingu zrušil.
Dmitrij Medveděv

Doping? Máme problémy, ale je to i protiruská kampaň, spustil Medveděv.

Moskva - Mezinárodní olympijský výbor (MOV) letos diskvalifikoval už přes dvacet ruských sportovců, kteří byli na olympiádě v Soči, a odebral jim medaile kvůli dopingu. Ruský premiér Dmitrij Medveděv dnes prohlásil, že diskvalifikace kvůli dopingu je dalším nástrojem protiruské kampaně.

Více souvisejících

Olympijské hry 2014 olympiáda

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy