Chcete se podívat do vesmíru? Tyhle způsoby vám to možná umožní

Chtěli jste se někdy podívat do vesmíru? V dnešní době žádný problém. Přinášíme vám seznam osmy firem, které vás tam mohou dostat. Musíte mít jen dost peněz, a doufat že jednou doopravdy odstartují.

1) Orion Span

Firma se chystá do roku 2021 vybudovat v 200 kilometrech nad zemí vesmírný hotel. Zde si budete moci vychutnat 16 oběhů země denně a užít si během dvanáctidenních pobytů do sytosti stavu beztíže. Na orbitu by měla turisty vynášet raketa Space-X. A cena? 9,5 milionu dolarů. V ní je zahrnuta nejen letenka, pobyt, ale i tříměsíční výcvik a inscenované přivítání „odvážných“ kosmoturistů.

2) Virgin Galactic

Firma založená Richardem Bransonem již v roce 2004. Jedná se o raketoplán, který je vynášen do vzduchu letadlem. Po startu z letadla raketoplán vystřelí až do výše 100 kilometru a zájemci zažijí několik minut stav beztíže. Letenka by měla vyjít na 250 000 dolarů a již si ji mělo koupit 750 lidí, včetně Stephana Hawkinga. Projekt má však dlouhodobé zpoždění. První komerční let měl proběhnout již před deseti léty.

3) Blue Origin

Celým jménem Blue Origin’s New Shepard program, pojmenovaný po prvním Američanovi ve vesmíru Allenu Shepardovi. Po jednodenním kurzu vás čeká jedenáctiminutové vystřelení do atmosféry s pěti minutami beztíže. Cena zatím nebyla zveřejněna ale vzhledem k tomu, že raketa má být mnohonásobně použitelná, má se jednat o tisíce nebo dokonce stovky dolarů.

4)  Space Adventures

Jediná úspěšná kosmická cestovní kancelář. Mezi léty 2001 a 2009 zajistila sedmi turistům (jednomu šťastlivci dvakrát) desetidenní pobyt na mezinárodní stanici ISS. Cena postupně díky inflaci stoupla z 20 na 30 milionů dolarů. Od roku 2009 je však ISS plně obsazena a turisty už nepřijímá.

5) Roscosmos

Ruská státní firma, která jako první vyslala do kosmu turistu. Tím se stal v roce 2000 Denis Tito. Cena je 40 milionů dolaru za 14 denní pobyt nebo 60 milionů dolarů za měsíční pobyt. V roce 2022 pak firma plánuje vypustit vlastní kosmický hotel.

6) KosmoKurs

Podobný projekt jako Blue Origin leč z Ruska. Po třídenním kurzu by vás měla raketa vystřelit na čtvrthodiny do prostoru. Cena by se měla pohybovat mezi 200 000 až 250 000 dolarů.

7) Axiom Space

Zatím nejmladší a nejtajemnější hráč ve velké hře o vesmír. Firma plánuje vlastní moduly vyslat v roce 2021 k ISS a v roce 2024 mít vlastní kosmickou stanici. Ceny zatím nezveřejnila.

8) Space-X

Firma se zatím specializuje na lety pro NASA. V roce 2017 však slíbila, že dva kosmické turisty vezme po vzoru Apolla 8 na cestu kolem Měsíce. Cena nebyla ještě zveřejněna. Čeká se až firma zprovozní raketu známou pod zkratkou BFR (Big Falcon Rocket někdy přezdívaná Big Fuc*ing Rocket) .   

Související

Raketa Orion úspěšně odstartovala do vesmíru

NASA na druhý pokus úspěšně vypustila raketu Orion do vesmíru

Mys Canaveral (USA) - Z floridského Mysu Canaveral dnes ve 13:05 odletěla po včerejším nezdaru ke svému prvnímu testovacímu letu nová vesmírná loď Orion, která by měla v budoucnu převážet pasažéry na Mars. Podle amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) by loď měla by schopna převážet lidské posádky daleko za hranice oběžné dráhy kolem Země. Start byl kvůli povětrnostním podmínkám a technické závadě odložen na dnešní den.
Raketa Orion

Nová raketa NASA dnes nevyletí. Start přesunut na pátek

Mys Canaveral (USA) - Z floridského Mysu Canaveral dnes měla odstartovat ke svému prvnímu testovacímu letu nová vesmírná loď Orion, která by měla v budoucnu převážet pasažéry na Mars. Podle amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) by loď měla by schopna převážet lidské posádky daleko za hranice oběžné dráhy kolem Země. Start byl kvůli povětrnostním podmínkám a technické závadě odložen na pátek.

Více souvisejících

Raketa Orion ISS (Mezinárodní vesmírná stanice)

Aktuálně se děje

před 51 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy