Útok na populární CCleaner: Avast pátrá po hackerech, v programu byla "zadní vrátka"

Praha - Virus ukrytý v programu pro ´čištění´ počítačů CCleaner, který od léta patří českému výrobci antivirových programů Avast, ohrozil letos v létě přes dva miliony zařízení na celém světě. Firma problém záhy odstranila.

CCleaner má přes dvě miliardy stažení, 130 milionů aktivních uživatelů, z toho 15 milionů na mobilech. Každý měsíc lidem promaže 35 petabajtů přebytečných dat. Nebezpečná byla jen verze 5.33, která byla přístupná mezi letošním 15. srpnem a 12. zářím.

Generální ředitel Avastu Vincent Steckler sdělil, že firma koupila společnost Piriform, která systém CCleaner vyvinula, už s takzvanými zadními vrátky, jež umožňují šíření viru.  "Podle posledních zjištění se problém týkal 2,27 milionu uživatelů, byl ale odstraněn dřív, než stihl napáchat škody," řekl Lidovým novinám Steckler. Uživatelům podle něj stačí updatovat CCleaner na verzi 5.34, čímž bude škodlivý program kompletně odstraněn.

CCleaner byl podle Stecklera nelegálně upraven během vývojového procesu. "V současnosti vyšetřujeme, kdo to udělal a proč. Spolupracujeme na tom i s americkými úřady," poznamenal. Když Avast koupil 18. července Piriform, bezpečnost systému CCleaner už byla narušena. "Tím se nicméně nezbavujeme odpovědnosti za problém a jeho řešení," doplnil.

Firma kvůli útoku hackerů přijala zvýšená bezpečnostní opatření. "Je to velmi vážný incident a my se svým uživatelům hluboce omlouváme," řekl šéf Avastu.

Firmu založili už v roce 1988 čeští výzkumníci Eduard Kučera a Pavel Baudiš. Je jedním z průkopníků v oboru počítačového zabezpečení a v současnosti se firma řadí ke světové špičce. Avast celosvětové zaměstnává 1600 lidí, z toho zhruba tisíc v Česku, konkrétně v Praze a v Brně. Pobočky má v 15 zemích včetně USA, Japonska nebo Ruska. Mezi nejvýznamnější trhy společnosti patří USA, Brazílie, Francie, nebo rychle rostoucí Indie.

Související

Avast

Avast by předběžně měl zastavit obchod s akciemi na burze 9. září

Česká antivirová firma Avast by podle předběžného návrhu harmonogramu svého spojení s americkou softwarovou společností NortonLifeLock měla zastavit obchodování se svými akciemi 9. září. Následně je má stáhnout z burzy a americký podnik vydá nové. Vyplývá to ze zprávy Britského antimonopolního úřadu (CMA), který se fúzí zabývá. Firmy se harmonogramem chtějí řídit, řekla dnes ČTK mluvčí Avastu Dominika Kalašová.

Více souvisejících

Avast počítače internet počítačové viry

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy