Česko zaplavil škodlivý program, počítače zneužívá k těžbě kryptoměn

Praha - Česko zaplavil škodlivý program JS/CoinMiner, který využívá napadené počítače k těžbě virtuálních měn jako jsou bitcoin, litecoin, monero nebo ethereum. Druhou nejčetnější internetovou hrozbou v Česku byl během prosince loňského roku program JS/Redirector.

V prosinci tvořil program JS/CoinMiner nejrozšířenější internetovou hrozbu, která měla na svědomí třetinu všech útoků. "Nástup škodlivého kódu JS/CoinMiner byl velmi rychlý a zejména v samém závěru posledního měsíce loňského roku jeho aktivity výrazně zesílily. Hrozba ale nepolevila ani po Novém roce, ba právě naopak.

Program JS/CoinMiner existuje ve dvou variantách. Ta častější běží na pozadí internetových stránek a využívá výpočetního výkonu uživatele k těžení kryptoměn.

Druhá, méně častá, se chová jako trojský kůň a zneužívá aplikace EternalBlue SMB vyvinuté americkou Národní bezpečnostní agenturou NSA. Do zařízení proniká prostřednictvím neaktualizovaného operačního systému. Jakmile jej infikuje, stáhne do něj škodlivý skript pro Windows Management Instrumentation, který používají správci počítačových systémů ke vzdálené správě velkého počtu počítačů.

Druhou nejčetnější internetovou hrozbou je JS/Redirector, který automaticky přesměrovává internetový prohlížeč napadeného zařízení na škodlivé stránky. Odtud uživatel může stáhnout do svého počítače další druhy škodlivých programů.

Uživatel přítomnost škodlivého skriptu nemusí poznat, případně se projeví zpomalením fungování počítače nebo běžícími neznámými procesy na pozadí.

Související

EuroZprávy.cz

Průzkum: Doba strávená denně s médii stoupla, je 80 minut nad průměrem

Češi v posledním týdnu strávili s různými médii devět hodin a 20 minut denně. Je to o zhruba 50 minut více, než o týden dříve, a o 80 minut více, než je běžný průměr. O víkendu to bylo téměř deset hodin. Za rostoucím sledováním televize, rozhlasu, internetu či mobilních aplikací stojí epidemie koronaviru a s ní související opatření.

Více souvisejících

PC počítačové viry internet Bitcoin

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy