Pozor na škodlivý kód pro Android. Špehuje a manipuluje s daty

Praha - Na mobilní zařízení s platformou Android začal útočit škodlivý program, který napadá zabezpečenou komunikační platformu Telegram. Upozorňuje na to antivirová firma Eset.

Po stažení do mobilu je program HeroRat schopný převzít kontrolu nad zadáváním příkazů v Telegramu a neoprávněně manipulovat s daty. 

HeroRat funguje na všech verzích Androidu, napadený uživatel mu však nejprve musí schválit žádost o udělení oprávnění, v některých případech dokonce o správu zařízení. Poté, co je malware nainstalován a spuštěn na zařízení napadeného uživatele, objeví se vyskakovací okno, podle kterého nemůže být aplikace spuštěna, a proto je třeba ji odinstalovat.

V momentě, kdy se zdánlivě dokončí odinstalace, ikona aplikace zmizí. Pro hackera to znamená zaregistrování dalšího napadeného zařízení. Poté může hacker určovat nastavení a fungování aplikace Telegram.

Program má širokou škálu možných funkcí špehování a manipulace s daty, včetně zachytávání příchozích zpráv, odesílání zpráv, vytáčení hovorů, nahrávání zvuků, videí či zaznamenávání polohy.

Související

Google

Google po deseti letech vyhrál spor nad Oraclem o software pro systém Android

Americký nejvyšší soud dnes rozhodl ve prospěch společnosti Alphabet, kterou zažalovala firma Oracle kvůli části svého zdrojového kódu použité v operačním systému Android. Ten se používá ve většině smartphonů a jeho tvůrcem je právě Google, který spadá pod Alphabet. Oracle požadoval podle agentury Bloomberg odškodné devět miliard dolarů (přes 198 miliard Kč), nedostane ale nic. Google podle soudu neporušil autorské právo. Kauza se táhla deset let, rozhodnutí se podle agentur odrazí na pravidlech odvětví vývoje softwaru.
Google, ilustrační fotografie

Čína se chystá zahájit antimonopolní vyšetřování Googlu

Čína se chystá zahájit antimonopolní vyšetřování americké internetové společnosti Google. Hodlá prověřit obvinění, že firma využívá dominantní pozice svého operačního systému pro mobilní zařízení Android k potlačování konkurence. Agentuře Reuters to řekly zdroje obeznámené se situací.

Více souvisejících

Android Telegram (mobilní síť) mobily počítačové viry

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 1 hodinou

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Munice a rakety za miliardy. USA chystají další masivní balík pomoci Ukrajině

V pátek se Spojené státy chystají oznámit dlouhodobou vojenskou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů, zahrnující munici pro systémy protivzdušné obrany. Informovala o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy