Vývoj technologií se lidem začíná vymykat z rukou!

Praha - Švédský odborník na kybernetickou bezpečnost David Jacoby v pořadu Hyde park na České televizi řekl, že se nám vývoj technologií začíná vymykat z rukou. Pokrok je totiž příliš rychlý a nikdo neví, kam až to může dojít.

Sám se však nějaké velké katastrofy nebojí. Lidé se vždy poučili z dílčích chyb, napravili a tak nehrozí, že by se chyby v IT technologiích nahromadily a takříkajíc vybouchly. Mluvilo se také o hnutí Anonymous. To bojuje proti omezování svobody surfování na internetu. Jejich cílem jsou webové stránky vlád, institucí i soukromých společností. David Jacoby s nimi částečně souhlasí. Avšak je zásadně proti způsobu, jakým bojují. Tedy proti zablokování stránek „omezovačů“ svobody. Podle hosta pořadu není správné svého soupeře umlčet a vypnout jeho stránky, což Anonymous dělají.Dále Hyde parkem zaznělo, že bezpečnost člověka na internetu je v permanentním ohrožení. Proto například volby po internetu, o kterých se postupně začíná mluvit, považuje švédský odborník za nemožné. Byly by snadno napadnutelné hackery. Dokonce ani internetové bankovnictví není úplně bezpečné. Až 1% všech programů, které jsou instalované do smartphonů jsou škodlivé programy. Po připojení k počítači se trojský kůň z telefonu přesune do počítače a tam již může získat data i z internetového bankovnictví uživatele.Naše soukromí ohrožují nejen hackeři, ale hlavně my sami. Především zveřejňováním příliš osobních informací na sociálních sítích. Podle Jacobyho ale stačí používat selský rozum a psát jen to, co jsme o sobě ochotni říct při setkání s neznámým člověkem.Host relace popsal i jeden zajímavý zážitek. Přednášel o bezpečnosti na internetu ve školce pro pětileté děti. Dodal ale, že přednášet benjamínkům je důležité, jelikož internet používají víc než například generace seniorů.

Související

Premiér v demisi Jiří Rusnok

Rusnok o nahrávce "Ty vole...": Byla nelegální a je to špehování

Praha – Končící premiér Jiří Rusnok se na konci období dostal na titulní stránky kvůli nahrávce rozhovoru, na které s kolegy mezi jednáním v poslanecké sněmovně rozebírají, kdo by měl jet na pohřeb Nelsona Mandely. Podle Rusnoka má celá kauza jen odpoutat pozornost od větších problémů.

Více souvisejících

hydepark internet

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Izraelská armáda

Izrael opatrně rozšířil operace v Rafahu, Nechce naštvat Bidena

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil "mírné rozšíření" operací armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Zároveň nařídil svým vyjednavačům pokračovat ve snahách o uzavření dohody o výměně rukojmí s militantním hnutím Hamás. S odvoláním na server Axios o tom v pátek informovala agentura Reuters.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

MS v hokeji

Švýcaři si v úvodu bez potíží poradili s Nory, Němci dali Slovákům lekci z produktivity

Dvěma odpoledními zápasy vypuklo v pátek v pořadí již 87. mistrovství světa v ledním hokeji, které se letos koná v Praze a Ostravě. Prvními mužstvy, která se střetla v rámci pražské skupiny A, byla mužstva Švýcarska a Norska. V tomto duelu nakonec k žádnému překvapení nedošlo, přestože po první třetině byl stav nerozhodný 1:1. Druhá třetina ale byla v režii favoritů ze Švýcarska, když v ní díky brankám Löffela, Sentelera a Scherweye šli postupně do vedení 4:1. Niederreiter pak přidal poslední pátou švýcarskou branku, Norové už jen korigovali na konečných 5:2. To v Ostravě se hrál do konce druhé třetiny vyrovnaný duel, když se Slovákům v zápase s Němci podařilo dorovnat z 0:2 na 2:2. Závěrečná třetina ale ukázala, že stříbrní medailisté z posledního šampionátu byli více produktivní a nakonec to i přes snahu Slováků dotáhli k výhře 4:6. 

před 9 hodinami

před 15 hodinami

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Češi vstoupili do mistrovství světa infarktovým zápasem. Finy porazili až v nájezdech

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie pátrá kvůli Vrběticím po generálovi z ruské GRU. Chtějí ho i Britové

Policie v souvislosti s tragickými explozemi ve Vrběticích pátrá po generálovi z ruské vojenské rozvědky GRU. Policisté na konci dubna odložili případ výbuchů muničních skladů v obci na Zlínsku s tím, že se podařilo prokázat podíl ruských agentů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy