Portál Ulozto.cz a studenti v maléru: Pirátské knihy nestrpíme, křičí nakladatelství

Praha - Když se řekne pirátská kopie, člověk si většinou představí film či hudbu. Nyní však došlo i na knihy. Trojice velkých nakladatelství odborné literatury - Wolters Kluwer ČR, Leges a Grada – podala trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli kopiím jejich knih na portálu Uložto.cz, píše rozhlas.cz.

"Sledujeme poslední dva tři roky, že pirátských kopií přibývá. Zatím jsme podle zákona vždy upozornili Ulož.to a oni kopii stáhli. Jenže během pár dnů se objeví jiná," vysvětluje ředitel Leges Jan Tuláček. V době ekonomické krize, kdy nakladatelům klesají tržby, jim nyní došla trpělivost.

Odborná literatura potřebná ke studiu bývá pro některé studenty velmi drahá. Zatímco ještě před několika lety to studenti řešili kopírkou, dnes stačí knihu oskenovat a uložit na internet, kde si ji mohou stáhnout desítky lidí.

Trestní oznámení byla sice podána na neznámé pachatele, v případě jedné z okopírovaných knih vede stopa na brněnskou právnickou fakultu. Konkrétně jde o šesté vydání Základů práva EU pro ekonomy od Vladimíra Týče. Někdo ji ofotil předloni 5. listopadu, patrně student.

Trestní oznámení se celkem týká nelegálních kopií pěti knih. Například Veřejný sektor – řízení a financování (Wolters Kluwer) si někdo půjčil z vědecké knihovny v Ústí nad Labem a Speciální psychoterapii (Grada) z Fakulty sociálních studií MU.

Provozovatelé serveru Uložto.cz se kvůli kopiím knih mohou obávat pokuty a studentovi, který kopii pořídil a sdílel hrozí disciplinární řízení a pravděpodobně i vyloučení ze studia, píše rozhlas.cz.

Ulož.to se hájí tím, že nemůže kontrolovat vše, co na něj lidé ukládají, píšou Lidovky.cz. "Pošta taky neví, co je v přepravovaných balících," říká mediální zástupce firmy Tadeáš Novák. Kopie, o nichž je řeč v trestním oznámení, už na serveru nejsou. (Při náhodné kontrole včera odpoledne na něm byly Týčovy Základy práva EU pro ekonomy – ovšem jejich čtvrté vydání.)

Pirátství je ožehavým tématem nejen pro nakladatelé, ale i firmy vydávající hudbu a filmy. Nedávno v rámci diskuze o šíření kopií přes internet zazněl průlomový rozsudek. Jeden ze serverů, na kterém se sdílejí filmy, musel stáhnout z nabídky snímek Jana Svěráka Kuky se vrací. Soud mu navíc uložil půlmilionovou pokutu.

Jde o průlomové rozhodnutí, které s velkou pravděpodobností spustí vlnu žalob proti podobným serverům, které jsou trnem v oku držitelů práv, kteří potřebují na materiálech vydělat, a ne aby se nekontrolovatelně šířily po internetu.

Související

Ilustrační foto

Škoda 11 milionů korun? NS se rázně zastal internetového piráta

Brno - Soudy nemohou stanovit škodu způsobenou internetovými piráty prostým vynásobením počtu stažení nelegální kopie cenou originálního díla na CD nebo DVD. Tento způsob výpočtu, který vede k astronomickým částkám, je podle Nejvyššího soudu (NS) nepřijatelný. Neodráží reálné ztráty nositelů práv. Soud proto před časem vrátil k novému projednání kauzu brněnského piráta Reného Rozmahela, jenž měl zaplatit více než 11 milionů korun, zjistila ČTK ze soudní databáze.

Více souvisejících

počítačoví piráti knihy studenti

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy