První veřejné vystoupení MIG 15 UTI proběhne již tuto sobotu na královéhradeckém letišti

Hradec Králové - Letos poprvé spojí své síly 16. května 2015 jedna z největších automobilových akcí v Evropě Rally Show a Autosalon Show s mezinárodní leteckou přehlídkou Helicoptershow. "Za jednotné vstupné 200 Kč zažijí návštěvníci nejrozsáhlejší motoristickou a leteckou akci v ČR," říkají unisono oba hlavní pořadatelé Karel Pohner a Daniel Tuček. Královéhradecké letiště zažije show plnou vrtulníků, letounů a automobilů, kterou si užijí tisíce hradečáků i mimohradeckých. Letošní ročník Helicoptershow přinese navíc exkluzivní podívanou prvního veřejného vystoupení letounu MIG 15 UTI s imatrikulací OK-UTI. Ukázka, která doposud nebyla nikde k vidění!

Brány hradeckého letiště se široké veřejnosti otevřou v sobotu 16. května v čase od 9 do 17 hodin. Na akci se představí dohromady okolo 500 automobilů, vrtulníků a letounů. "Naprostým unikátem je interaktivnost akce. Návštěvníci nejen že stroje uvidí, budou si je moci detailně prohlédnout, ale také se v nich proletět nebo svést," komentují jedinečnost akce oba hlavní pořadatelé Daniel Tuček za "vzduch" a Karel Pohner za "zemi".

Brány hradeckého letiště se široké veřejnosti otevřou v sobotu 16. května v čase od 9 do 17 hodin. Na akci se představí dohromady okolo 500 automobilů, vrtulníků a letounů. "Naprostým unikátem je interaktivnost akce. Návštěvníci nejen že stroje uvidí, budou si je moci detailně prohlédnout, ale také se v nich proletět nebo svést," komentují jedinečnost akce oba hlavní pořadatelé Daniel Tuček za "vzduch" a Karel Pohner za "zemi".

O Helicoptershow

„V rámci leteckého dne budou připraveny ukázky činnosti Policie ČR, Hasičských záchranných sborů ČR i záchranky. Již tradičně se diváci mohou těšit na hromadnou nehodu se zásahem složek IZS společně s vrtulníky. Vystoupí řada pilotů světové úrovně nejen na vrtulnících, ale i nejrůznějších letounech. Vystaveny budou špičkové záchranné vrtulníky, ultralighty, letouny i vrtulníky pro VIP přepravu", říká organizátor Helicoptershow Daniel Tuček. Akci zahájí společný vzlet a průlet nad královéhradeckým letištěm více jak desítky vrtulníků. Krátce na to vzlétnou vrtulníky k zásahu simulované hromadné dopravní nehody, která prověří součinnost všech složek IZS včetně transportu zraněného v podvěsu. Výjimečným zážitkem bude hašení požáru z vrtulníků a z letounu.  Na hradeckém nebi se objeví také vrtulník Bell AH-1S COBRA nebo letoun MIG 15 UTI, který bude mít svou premiéru v rámci veřejného vystoupení. Expozice nabídne kromě současných strojů i historické sanitky a vrtulníky. „Program letových ukázek koordinujeme s organizátory Rally Show, aby diváci nepřišli o to nejlepší ani z jedné akce." uzavírá Daniel Tuček. Mimo letový program budou probíhat vyhlídkové lety na vrtulnících Robinson R44 a Eurocopter EC120 (kolibřík).

Show vyvrcholí rychle a zběsile sprintem dvou závodních speciálů se dvěma vrtulníky. V nich se utkají vynikající čeští jezdci, například vicemistři Evropy, Michal Matějovský a Vladimír Vitver, proti medailistovi z mistrovství světa v akrobatickém létání Danielovi Tučkovi.  Dalším atraktivním závodem bude závod letadla s formulí.

O Rally Show a Autosalon show

"Našim vzorem je největší světová výstava "Festival of Speed" v Londýně, kde jsou letadla i vrtulníky nedílnou součástí závodních strojů. Proto jsme s radostí přivítali možnost realizovat tyto akce paralelně a propojit letiště s autodromem", říká organizátor Rally Show Karel Pohner. Hlavním tahákem 8. ročníku Rally Show bude kolem 100 závodních vozů. Všechny tyto vozy mezi sebou svedou ostrý závodní souboj, který se pojede na duálním okruhu se skokem přes most. "Mimo to, že návštěvníci uvidí jistě velmi atraktivní závod, budou mít unikátní možnost svést se ve většině závodních aut od Tater z Dakaru, přes rally vozy až po automobilové legendy a veterány. Některé z nich zatím nebyly nikde vystaveny, natož, aby se s nimi mohli lidé svést", říká Martin Dostál, člen organizačního týmu.

Autosalon Show je dnes největší motoristickou přehlídkou v České republice. Bude zde vystavovat okolo 20 automobilek. Pro zájemce je připravena zkušební jízda ve většině modelů po okruhu nebo po offroadové dráze. Zraky oslní i zlaté auto společnosti Ford se zlatými hosteskami.

Z řad veteránů dorazí mimo jiné tovární závodní TATRA T2-603 B6  z roku 1967 v nevyčíslitelné hodnotě v řádech milionů korun. Na světě existují jen 2 kusy. Ze stejné stáje se objeví i Tatra Ecorra Sport V8 postavená v roce 1986 pro překonání československého rychlostního rekordu.

Letos je kromě nadupaného programu Rally Show pojata jako festival zážitků, které budou lidé zkoušet na vlastní kůži. Poprvé tak třeba usednou do závodního speciálu na místo navigátora a zažijí fantastickou jízdu se skokem přes most nebo jízdu po okruhu se špičkovými závodníky. Návštěvníci budou mít také možnost projet se driftovým speciálem, řídit vznášedlo, bagrovat, projet se v Tatrách z Rally Dakar, vyzkoušet simulátor obrácení auta na střechu, opilé brýle – chození mezi kužely nebo drogové brýle alias simulátor účinku drog.

Více informací na stránkách akce: www.helicoptershow .cz  / www.rallyshow.cz

Související

Helicoptershow

Na Helicopter Show v Hradci Králové přišlo přes 20.000 lidí

Více než 20.000 lidí dnes přišlo na 18. ročník Helicopter Show, který se konal na letišti v Hradci Králové. Představilo se přes 100 letadel a vrtulníků, z toho polovina v letových ukázkách na polojasné obloze. "Počasí vyšlo slušně. Báli jsme se větru, ale nahoře k nám byli milostiví," řekl ČTK Daniel Tuček z pořádající firmy DSA. Ohlášený program pořadatelé naplnili s výjimkou ukázky stíhačky gripen, jejíž vystoupení bylo zrušeno kvůli technickému problému.

Více souvisejících

Helicoptershow MiG 15 UTI letectví

Aktuálně se děje

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

včera

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

včera

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

včera

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy