Islámský stát přiznal útok v Tunisku: Zaútočili jsme na doupě neřesti

Tunis - Tunisko rozmístí ve velkých městech vojáky, aby zajistili bezpečnost po středečním teroristickém útoku v Tunisu. Zahynulo při něm 23 lidí, hlavně turistů, a skoro 50 osob utrpělo zranění. Zodpovědnost za masakr na sebe dnes vzalo radikální hnutí Islámský stát (IS).

Hnutí IS, které ovládá značná území v Sýrii a v Iráku a které působí také v sousední destabilizované Libyi, dnes na internetu zveřejnilo prohlášení, v němž se k útoku přihlásilo. Čin byl podle radikálů "požehnaným nájezdem na jedno z doupat bezvěrců a neřesti v muslimském Tunisku".

Mezi mrtvými jsou dva útočníci, kterých ale podle policie bylo víc. Po zbylých úřady vyhlásily pátrání. Prezidentská mluvčí oznámila, že mezi zatčenými jsou čtyři osoby, které mají s útokem něco společného, zbylých pět je z účasti podezřelých. Prezident Kaíd Sibsí po dnešní schůzce s veliteli armády rozhodl rozmístit ve větších městech vojsko.

Střelci ve středu začali pálit do turistů u muzea Bárdá v centru metropole. Podle ministerstva zdravotnictví je mezi oběťmi 20 cizinců, z nichž ale zatím jenom 13 bylo identifikováno. Proto stále nejsou k dispozici přesné údaje o národnosti mrtvých. Itálie oznámila, že při útoku mohli zahynout až čtyři její občané - dvě italské oběti jsou potvrzené, dva Italové se pohřešují. Francie, Polsko a Kolumbie mají po dvou obětech, Japonsko tři a další mrtví jsou občané z Austrálie, Británie, Belgie a Španělska. Pohřešují se dva Poláci.

V muzeu se přes noc skrývali tři vyděšení lidé: strážce a dva španělští turisté. V USA začaly panovat obavy, že se někdo pokusí útok zopakovat v některém americkém muzeu, takže americké instituce začaly zpřísňovat bezpečnostní opatření. Útok prý ukázal, jak špatně jsou muzea zajištěna. Tuniské bezpečnostní jednotky na místo přijely pozdě, takže masakru nedokázaly zabránit, tvrdí americká stanice ABC. Muzeum Bárdá nicméně oznámilo, že nejpozději do úterka znovu otevře dveře návštěvníkům.

Turisté byli ze dvou parníků, které kotvily v tuniském přístavu a dnes ráno odpluly. Na palubě lodě Splendida chybělo devět lidí, kteří při útoku přišli o život. Další byli z lodi Fascinosa. Provozovateli obou parníků, na nichž bylo po 3000 pasažérech, jsou italské společnosti MSM a Costa. Obě oznámily, že ruší tuniské zastávky na svých výletních trasách a že by toto opatření mohlo platit až do konce roku. Manžel jedné z italských obětí prohlásil, že exkurze do muzea neměla být vůbec povolena. "Moje žena tam neměla být," řekl.

"Jsem rád, že mezi oběťmi útoku v Tunisu není žádný občan ČR. Odsuzuji tento hrozný teroristický čin a vyjadřuji upřímnou soustrast pozůstalým," sdělil český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Prezident Miloš Zeman poslal Sibsímu kondolenci, v níž podpořil severoafrickou zemi v boji proti terorismu.

Související

V tuniském městě Súsa zaútočili teroristé. (6.9.2020)

Teroristický útok v Tunisku nedoléhá na turisty. Jsou v bezpečí, uklidňují české cestovky

Teroristický útok na policisty v tuniském přístavním městě Súsa dovolené turistů nejspíš nijak neohrozí. Jejich další pobyt je podle cestovních kanceláří bezpečný a bez nových omezení. I přesto nyní CK evidují zvýšený počet dotazů svých klientů, rušení zájezdů však neregistrují. ČTK to dnes řekl místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež.

Více souvisejících

Teroristické útoky v Tunisku Tunisko Islámský stát (IS)

Aktuálně se děje

včera

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Lex Ukrajina prošel. Sněmovna prodloužila ochranu pro ukrajinské uprchlíky

Poslanecká sněmovna schválila vládní novelu, která prodlužuje dočasnou ochranu pro ukrajinské uprchlíky před ruskou agresí. Těm, kteří se rozhodnou zůstat v Česku a nepotřebují tuto ochranu, bude nově nabídnuta možnost speciálního dlouhodobého pobytu. Sedmou změnu zákona, známou jako lex Ukrajina, nyní posoudí výbory pro bezpečnost a sociální politiku.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

sport

EURO 2024: Modričovo odčinění neproměněné penalty přišlo vniveč, Španělé s přehledem postoupili

Chorvatský veterán Luka Modrič nechtěl, aby duel s Itálií byl jeho dost zřejmě posledním reprezentačním zápasem v kariéře. A dělal to pro to maximum. V zápase téměř o všechno pro Chorvatsko mohl skórovat ve druhé půli už z penalty, ale další pokutový kop na tomto Euru Chorvaté neproměnili. Nakonec to nevadilo, jelikož za necelou minutu se míč dostal před italskou branku znovu, tam si ho našel právě Modrič a nekompromisně zavěsil. Zbytek zápasu strávil už na lavičce a samou nervozitou tlačil časomíru ke konci duelu. Jenže v poslední osmé minutě nastavení se přeci jen Italům vyrovnat zásluhou Zaccagniho střely a výrazně tak zkomplikoval Chorvatů naděje na postup do osmifinále. To Španělé potvrdili, že hrají na Euru zatím nejlepší fotbal a po výhře 1:0 nad Albánií se můžou těšit z postupu z prvního místa skupiny B s devíti body na kontě. 

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Rusko zakázalo přístup k desítkám médií z EU

Ruské ministerstvo zahraničních věcí v úterý oznámilo, že zakáže přístup k vysílacím zdrojům desítek médií z Evropské unie. Toto rozhodnutí je odvetou za zákaz Unie vůči třem ruským médiím, uvedla agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Energetika

Evropská rada chce posílit pomoc Ukrajině. Elektrárny navrhují lepší řešení, než posílání peněz

Lídři Evropské unie vyzvou ke zvýšení vojenské a finanční pomoci Ukrajině. Obávají se zvyšující se intenzity ruských útoků proti elektrárnám, kvůli kterým žijí miliony Ukrajinců po tmě. Šéf největší ukrajinské energetické společnosti Ukrenergo vyzývá, ať evropské země neposílají humanitární pomoc, ale „aby přišly na Ukrajinu, vydělaly peníze a zvýšily výrobní kapacitu“. 

včera

včera

včera

Bolton, John

Jak zajistit mír v Asii? Vyzbrojte Jižní Koreu jadernými zbraněmi, navrhuje Bolton

Bývalý poradce USA pro národní bezpečnost John Bolton v úterý v Soulu prohlásil, že opětovné umístění amerických taktických jaderných zbraní do Jižní Koreje by mohlo posílit její schopnost odstrašování vůči severokorejským hrozbám, zvláště v době, kdy se prohlubují vztahy mezi Severní Koreou a Ruskem, uvedla agentura Jonhap. 

včera

Metro C nepojede v úvodu prázdnin v celé délce trasy. Bude výluka

Pražskou hromadnou dopravu čeká na úvod letních prázdnin v jedné oblasti zatěžkávací zkouška. Na jednom z úseků linky metra C bude totiž po dobu pěti dní přerušen provoz. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy