Tunisko už zatklo 23 podezřelých z útoku na muzeum

Tunis - Tuniské bezpečnostní složky od teroristického útoku v muzeu zatkly již 23 osob, další čtyři jsou na útěku. K masakru se sice přihlásil Islámský stát (IS), podezření ale padá na jinou skupinu. Muzeum Bárdá mělo toto úterý znovu otevřít své expozice pro návštěvníky, ale z bezpečnostních důvodů to odložilo na neděli.

Všichni dopadení jsou Tunisané, na útěku je další Tunisan se dvěma Maročany a jedním Alžířanem. Zatčení a hledaní patří k teroristické buňce, která stojí za útokem, při němž 18. března zahynulo přes 20 zahraničních turistů a jednoho policistu. Mezi zadrženými osobami je jedna žena. Zatím poslední hledaný Tunisan je podezřelý, že dvěma střelcům v muzeu dodal zbraně.

Odpovědnost za teroristickou akci převzala organizace Islámský stát (IS), která bojuje v Sýrii a Iráku, ale je zastoupena také v Libyi. Mezi jejími zahraničními bojovníky je několik tisíc Tunisanů.

Tuniské ministerstvo dnes uvedlo, že ve skutečnosti ale za útokem přímo stojí možná jiná islamistická organizace, která je napojená na mezinárodní teroristickou síť Al-Káidu. Tato síť se zatím označuje za organizaci soupeřící s IS.

MZV ČR upozorňuje, že v oblastech poblíž státní hranice s Alžírskem a Libyí existuje značné riziko únosů, bezpečnostní situace je zde velmi nestabilní, charakterizovaná hojným výskytem extremistických, resp. teroristických skupin. Silně rizikové jsou především oblasti na západ od linie Ajn Dráhim (Ain Draham) - Džandúba (Jendouba) - al-Káf (Le Kef) - Kasrín (Kasserine) - Sídí bú Zíd (Sidi Bouzid) - Gafsa - Túzir (Tozeur), a oblasti na jih od linie Túzir (Tozeur) - Dúz (Douz) - Madanín (Medenine) - El Marsa (na jih od Džerby). Zvýšené riziko se zde týká nejen únosů, ale obecně útoků na západní cíle, vč. turistů. Z tohoto důvodu důrazně nedoporučujeme cestovat do těchto odlehlých oblastí.

S ohledem na bezpečnostní situaci a zvýšený výskyt teroristických aktivit v regionu, MZV taktéž nedoporučuje cestovat do guvernorátů Kasserine a Le Kef (mimo center guvernorátů a hlavních přístupových cest; i zde je ovšem doporučeno vyhnout se všem cestám, které nejsou nezbytné).

Související

V tuniském městě Súsa zaútočili teroristé. (6.9.2020)

Teroristický útok v Tunisku nedoléhá na turisty. Jsou v bezpečí, uklidňují české cestovky

Teroristický útok na policisty v tuniském přístavním městě Súsa dovolené turistů nejspíš nijak neohrozí. Jejich další pobyt je podle cestovních kanceláří bezpečný a bez nových omezení. I přesto nyní CK evidují zvýšený počet dotazů svých klientů, rušení zájezdů však neregistrují. ČTK to dnes řekl místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež.

Více souvisejících

Teroristické útoky v Tunisku Tunisko

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 30 minutami

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Chorvaté si proti Španělům ani neškrtli. Všechny branky padly do přestávky

Jasný průběh měl první duel skupiny B, který proti sobě svedl dva giganty, Španěly a Chorvaty. Parta kolem Luky Modriče bude chtít na vstup do turnaje rychle zapomenout, neboť se proti jednomu z největších favoritů Eura na nic nezmohla. Do poločasu prohrávala 0:3, a když už měla šanci vstřelit branku z penalty, nejprve Petkoviče vychytal gólman Simón, aby se pak při dorážce sami připravili o gól předčasným vběhnutím do šestnáctky. Navzdory jasnému průběhu mají i tak Španělé nejspíše problém. Minimálně Morata totiž musel předčasně ze hřiště kvůli zranění.

před 3 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie

Euro 2024: Maďarům gól Vargy k bodům nestačil. Švýcaři si vybudovali dostatečný náskok už v první půli

Podobně jako v úvodním duelu evropského šampionátu Německa se Skotskem, i v druhém zápase skupiny A mezi Maďarskem a Švýcarskem nemuseli fotbaloví fanoušci čekat na první gól dlouho. Postarali se o něj Švýcaři, konkrétně zásluhou Duaha. A v prvním poločase nezůstalo jen u něj, ještě do poločasu zvýšil na 2:0 Aebischer. Právě díky skvěle odehranému prvnímu poločasu nakonec Švýcaři dokráčeli k výhře, přestože po přestávce snižoval Varga. V závěru totiž na konečných 3:1 zvýšil Embolo.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Volodymyr Zelenskyj, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Zelenskyj chce od summitu návrh míru, který se představí Moskvě

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu na probíhajícím mírovém summitu ve Švýcarsku řekl, že Rusku předloží návrh na ukončení války, na němž se shodne mezinárodní společenství. Neprozradil však, zdali by sám jednal s ruským protějškem Vladimirem Putinem.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Kišiněvské letiště odmítlo letadlo s proruskými politiky na palubě

Kišiněvské letiště v pátek odmítlo povolit mezinárodní let s proruskými politiky na palubě. Let byl odkloněn do rumunského hlavního města Bukurešti.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy