Tunisko pronásleduje atentátníky z muzea, zatčen další Maročan

Tunis - V Tunisku byl zadržen druhý Maročan hledaný v souvislosti s atentátem v muzeu Bárdá. Minulý týden zatkli dalšího podezřelého Maročana na severu Itálie u Milána.

V Tunisku už byly zadrženy dvě desítky lidí podezíraných z členství v buňce, která útok připravila. Mluvčí ministerstva vnitra dnes oznámil, že hledaný Maročan byl zadržen v neděli na tunisko-libyjské hranici. Jde o Núraddína Najbího, který byl podle mluvčího do atentátu zapojen nepřímo.

V Itálii minulé úterý zadrželi Maročana Abdalmadžída Tavíla. Měsíc před atentátem, který byl spáchán 18. března, se dostal do Itálie na jedné z lodí s imigranty.

Psali jsme:
Údajný terorista zadržený u Milána má alibi, v době atentátu psal písemku
 

Atentát v Bárdá byl nejhorším útokem na civilisty od bombového atentátu na synagogu na ostrově Džerba v roce 2002 a vyvolal rozhořčení v Tunisku i v zahraničí. Muzeum, které patří k nejnavštěvovanějším v Tunisu, poskytuje přehled o dějinách Tuniska a nachází se tam jedna z největších světových sbírek římských mozaik. Už 30. března otevřelo všechna svá oddělení včetně těch, která byla během útoku poškozena.

Související

V tuniském městě Súsa zaútočili teroristé. (6.9.2020)

Teroristický útok v Tunisku nedoléhá na turisty. Jsou v bezpečí, uklidňují české cestovky

Teroristický útok na policisty v tuniském přístavním městě Súsa dovolené turistů nejspíš nijak neohrozí. Jejich další pobyt je podle cestovních kanceláří bezpečný a bez nových omezení. I přesto nyní CK evidují zvýšený počet dotazů svých klientů, rušení zájezdů však neregistrují. ČTK to dnes řekl místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež.

Více souvisejících

Teroristické útoky v Tunisku Tunisko

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 31 minutami

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Chorvaté si proti Španělům ani neškrtli. Všechny branky padly do přestávky

Jasný průběh měl první duel skupiny B, který proti sobě svedl dva giganty, Španěly a Chorvaty. Parta kolem Luky Modriče bude chtít na vstup do turnaje rychle zapomenout, neboť se proti jednomu z největších favoritů Eura na nic nezmohla. Do poločasu prohrávala 0:3, a když už měla šanci vstřelit branku z penalty, nejprve Petkoviče vychytal gólman Simón, aby se pak při dorážce sami připravili o gól předčasným vběhnutím do šestnáctky. Navzdory jasnému průběhu mají i tak Španělé nejspíše problém. Minimálně Morata totiž musel předčasně ze hřiště kvůli zranění.

před 3 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie

Euro 2024: Maďarům gól Vargy k bodům nestačil. Švýcaři si vybudovali dostatečný náskok už v první půli

Podobně jako v úvodním duelu evropského šampionátu Německa se Skotskem, i v druhém zápase skupiny A mezi Maďarskem a Švýcarskem nemuseli fotbaloví fanoušci čekat na první gól dlouho. Postarali se o něj Švýcaři, konkrétně zásluhou Duaha. A v prvním poločase nezůstalo jen u něj, ještě do poločasu zvýšil na 2:0 Aebischer. Právě díky skvěle odehranému prvnímu poločasu nakonec Švýcaři dokráčeli k výhře, přestože po přestávce snižoval Varga. V závěru totiž na konečných 3:1 zvýšil Embolo.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Volodymyr Zelenskyj, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Zelenskyj chce od summitu návrh míru, který se představí Moskvě

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu na probíhajícím mírovém summitu ve Švýcarsku řekl, že Rusku předloží návrh na ukončení války, na němž se shodne mezinárodní společenství. Neprozradil však, zdali by sám jednal s ruským protějškem Vladimirem Putinem.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Kišiněvské letiště odmítlo letadlo s proruskými politiky na palubě

Kišiněvské letiště v pátek odmítlo povolit mezinárodní let s proruskými politiky na palubě. Let byl odkloněn do rumunského hlavního města Bukurešti.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy