K soudnímu jednání s Čechem v Súdánu přišli i zástupci ambasády EU

Chartúm/Praha - V Chartúmu dnes pokračovalo soudní stání s českým misionářem Petrem Jaškem. Sledovat jej přišli i zástupci ambasády Evropské unie. Informovala o tom česká velvyslankyně v Káhiře Veronika Kuchyňová Šmigolová, jejíž úřad má působnost také pro Súdán.

Česká diplomacie se snaží Jaška dostat ze Súdánu, kde byl podle ní na misionářské misi. Důkazy obžaloby proti němu jsou podle Prahy velmi slabé. Muž čelí v africké zemi obvinění z protistátní činnosti a v minulosti se jej zastal Evrop

„Soudní líčení trvalo zhruba hodinu a půl, byl vyslechnut jeden svědek obžaloby a jeden obhajoby. Pokračovat se bude 12. prosince," uvedla Kuchyňová Šmigolová.

„Přítomen byl zástupce naší ambasády v Káhiře, který hovořil delší dobu i s panem Jaškem. Ten je stále v relativně dobré fyzické i psychické kondici," doplnila velvyslankyně. Už dříve uvedla, že prvostupňový soud může vynést rozsudek ještě letos.

Přítomnost pracovníků ambasády EU na stání může souviset s říjnovým usnesením Evropského parlamentu, které vyjadřuje znepokojení nad celkovou situací v Súdánu. Čeští europoslanci Pavel Svoboda a Jaromír Štětina do textu prosadili zmínku o Jaškovi, který byl zadržen loni v prosinci.

Súdánské úřady proti Jaškovi a třem Afričanům vznesly obvinění ze sedmi přečinů, mezi nimiž je také činnost proti státu. Server Christian Solidarity Worldwide uvedl, že Jašek je podezřelý z šíření nepravdivých informací.

Organizace Release International na svém webu napsala, že čtveřice je stíhána za financování protivládních hnutí v Dárfúru a v Jižním Kordofánu. Ve skutečnosti ale podle této organizace pouze chtěli pomoci studentovi z Dárfúru, který utrpěl popáleniny při demonstraci. Podle tohoto zdroje policie u Jaška na chartúmském letišti našla stvrzenku o předání 5000 dolarů na léčebné výdaje pro popáleného studenta.

Do Súdánu odjel Čech pomáhat tamním křesťanům a nebyla to jeho první cesta do rizikové oblasti, dříve působil také v Nigérii.

Související

Více souvisejících

Petr Jašek (zmizelý Čech v Súdánu) Súdán soudy

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy