Západoafrické státy pozastavily zásah v Gambii, ze země prchají desítky tisíc lidí

Banjul - Gambie se zmítá ve vážné politické krizi poté, co zemi vládnou dva prezidenti. Západoafrické státy se rozhodly pozastavit vojenský zásah, aby daly poslední šanci zprostředkovatelům pokoušejícím se o smírné vyřešení situace.

Intervence ale bude pokračovat, pokud dosavadní gambijský vládce Yahya Jammeh neodstoupí do dnešního poledne. Podle agentury Reuters to uvedl Marcel de Souza, který stojí v čele komise Hospodářského společenství západoafrických států (ECOWAS).

Původní ultimátum k odstoupení ECOWAS stanovilo k dnešnímu poledni, Jammeh ale podle vládního zdroje požádal, aby byla tato lhůta prodloužena do 17:00 SEČ.

Do Gambie ve čtvrtek vstoupily jednotky ze Senegalu, Nigérie, Ghany, Mali a Toga, aby zajistily předání moci nově zvolenému prezidentovi Adamu Barrowovi. Ten mezitím složil přísahu na gambijském velvyslanectví v senegalské metropoli Dakaru.

Do Gambie v poledne přicestovali prezidenti Guineje a Mauritánie Alpha Conde a Mohamed Ould Abdel Aziz, aby se pokusili dlouholetého gambijského vůdce přesvědčit k odstoupení. Právě do Mauritánie by teoreticky mohl Jammeh odejít do exilu, píše agentura AP.

Rada bezpečnosti OSN již dříve jednomyslně schválila rezoluci, která vyjadřuje "plnou podporu ECOWAS v jejím závazku zajistit v prvé řadě politickými prostředky respektování vůle gambijského lidu vyjádřené výsledky voleb z 1. prosince". Rezoluce požaduje poklidné odstoupení dosavadního gambijského vládce. Jammeh to však zatím odmítá, neboť neuznává výsledky voleb; tento týden vyhlásil v zemi výjimečný stav.

V důsledku napjaté politické situace v Gambii ze země od 1. ledna letošního roku uprchlo do sousedního Senegalu 45.000 osob, uvedl dnes Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Pokud se situace diplomaticky nevyřeší, je možné, že zemi opustí další, míní OSN. Senegal je prý v současné chvíli připraven přijmout až 100.000 osob.

České ministerstvo zahraničí má zprávy o několika českých občanech, kteří v zemi byli, ale už ji opustili, nebo to dnes mají v plánu, sdělila mluvčí úřadu Irena Valentová. Neohlásil se nikdo, kdo by potřeboval pomoc.

"S organizovanou turistikou není nyní v Gambii žádný český turista," potvrdil ČTK místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež. Cestovní kanceláře podle něj zastavily prodej plánovaných zájezdů do země. Například cestovní kancelář Nomád nyní v Gambii žádné klienty nemá, ani se nepřihlásilo dost lidí pro uskutečnění únorového zájezdu.

Související

Afrika, ilustrační foto

Kvalita vládnutí se v Africe zhoršuje, index poprvé od roku 2010 klesl

Kvalita vládnutí v Africe se v loňském roce poprvé za celé desetiletí snížila. Uvádí to světové agentury s odkazem na každoroční výzkum Nadace Mo Ibrahima. Ta sestavuje od roku 2007 index kvality vládnutí a správy veřejných věcí v Africe. Index vloni zaznamenal pokles o 0,2 na 48,8 bodů.

Více souvisejících

Gambie OSN uprchlíci

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy