Na vesnice v Burkině Faso útočili islamisté

Ouagadougou - Islamisté v pondělí večer zaútočili na dvě vesnice v západoafrickém státě Burkina Faso blízko hranice s Mali. Nikdo nebyl zabit, extremisté ale zapálili budovu bezpečnostních složek.

Džihádisté zaútočili ve vesnicích Baraboule a Tongomayel. Leží 230 kilometrů od metropole Ouagadougou, kde jsou zvýšená bezpečnostní opatření, protože se tam v současné chvíli koná největší africký mezinárodní filmový festival Fespaco.

Burkina Faso je převážně muslimský stát. V říjnu 2014 nastoupila cestu k demokracii, když byl svržen dlouholetý prezident Blaise Compaoré.

Minulý měsíc extremisté zaútočili na vojenské stanoviště ve městě Nassoumbou na severu země. Při útoku přišlo o život 12 vojáků.

Související

Ilustrační foto

Armáda v Burkině Faso svrhla prezidenta. Země se po převratu kompletně uzavřela

V Burkině Faso vojáci svrhli prezidenta Paula-Henriho Damibu, který se v lednu dostal k moci rovněž převratem. Vojáci to oznámili v televizním projevu poté, co obsadili státní televizi a zablokovali přístup k úřadům. O půlnoci se uzavřeli pozemní i vzdušné hranice země, přestala platit ústava a byla rozpuštěna vláda, oznámili pučisté podle agentury AFP. Novou hlavou státu je podle vojáků Ibrahim Traoré, uvedla AP.
Roch Mark Christian Kaboré

Vzbouření vojáci Burkina Fasa sesadili prezidenta Kaborého

Vzbouření vojáci v Burkina Fasu ve státní televizi oznámili, že sesadili prezidenta země Rocha Marka Christiana Kaborého. Pozastavili také platnost ústavy, rozpustili vládu a parlament a uzavřeli hranice, informovala s odvoláním na jejich prohlášení agentura Reuters. Převzetí moci se podle vyjádření obešlo bez násilí a zadržené osoby se nacházejí na bezpečném místě.

Více souvisejících

Burkina Faso Teroristické útoky v Burkina Faso Terorismus

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Kreml: Svět je na pokraji konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, může skončit katastrofou

Rusko v pondělí prohlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny ze strany USA, Británie a Francie posunula svět na pokraj přímého konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, který by mohl skončit katastrofou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy