Nová tuniská vláda zruší cenzuru a propustí politické vězně

Tunis - Nová tuniská vláda slibuje, že propustí politické vězně a zruší ministerstvo informací, které působilo v roli cenzora. Informuje o tom v pondělí agentura Reuters.

V nové vládě "národní jednoty", která má ukončit nepokoje v zemi, zasednou tři představitelé opozice.Premiérem zůstane Mohamed Ghannúší."Naše vláda otevře novou stránku v historii Tuniska," prohlásil Ghannúší, když v pondělí v Tunisu představoval členy nového kabinetu.Premiér oznámil, že bude povolena činnost všech stran a občanských sdružení. Ujistil, že se postará o to, aby byly vyšetřeny případy korupce."Každý, kdo neoprávněně shromáždil velký majetek nebo je podezírán z korupce, stane před soudem," řekl premiér během tiskové konference v pondělí odpoledne. V té době byl v Tunisu klid.Ještě v poledne však policie rozháněla v centru metropole tisícovku demonstrantů slzným plynem, vodními děly a varovnými výstřely do vzduchu. Demonstranti požadovali, aby z vlády odešli všichni zástupci strany Ústavní demokratické sdružení (RCD) svrženého prezidenta Zína Abidína bin Alího.Členové této strany si však ve vládě podrží klíčová křesla premiéra, ministrů vnitra, obrany a zahraničí. Zástupci opozice dostali ministerstva školství, místního rozvoje a zdravotnictví.V ulicích Tunisu dosud zůstávají ozbrojené policejní a vojenské hlídky s obrněnými vozidly. Lidé stojí dlouhé fronty u benzínových pump a také v obchodech."Máme velký nedostatek jídla. Není tady dost chleba a mouky. Riskujeme, že pokud tato situace bude pokračovat, vznikne potravinová krize," vypověděla jedna z žen, které čekaly před obchodem v centru Tunisu.Obyvatelé některých čtvrtí během víkendu postavili barikády z popelnic a drží na nich hlídky, aby ochránili své domy před rabujícími gangy.V Tunisu dosud platí zákaz nočního vycházení a shromažďování více než tříčlenných skupin.Tuniský prezident Zín Abidín bin Alí před hněvem obyvatel v pátek uprchl ze země. Podle tuniské ústavy se prezidentské volby musí uskutečnit do 60 dnů.Protivládní protesty v Tunisku propukly před měsícem. Podnítily je vysoká nezaměstnanost, rostoucí ceny surovin a potravin i korupce.

Související

Tunisko

Vražda v Tunisku: Soud asi proběhne v Africe, verdikt může být nevratný

Soud v případu podezřelého úmrtí českého turisty na dovolené v Tunisku s největší pravděpodobností proběhne v severoafrické zemi, ačkoliv se v kauze začali angažovat také čeští kriminalisté. Manželce, která se měla přiznat k vraždě, podle místních zákonů hrozí i nevratný verdikt v podobě trestu smrti. 

Více souvisejících

Tunisko Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 14 minutami

před 55 minutami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Většina Američanů věří, že Čína využívá TikTok k ovládání občanů v USA

Podle průzkumu agentury Reuters/Ipsos věří většina Američanů, že Čína využívá sociální síť TikTok k formování veřejného mínění v USA. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy