Cyklon Kenneth decimuje Mosambik, vyžádal si osm obětí

Cyklon Kenneth si v Mosambiku a v ostrovním státě Komory vyžádal nejméně osm mrtvých a napáchal rozsáhlé škody. Jen v Mosambiku zahynulo pět lidí, informovaly dnes místní úřady a Světová meteorologická organizace (WMO). Vzhledem k očekávaným prudkým dešťům varoval Úřad OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA), že v příštích dnech hrozí v oblasti záplavy a sesuvy půdy. Humanitární pracovníci varovali také před rozšířením nemocí.

Mosambická vláda dnes vyzvala obyvatele ohrožených oblastí, aby se okamžitě uchýlili na výše položená místa kvůli očekávaným záplavám a sesuvům, uvedla agentura AP.

Přibližně 3500 domů v částech nejsevernější mosambické provincie Cabo Delgado už bylo částečně nebo zcela zničeno. Přerušeny byly také dodávky elektřiny a některé silnice jsou neprůjezdné. V oblasti se zřítil nejméně jeden významný most. Ohroženo by mohlo být na 700.000 lidí.

Cyklon o síle pátého, nejvyššího stupně se nejdříve přehnal přes Komory a v noci na pátek dorazil na pevninu na severu Mosambiku. Bouře pak zeslábla, ale dál ohrožuje lidské životy i majetek.

"Podle předpovědi počasí nás čekají prudké lijáky po dlouhou dobu. Děláme si starosti kvůli přívalovým povodním a sesuvům půdy v nejbližší době, pokud nastanou dlouhodobé záplavy, i kvůli nemocem, které jsou přenášeny vodou," řekl mluvčí Červeného kříže v Mosambiku Matthew Carter.

Cyklon Kenneth podle OSN zasáhl přibližně 112.000 lidí. Mosambická vláda zatím poskytla bezpečné útočiště 30.000 lidí. Zvlášť silné obavy jsou o obce, s nimiž dosud nebyl navázán kontakt, řekl Antonio Carabante z Červeného kříže.

Na Komorách bylo mimo jiné nejméně 20 lidí zraněno a poničeno mnoho vesnic. Nejméně 1000 lidí tak přišlo o střechu nad hlavou.

V polovině března zasáhl Mosambik a také sousední Zimbabwe a Malawi ničivý cyklon Idai a vyžádal si v regionu více než 1000 obětí na životech. V Mosambiku zdevastoval zejména přístav Beira ve střední části země.

Kvůli nízko položenému pobřeží patří Mosambik k zemím, které jsou nejvíce ohroženy stoupající hladinou moří a oceánů v důsledku globálního oteplování.

Související

Cyklon Kenneth

Mosambik devastuje další cyklon: Počet mrtvých roste, obnova země přijde na miliony dolarů

Počet obětí ničivého cyklonu Kenneth, který minulý týden zasáhl Mosambik a přinesl destruktivní záplavy, stoupl z pěti na 38. S odvoláním na dnešní sdělení mosambických úřadů to napsala agentura Reuters. OSN v neděli oznámila, že Mosambiku a ostrovnímu státu Komory, které zasáhl cyklon, dá na obnovu infrastruktury a zajištění potravin a vody 13 milionů dolarů (299 milionů korun) z fondu na krizové situace. Mosambik se stále vzpamatovává z mohutného cyklonu Idai, jenž postihl v březnu především jižní část tohoto jihoafrického státu.

Více souvisejících

cyklon Kenneth (duben 2019) Mosambik

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy