Masakr v Nairobi u konce? Z nákupního centra stoupá kouř, tři útočníci zabiti

Nairobi - Z nákupního centra v keňské metropoli Nairobi, kde teroristé už třetí den drží několik rukojmích, dnes stoupala mračna černého dýmu. Je to patrné ze záběrů zpravodajských televizí. Svědci slyšeli několik silných explozí a střelbu a viděli, jak k budově míří další oddíly bezpečnostních sil. Záchranná operace uvnitř se podle keňského ministra vnitra chýlí ke konci; téměř všechna rukojmí jsou podle něj na svobodě a tři z únosců byli zabiti. K přepadení areálu se přihlásily islamistické milice Šabáb.

Ministr Joseph Ole Lenku na dnešní tiskové konferenci řekl, že uvnitř budovy už zůstává pouze "minimální počet" civilistů. "Evakuace rukojmích proběhla velmi dobře," uvedl Lenku. O celkovém počtu rukojmích dosud  neexistují žádné oficiální zprávy. Média spekulovala, že by jich mohly být desítky vzhledem k tomu, že podle Červeného kříže se stále pohřešuje 63 osob.

Podle policejních zdrojů byly během dnešních bojů zabiti tři útočníci. Dalších deset osob podezřelých, že se na akci zvenku podílely, policisté zadrželi a nyní je vyslýchají. Policie neupřesnila, kde k zatýkání došlo ani o jaké osoby jde. Při bojích bylo zraněno 11 keňských vojáků. 

Ministr Lenku prohlásil, že mezi teroristy jsou lidé několika národností. Odmítl ale spekulace, že by mezi nimi byla žena či ženy. Někteří muži prý však na sobě měli ženské oblečení. Mezinárodní složení teroristické skupiny potvrdil i náčelník keňského generálního štábu Julius Karangi, podle nějž byli útočníci "z celého světa". 

Agentura Reuters s odvoláním na jednoho ze členů zásahové jednotky uvedla, že dnešní silné výbuchy způsobily keňské síly, které se snažily dostat se do objektu střechou. Lenku nicméně prohlásil, že požár úmyslně založili teroristé, kteří v prostorách supermarketu zapálili matrace. 

Jak se jmenuje Mohamedova matka

Řádění ozbrojenců ze somálské skupiny Šabáb si v luxusním středisku Westgate Mall od soboty vyžádalo nejméně 62 mrtvých - původní číslo 69 dnes opravilo ministerstvo vnitra a poté i Červený kříž. Téměř dvě stovky osob utrpěly zranění. Zabito bylo i mnoho cizinců. Češi podle dosavadních informací mezi mrtvými ani zraněnými nejsou.

Útočníci se podle svědků zaměřovali na nemuslimy. Do davu prý vykřikovali, že muslimové mají budovu opustit a jejich příslušnost k islámu si ověřovali třeba tak, že chtěli znát jméno Mohamedovy matky. Pokud lidé nedokázali odpovědět, že se jednalo o Áminu, teroristé je zastřelili. Někteří také museli odříkat islámskou šahádu neboli vyznání víry.

Masakr je dle prohlášení islamistů odvetou za nasazení keňských vojáků v Somálsku. Oznámili to na sociálních sítích. Mezi oběťmi teroristů je řada cizinců včetně kanadské diplomatky a ghanského básníka.

Keňský prezident Uhuru Kenyatta slíbil všem zbývajícím útočníkům i plánovačům masakru ráznou odvetu. Světu pak vzkázal, aby vlády neodrazovaly turisty, kteří jsou pro Keňu zásadním zdrojem příjmů, od cest do africké země.

Skupina se zformovala v roce 2004 původně jako militantní křídlo Unie islámských soudů (ICU). Od roku 2008 se skupina nachází na seznamu USA nejvýznamnějších teroristických organizací, díky svým vazbám na al-Káidu. Podle agentury AFP oddíly Šabábu sestávají z branců, žoldáků, klanových milic a ideologů. Je mezi nimi i několik set bojovníků ze zahraničí, většinou z dalších zemí východní Afriky, někteří bojovníci však prý přicestovali až z Pákistánu nebo Čečenska, informuje server diplomaticaffairs.eu.

Související

Terorismus

Islamisté z hnutí Šabáb terorizují Keňu. Při přestřelce zemřely čtyři děti

Čtyři žáci základní školy byli zabiti poté, co se na východě Keni dostali do přestřelky mezi policií a údajnými ozbrojenci ze somálské islamistické milice Šabáb. Informoval o tom dnes sever BBC. Zřejmě tak podle něj pokračuje zvýšená aktivita islamistů v Keni, kteří v neděli při přepadení letecké základny na jihu země zabili tři Američany. Současný pokus o proniknutí na jinou základnu, kde byli přítomni britští vojáci, skončil neúspěšně.
Keňská policie

V Keni pozatýkali islamisty z hnutí Šabáb, plánovali útok na čínskou farmu

Keňská policie překazila na východě země zřejmě další útok somálských islamistů z teroristického hnutí Šabáb, tentokrát namířený proti čínské stavební firmě. Podle agentury Reuters o tom dnes informoval oblastní policejní šéf David Kerina. Minulý týden radikálové Šabábu přepadli hotelový komplex v Nairobi a zabili při tom 21 lidí a tři desítky zranili.

Více souvisejících

Teroristické útoky v Keni

Aktuálně se děje

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 4 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 11 hodinami

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy