Apple se stydí za únik dat, slibuje, že zvýší zabezpečení svých přístrojů. Ve skutečnosti si však firma s únikem neví rady.

New York – Hackeři, kteří se o víkendu nabourali do služby iCloud a ukradli nahé fotky celebrit jako je například Jennifer Lawrence nebo Kate Upton stále nebyli nalezeni. Firma Apple však slibuje, že bude usilovně pracovat na zlepšení zabezpečovacích systémů na svých přístrojích, informuje server New York Times.

V minulosti dostávali zákazníci firmy Apple informační emaily pouze tehdy, změnil-li někdo heslo na jejich iCloud účtech, nebo pokud se na účet někdo přihlásil z nového místa. Bylo tedy možné udělat zálohu veškerých dat z dotyčného přístroje na přístroj jiný, aniž by si toho vlastník účtu všimnul.

Přesně tuto metodu použili hackeři, kteří o víkendu okradli několik desítek celebrit ženského pohlaví o jejich osobní data. Nahé fotky hvězd poté nahráli na internet, takže si je mohl prohlédnout prakticky kdokoliv. Netrvalo to ani několik hodin, a fotografie s nahou Jennifer Lawrence obletěly svět.

Firma Apple se k události dlouho nevyjadřovala. Ve čtvrtek však vydala prohlášení o tom, že posílí zabezpečení služby iCloud, ze které byly data ukradeny. Zvýšená bezpečnostní opatření by měla zahrnovat především upozornění emailem pokaždé, kdy by mohlo dojít k vloupání do účtu – tedy když uživatel změní heslo svého účtu, přihlásí se z nového místa, nebo si udělá zálohu dat. Ve stručnosti to tedy znamená, že pokud vám někdo pomocí stejné metody, kterou o víkendu použili hackeři, ukradne vaše osobní údaje, Apple vám to oznámí pomocí emailu.

Firma Apple dále prohlásila, že hackeři se nenabourali do serverů, na kterých jsou data uloženy, ale přímo do účtů celebrit. Je pravděpodobné, že při tom použili program, který hádá odpovědi na bezpečnostní otázky, které systém pokládá, pokud uživatel zapomene heslo.

Související

Ilustrační foto

Prodej počítačů ve světě klesl o 3,6 procenta. Nejhorší je situace v USA

New York - Celosvětový prodej počítačů ve třetím čtvrtletí pokračoval v poklesu. Trh v Japonsku, Latinské Americe, Evropě, na Blízkém východě a v Africe sice vykázal známky stabilizace, prodej v Americe se však popadl o 10,3 procenta na 14,7 milionu kusů a pokles zaznamenal již čtvrté čtvrtletí za sebou.
Ilustrační foto

Apple byl usvědčen ze spiknutí, ve všem jel i Steve Jobs

New York - Newyorský soud uznal přední světovou technologickou společnost Apple vinnou ze spolčení v zájmu zvyšování cen elektronických knih. Dnešní rozhodnutí soudkyně Denise Coteové je vítězstvím pro americkou vládu a státy unie. Ty budou mít nyní nárok na odškodné, o němž rozhodne další soudní líčení.

Více souvisejících

apple computers apple

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vracet uprchlíky na Ukrajinu? Polsko je pro, Maďarsko to dělat nehodlá

Maďarsko nevydá uprchlíky Ukrajině a nezkoumá ani to, zda se jich týká branná povinnost, uvedl pro komerční televizi ATV maďarský vicepremiér Zsolt Semjén.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy