Vězeň z Guantánama zavolal do televize a vyprávěl o mučení

WASHINGTON - Mladý guantánamský vězeň Mohammad el Gharaní z Čadu využil možnosti zavolat své rodině a místo toho zavolal do televize al Džazíra, které vyprávěl o mučení, kterým prochází. Informovala o tom ve středu agentura Reuters.

"Od té doby, co je (americký prezident Barack) Obama ve funkci, neukázal nám, že by se cokoli mělo změnit," řekl Gharaní.

Popsal, že když odmítl opustit celu, skupina šesti vojáků jej zmlátila obušky a použila proti němu slzný plyn. Oni sami měli na sobě ochranné oděvy. Řekl: "Toto zacházení začalo asi 20 dní před tím, než nastoupil Obama do funkce a od té doby jsem mu vystavován téměř každý den."

Podle americké armády se s vězni nakládá humánně.

Případ, kdy by guantánamský vězeň zavolal do televize, je bezprecedentní. Mluvčí v Guantánamu Brook DeWalt potvrdil, že někteří vězni, kteří budou propuštěni, mají možnost jednou za týden mluvit s rodinou. Podle nejmenovaného vládního úředníka se do televize dovolal pod záminkou, že zavolá strýci. Záhadou zůstává, kde vzal číslo a jak se mu podařilo jej vytočit, vězni totiž nesmí vytáčet volaná čísla.

Gharaní, kterému je nyní 21 let, je ve vězení již sedm let a patří k vězňům, které americký soud v lednu uvolnil k propuštění a návratu do vlasti. Americké úřady nyní prověřují možnosti, které Gharaní má. Jeho rodina žije v Saúdské Arábii, kde byl vychován. Soudce Richard Leon nařídil, aby byl poslán buď tam, nebo do Čadu, z něhož pochází.

Vězeň byl zadržen v Pákistánu koncem roku 2001 a začátkem následujícího roku přemístěn do Guantánama. Je obviněn z toho, že v Afghánistánu žil v hostovském domě s vazbami na teroristické hnutí Al-Káida, bojoval v bitvě u Tora Bora v roce 2001 a dělal poslíčka důležitým představitelům Al-Káidy. Také měl být součástí londýnské větvě hnutí.

Leon ale řekl, že tato "mozaika obvinění" je seskládaná na základě výpovědí dvou jiných guantánamských vězňů, jejichž důvěryhodnost je zpochybnitelná a rozhodl, že americká vláda nemá důkazy o tom, že by byl součástí hnutí Al-Káida nebo Taliban nebo že by je podporoval.

Guantánamo vzniklo v roce 2002 jako vězení pro výslechy lidí podezřelých ze spolupráce s Al-Káidou, kteří tam byli drženi často bez obvinění nebo procesu. Objevila se podezření, že vojáci vězně mučí a Obama v lednu vydal příkaz, podle něhož má být základna do roku uzavřena. Nejdříve je potřeba prozkoumat spis každého vězně a soud musí rozhodnout, jestli bude propuštěn nebo obviněn. V případě propuštění nastávají komplikace u vězňů ze zemí, kde by je po návratu mohlo čekat mučení.

Související

Věznice, ilustrační fotografie.

Guantánamo opustil nejstarší vězeň, vrátil se do Pákistánu

Z věznice Guantánamo byl propuštěn nejstarší vězeň a dnes se vrátil do rodného Pákistánu. Pětasedmdesátiletý Sajf Ulláh Parača v americkém vězení na Kubě strávil 18 let kvůli podezření z financování teroristické organizace Al-Káida, které se ale nikdy nepotvrdilo. O propuštění muže, který vinu vždy popíral, informovalo podle BBC pákistánské ministerstvo zahraničí.
guantanamo, u.s. base

Americký deník zveřejnil dosud tajné fotografie Pentagonu z Guantánama

List The New York Times (NYT) zveřejnil fotografie z americké věznice na Guantánamu, kam USA od roku 2002 vozily zadržené teroristy. Pentagon z věznice vydával pouze oficiální fotografie, newyorský deník nyní s využitím zákona o svobodném přístupu k informacím (FOIA) zveřejnil snímky, jež pro armádu nejsou lichotivé. Spoutaní vězni na nich mají brýle přelepené páskou, roušky na ústech a často i sluchátka na uších.

Více souvisejících

Guantanamo U.S. Base

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 23 minutami

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 55 minutami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 1 hodinou

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 2 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Ukrajina míří do NATO a Moskva musí pochopit, že nemůže vyhrát, zdůraznil Stoltenberg v Kyjevě

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg ujistil, že místo Ukrajiny je v NATO a země se nachází na cestě do aliance, řekl v Kyjevě.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy