OSN jmenovala do čela mise v Iráku bývalého slovenského ministra

New York - Generální tajemník Organizace spojených národů Pan Ki-mun jmenoval do funkce šéfa politické mise OSN v Iráku bývalého slovenského ministra zahraničí Jána Kubiše. Oznámil to v úterý mluvčí šéfa OSN Stéphane Dujarric.

Kubiš, který od roku 2011 působí jako vyslanec OSN v Afghánistánu, přinese do své nové funkce zkušenosti v diplomacii, zahraniční bezpečnostní politice a na poli mezinárodních vztahů, uvedl Dujarric podle agentury AP. Slovenský diplomat nahradí v Iráku Nikolaje Mladenova, který by se měl stát hlavním vyslancem OSN pro Blízký východ.Dvaašedesátiletý Kubiš vystudoval vysokou školu v Moskvě a od roku 1976 působil v řadě diplomatických funkcí. V letech 1999-2005 byl generálním tajemníkem Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Slovenským ministrem zahraničí byl od července 2006 do ledna 2009, poté nastoupil na místo výkonného tajemníka Evropské hospodářské komise OSN.

Související

Více souvisejících

OSN Ján Kubiš (exministr zahraničí SR)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy