Americký profesor zastřelil tři lidi včetně své ženy

Washington - Profesor univerzity v Athens, hlavním městě amerického státu Georgia, George Zinkhan (57) zastřelil svou ženu a další dva muže. Pak zanechal své děti u sousedů a odjel pryč, americká policie po něm stále pátrá, informuje v neděli CNN.

Ke střelbě v sobotu došlo při schůzce divadelní skupiny Town and Gown Players. Zinkhan neměl původně piknik navštívit, nicméně přijel a podle slov policisty Clarence Holemana se se svou ženou Marií Bruceovou (47) pohádal. Pak se vrátil do automobilu, kde čekali jejich dvě děti ve věku osmi a deseti let, a přinesl si dvě pistole.

"Trvalo to jen několik minut," řekl Holeman s tím, že policie objevila osm nábojnic. Při střelbě zemřeli kromě Bruceové dva muži, Tom Tanner (40) a Ben Teague (63), kteří pro divadelní skupinu vyráběli kulisy. Dva další lidé byli zraněni zbloudilými kulkami.

Zinkhan pak nasedl do automobilu a odvezl své dvě děti k sousedovi do nedalekého Bogartu. "Zazvonil na zvonek a zeptal se, jestli tady může asi tak na hodinku nechat své děti," řekl soused Bob Covington. "Odpověděl jsem, že jistě, a on na to, že se stalo něco naléhavého, a odešel."

Covington se Zinkhana nezeptal, o jakou naléhavou záležitost šlo, protože k situacím, kdy hlídal děti svých sousedů, docházelo poměrně často. O hodinu později podle Covingtona přijela policie a děti odvezla.

Zinkhan odjel neznámo kam svým vozem. Podle policejních informací má jednak příbuzné v Texasu, jednak vlastní dům v nizozemském Amsterdamu.

"Byl to velmi tichý muž orientovaný na rodinu. S dětmi to uměl skvěle," popisoval Zinkhana soused. "Nikdy jsem neviděl, že by mělo nějaké problémy se svou ženou nebo s dětmi," dodal soused.

Marii Bruceovou, šéfku amatérské skupiny a prominentní právničku, Covington popsal jako "velmi otevřenou, povídavou a vitální".

"Univerzitní komunita je šokována a rozesmutněna touto tragickou událostí," napsal rektor georgijské univerzity Michael F. Adams. "Naše první myšlenky patří bezpečnosti zaměstnanců univerzity, snažíme se rovněž pochopit, proč to udělal. Modlíme se za pozůstalé a rodiny těch, kteří byli událostí zasaženi," uvedl Adams.

Jeden z kolegů Zinkhana, který působil jako profesor marketingu na Terry College of Business, Steve Eliott-Gower, pro CNN uvedl, že Zinkhan byl "podivný a rezervovaný". "Ale absolutně nic, co jsem viděl, mi nedalo žádný důvod myslet si, že by se mohlo stát něco takového," prohlásil Eliott-Gower.

Divadelní skupina Town and Gown Players zrušila příští představení. Podle Eliotta-Gowera je pro skupinu, která je úzce provázána a kde se všichni znají, situace velmi těžká. "Je těžké představit si, jak to bude pokračovat, jak se z toho zotavíme."

Související

Více souvisejících

krimi USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy