Aj Wej-wej pózoval jako utonulý syrský chlapec, reakce na fotku jsou smíšené

Washington - Čínský disidentský výtvarník Aj Wej-wej neobvyklým způsobem upozornil na uprchlickou krizi. Nechal se vyfotit ve stejné poloze, v jaké byl nalezen utonulý tříletý syrský chlapec Ajlan Kurdí. Podle listu The Washington Post je snímek určen pro veletrh umění v Indii.

Rodina zemřelého Ajlana Kurdího se snažila dostat do Kanady, kde chtěla požádat o azyl. Otec rodiny Abdalláh Kurdí se po tragédii vrátil do rodného severosyrského Kobani, kde své blízké pohřbil. Krátce nato se objevily zprávy, že spolupracoval s pašeráky. Podle výpovědí tří Iráčanů, kteří se plavili na osudném člunu s ním, přímo Kurdí člun řídil. Kurdí, který nyní žije v severoiráckém Irbílu, to ale popírá.

Fotografie Aj Wej-weje, jak napodobuje bezvládnou pózu malého hocha, vznikla na řeckém ostrově Lesbos, kde si čínský umělec zřídil ateliér.

Autorem černobílé fotografie (zde) je indický fotograf Róhit Čaulá, který čínského aktivistu zachytil, jak leží na kamenité pláži s dlaněmi obrácenými nahoru jako Kurdí.

Zdroj: YouTube

Reakce na fotografii na twitteru jsou smíšené. Někteří diskutéři ji oceňují jako "velmi působivou", podle jiných to byl od čínského umělce "podivný" krok.

Aj Wej-wej si letos otevřel ateliér na ostrově Lesbos, prý aby prostřednictvím umění přitáhl pozornost k utrpení běženců. Společně se svými studenty z Číny a Německa má v plánu zde vytvořit několik projektů na téma uprchlické krize.

Slavný čínský umělec Aj Wej-wej přicestuje tento týden do Prahy představit své dílo Zvěrokruh. Aj Wej-wej je známý především jako otevřený kritik čínského režimu.

Související

Lubomír Zaorálek

Nejlepším českým snímkem festivalu v Jihlavě je Nová šichta, Zaorálek ocenil pořadatele

Nejlepším českým dokumentem se na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava stal snímek Nová šichta režiséra Jindřicha Andrše, uspěl v sekci Česká radost. Mezi světovými dokumenty porotce nejvíc přesvědčil videodeník z polské antarktické stanice slovenské režisérky Viery Čákanyové Bílá na bílé. Cenu za přínos kinematografii získal čínský umělec Aj Wej-wej.

Více souvisejících

Aj Wej Wej uprchlíci fotografové

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 51 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Češi začnou nejvíce umírat na rakovinu, varují lékaři. Onemocní jí polovina lidí

Podle onkologů bude rakovina v roce 2030 nejčastější příčinou úmrtí v České republice. V současnosti vedou onemocnění srdce, ale nádory již nyní způsobují přibližně 28.000 úmrtí ročně, což představuje čtvrtinu všech úmrtí.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy