Masakr v Orlandu: Objevilo se překvapivé svědectví

Orlando – Stále více důkazů naznačuje, že by střelec z amerického Orlanda Omar Mateen, který v tamním gay klubu zabil 49 lidí a další desítky zranil, mohl sám být gay. Podle světových médií to dokazují indicie, které se začaly objevoval po jeho smrti.

Americká média s odkazem na očité svědky uvedla, že Mateen navštívil klub Pulse, ve kterém později zaútočil, nejméně tucektrát. Útok byl původně považován za homofobní čin, který měl kořeny v extremistické islamistické ideologii. Jak ale upozorňuje deník Daily Mail, pravda by mohla být jiná.

Přibývá totiž důkazů, které naznačují, že by sám střelec mohl být homosexuál. Spekulace se objevily poté, co veřejně vystoupila útočníkova bývalá manželka Yusufiy a bývalý spolužák s policejní akademie.

Podle Yusufiy měl Mateen „homosexuální sklony". Navíc ho prý před ní i útočníkovým otcem lidé několikrát za gaye označili. Exmanželka dodala, že vůbec nevěří, že by byl Mateen při útoku ovlivněm muslimskou vírou, ani že by byl sympatizant extremistické skupiny.

Yusufiy se s mužem rozvedla v roce 2011 poté, co ji po několika měsících manželství začal bít. „byl psychicky labilní, očividně býval hodně nevyrovnaný. Vím taky, že v minulosti užíval steroidy," dodala žena. Pravým důvodem útoků tak prý mohla být jeho frustrace, nikoliv víra.

Teorii svou výpovědí podpořil i někdejší střelcův spolužák, který si nepřál být jmenován. Ten uvedl, že spolu oni dva nebo s dalšími přáteli občas do gay klubů chodili, Mateen ho měl také nejméně jednou pozvat na rande. To ale spolužák odmítl. Řekl také, že si vždy myslel, že je Mateen gay a že je příliš uzavřený, protože je mu to trapné. „Chtěl jen někam zapadnout, ale nikdo ho neměl rád. Vždycky to bylo společensky trapné," dodal.

Tyto výpovědi se objevily v době, kdy americká média přinesla informaci, že Mateen do gay klubu poměrně často chodil, navíc prý v jeho telefonu byla objevena aplikace, které je určena k navazování vztahů a domlouvání si schůzek mezi homosexuály. "Pomocí této aplikace se mnou několikrát mluvil, uvedl jeden z pravidelných návštěvníků klubu Kevin West. Až do útoku ho však prý nikdy nepotkal.

Další jeho spolužák, Samuel King, vypověděl, že dříve Mateen rozhodně homofobní nebýval a že na párty s ním i s jinými gay chodil. „Neprojevoval žádnou nenávist, k nikomu z nás. Jednal s námi jako individualitami, kterými jsme. Vždycky se usmál a řekl ahoj," uvedl s tím, že Matee byl přátelský a upovídaný. „Něco se muselo změnit," dodal.

Když se Yusufiy a Amateen rozvedli, muž se znovu oženil s Noor Zahi Salmanovou, se kterou měl syna. Jeho otec, Seddique Mateen, řekl listu Palm Beach Post, že nevěří, že by jeho syn byl gay. „Kdyby byl gay, proč by dělal něco takového?" uvedl. Už předtím uvedl, že se jeho syn velmi rozzuřil poté, co viděl dva muže při líbání.

Související

Náboženství

Pastor schvaloval masakr v gay klubu, teď odstoupil. Podváděl manželku s prostitutkami

Kontroverzní texaský pastor Donnie Romero, který podpořil teroristický útok na floridský gay bar Pulse, kde útočník v roce 2016 zastřelil 49 lidí a dalších 53 zranil, odstoupil z funkce. Romero, který hájil střelce tím, že zbavil svět několika sodomitů, nyní svůj odchod podle televize ABC News zdůvodnil tím, že svou ženu podváděl, platil si prostitutky, hrál hazard a holdoval alkoholu.

Více souvisejících

Střelba v nočním klubu ve městě Orlando (12. 6. 2016) Omar Mateen (vrah z Orlanda, USA - 12.6.2016)

Aktuálně se děje

před 8 minutami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 25 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 5 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Jednání o příměří není ztraceno. Hamás se vrátí do Káhiry, dorazí i ředitel CIA

Delegace palestinského militantního hnutí Hamás odešla z jednání o dočasném příměří v Pásmu Gazy, která se koná v egyptském hlavním městě Káhiře, ale vrátí se na další rozhovory v úterý, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy