Američané zajatí v lednu Íránem prý prozradili citlivé informace

Washington - Někteří z deseti amerických námořníků zadržených v lednu v Íránu při výslechu prozradili příliš velké množství citlivých informací. Uvádí to zpráva, kterou dnes vydalo k incidentu americké námořnictvo. Podle ní zajetí Američanů předcházelo množství chyb posádek obou člunů i velitelů.

Podle zprávy námořníci Íráncům předali hesla k telefonům a laptopům. "Ten incident a chování námořníků neodpovídá tomu, co očekáváme od našeho námořnictva," sdělil dnes velitel námořních operací admirál John Richardson. "Je zřejmé, že někteří, ne-li všichni členové posádky poskytli při výslechu další informace kromě udání svého jména, hodnosti, čísla a data narození," dodal. Podle námořnictva se Íránci dověděli také informace o maximální výkonnosti člunů.

Podrobná zpráva uvádí, že mise nebyla dobře připravena. Dva americké čluny se přesouvaly z Kuvajtu do Bahrajnu. Měly se přemístit o více než 460 kilometrů, ale posádky se to dověděly na poslední chvíli.

Kapitáni lodí se údajně od začátku plavby nedrželi plánovaného kurzu. Dostali se do teritoriálních vod Saúdské Arábie a pak vpluli do vod u íránského ostrova Fársí v Perském zálivu. Námořníci údajně v první chvíli nevěděli, kde se nacházejí, protože nesledovali navigační mapu. U ostrova se jednomu člunu porouchal motor a k plavidlům se přiblížily dvě lodě íránských revolučních gard. Íránští námořníci mířili zbraněmi a brzo se k nim přidaly další čluny. Kapitáni amerických plavidel nevydali rozkaz, aby posádky zaujaly postavení se zbraněmi. Naopak ve snaze zmírnit napětí vyzvali střelce, aby od zbraní odstoupili.

"Nehodlal jsem začít válku s Íránem, řekl jsem si, že by kvůli nedorozumění neměl nikdo umřít," řekl při výslechu jeden z kapitánů. Íránci pak přinutili Američany pokleknout, zvednout ruce a vše natáčeli kamerou. Na ostrově Fársí je přes noc vyslýchali, propustili je následujícího dne. Američtí námořníci se podřídili požadavku Íránců, kteří stále filmovali, aby se při jídle tvářili vesele. Jeden z kapitánů přečetl omluvu, kterou napsali Íránci.

Námořníci nejsou ve zprávě uvedeni jmény, ale námořnictvo už minulý týden oznámilo, že velitel operace kapitán Kyle Moses bude kvůli incidentu zbaven velení. Kromě něho námořnictvo už v květnu propustilo velitele Erika Rashe, který velel družstvu, k němuž posádky člunů patřily. Námořnictvo už zahájilo opatření proti dalším dvěma námořníkům a doporučilo postupovat podobně u šesti dalších.

Zpráva je kritická také k íránským gardám, které se podle ní chovaly v rozporu s mezinárodními zvyklostmi. Gardisté nahradili americké vlajky na člunech vlajkami gard, oba čluny vyplenili a poškodili jejich vybavení.

Posádky USA jsou v Perském zálivu umístěny kvůli zajištění bezpečnosti spojenců Spojených států. Pro Írán, s nímž USA mají přerušené diplomatické vztahy, byl incident cennou propagandou. Duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí velitele gard odměnil medailemi a íránské televize vysílaly videa se zadrženými Američany.

Související

Více souvisejících

Írán Americká armáda (U.S. Navy) USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 18 minutami

před 34 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

Kreml tvrdí, že obsadil další obec. Kyjev mlčí, ruské armádě se ale postup upřít nedá

Ruská armáda tvrdí, že její jednotky převzaly plnou kontrolu nad obcí Novomychajlivka v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Podle ruského ministerstva obrany si tak ruské jednotky zlepšily taktickou situaci podél frontové linie. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy