Pryč s Temerem. Brazilci se bouří proti prezidentovi, policie nasadila vodní děla

Rio de Janeiro - Proti Michelu Temerovi, který nahradil v čele Brazílie prezidentku Dilmu Rousseffovou, v neděli protestovaly desetitisíce lidí. V Sao Paulu se demonstranti střetli s policií.

Tisíce lidí vyšly do ulic v Riu de Janeiro. "Nové volby jsou jediným způsobem, jak znovu nastolit demokracii," uvedl poslanec Wadih Damous, který se nedělní demonstrace v Riu rovněž účastnil. Damous je členem Strany pracujících (PT), která vláda v zemi v předchozích 13 letech. Za vlády této strany Rousseffová a její předchůdce Luiz Inácio Lula da Silva pomohli milionům Brazilců dostat se z bídy sociálními programy, které se nová vláda chystá omezit.

V Sao Paulu se demonstrace podle organizátorů účastnilo až sto tisíc. Jiné zdroje uvádějí 50.000. Stejně jako v Riu nesli lidé transparenty s hesly "Pryč s Temerem" a "Volby, lidé chtějí volit". Exprezidentka i její příznivci označují proces impeachmentu za puč a požadují nové volby. Policie při protestu použila slzný pln a vodní děla.

V ulicích lidé demonstrují od středy, kdy byla Rousseffová sesazena Senátem. Temer, jenž má podle sobotního průzkumu institutu Ibope podporu jen asi 15 procent voličů, se víkendové demonstrace snažil zlehčovat. "Je tam 40, 50, 100 lidí, víc ne," reagoval.

Související

Více souvisejících

Michel Temer Demonstrace v Brazílii Dilma Rousseffová

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy