Terorista z New Yorku nebyl na seznamu rizikových osob, je obviněn z pokusu o vraždu pěti policistů

New York - Afghánec Ahmad Khan Rahami (28), který je podezřelý z podílu na víkendových bombových útocích v New Yorku a New Jersey, byl obviněn z pětinásobného pokusu o vraždu policistů.

Obvinění souvisí s pondělním dramatickým zadržením muže ve městě Linden. Naturalizovaného Afghánce Rahamiho policisté při pondělním zatýkání zranili a nyní se nachází v nemocnici. Výši kauce soud stanovil na 5,2 milionu dolarů (125,7 milionu Kč). Obvinění v souvislosti se samotnými víkendovými útoky podle AP zatím policie nevznesla.

Zranění při zatýkací akci utrpěli také dva policisté. Oba jsou ale mimo ohrožení života. Práci policie během vyšetřování útoků ocenil americký prezident Barack Obama. Bezpečnostní složky pochválil především za rychlé dopadení podezřelého.

Vyšetřovatelé nevědí, jaký motiv mohl mít Rahami ke spáchání útoků. Muž nebyl na žádném seznamu lidí, kteří by mohli představovat bezpečnostní riziko. Podle výpovědi jeho přátel se u něj sice po výletu do Afghánistánu před několika lety začalo silněji projevovat náboženské přesvědčení, přesto však mnohem častěji mluvil o svých zálibách, jako byla auta, než o víře.

Podle newyorského guvernéra Andrewa Cuoma se úřady nedomnívají, že by Rahami byl součástí nějaké teroristické buňky. "Nemáme důvod se domnívat, že by hrozilo od Rahamiho nebezpečí nebo že existuje nějaká Rahamiho buňka," řekl Cuomo. Ještě v pondělí přitom policie uvedla, že se domnívá, že útoky jsou dílem teroristické skupiny působící v New Jersey a v New Yorku.

The New York Times dnes ovšem napsal, že otec Rahamiho před dvěma lety na policii vypověděl, že jeho syn je terorista. Policisté tehdy sdělení prověřovali na celostátní úrovni. V roce 2014 byl Rahami zadržen po domácí hádce, při níž údajně bodl svého bratra nožem. Při vyšetřování Rahamiho otec prohlásil, že jeho zadržený syn je terorista, uvedl newyorský list s odvoláním na vysoce postavené policisty.

Deník také napsal, že při dramatickém pondělním dopadení Rahamiho v Lindenu měl muž u sebe notebook s texty, které oslavují džihád.

Také Federální úřad pro vyšetřování (FBI) oznámil, že nepovažuje útoky za dílo větší teroristické skupiny. Nepátrá také po žádném dalším podezřelém v souvislosti s explozemi, přestože vyšetřování ještě není uzavřeno.

Rahamiho policie zadržela v souvislosti s víkendovým výbuchem v Seaside Parku v New Jersey a s explozí v manhattanské čtvrti Chelsea, která zranila 29 lidí.

Související

Více souvisejících

Výbuch v New Yorku (17.9.2016) Ahmad Khan Rahami (terorista z N.Y.) Terorismus

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy