Česká topmodelka vyzývala svět, aby se připravil na cunami

New York - Česká topmodelka Petra Němcová vyzvala světové společenství, aby se lépe připravilo na dopad možných přírodních katastrof jako jsou ničivé vlny cunami. Žena, která v roce 2004 přežila úder přívalové vlny v Thajsku, v newyorském sídle OSN prohlásila, že účinným řešením zachraňujícím životy mohou být systémy včasného varování.

"Lidská přirozenost je být spíše reaktivní než proaktivní, ale když v případě přírodních katastrof pouze reagujete, často je příliš pozdě," pronesla podle agentury AP modelka, která se věnuje rovněž charitativní činnosti. "Na případech cunami je jedna krásná věc, a sice, že máte čas. Takže, pokud budou fungovat správné systémy včasného varování, osvěta a připravenost, může to zachránit lidské životy."

Sedmatřicetiletá Němcová dorazila do New Yorku u příležitosti Světového dne připravenosti na cunami, který připadá na 5. listopad. Ničivé vlny se staly jejím životním tématem poté, co během dovolené v Thajsku s vážnými zraněními přečkala úder cunami. Obrovská vlna se tehdy převalila přes bungalov, ve kterém byla s tehdejším přítelem, fotografem Simonem Atleem. Na rozdíl od partnera, jehož tělo se našlo až po dvou měsících, ale přežila, ze zranění se však léčila ještě několik měsíců.

Související

Sir Nicholas Winton

Němcová navrhla Nicholase Wintona na Nobelovu cenu

Praha - Sir Nicholas Winton, který v roce 1939 zachránil před nacisty stovky židovských dětí z Československa, by měl dostat Nobelovu cenu míru. Myslí si to předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS), která ve čtvrtek odeslala Nobelovu výboru Wintonovu nominaci.

Více souvisejících

Petra Němcová OSN Tsunami

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 44 minutami

před 53 minutami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Zemřel zakladatel a výrazná osobnost ODS Miroslav Macek

Ve věku 79 let zemřel zakladatel a bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Podle serveru Novinky zemřel ve středu po krátké a těžké nemoci.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy