Trumpův bezpečnostní poradce Flynn odstoupil, má podezřelé vazby na Rusko

Washington - Hlavní bezpečnostní poradce Bílého domu Michael Flynn, jehož styky s ruským velvyslanectvím prověřuje FBI, odstoupil. Ve funkci nevydržel ani měsíc. Agentura AP poznamenala, že změna v Trumpově týmu je mimořádně brzká. Úřadujícím bezpečnostním poradcem byl podle televize CNN jmenován Keith Kellogg, který stejně jako Flynn dosáhl v armádě generálské hodnosti.

Bílý dům dnes uvedl, že ho k rezignaci vyzval sám prezident Donald Trump. Ztratil v něj prý důvěru .V rezignačním dopise Flynn uvedl, že během rychlého spádu své kauzy nedopatřením nesdělil viceprezidentovi Miku Penceovi úplné informace o kontaktech s ruským velvyslancem Sergejem Kisljakem. Podle deníku The Washington Post Flynn jednal ještě před prezidentskou inaugurací s Kisljakem o amerických sankcích proti Rusku.

Flynn to nejdříve popřel stejně jako Pence, který s poradcem hovořil, později přes svého mluvčího Flynn uvedl, že o sankcích s velvyslancem mohl hovořit, ačkoli si to nyní nevybavuje.

Psali jsme: USA zruší protiruské sankce? Trumpův poradce vede podezřelá jednání  

"Upřímně jsem se prezidentovi a viceprezidentovi omluvil a oni mou omluvu přijali," uvedl Flynn v dopise. Také uvedl, že z titulu budoucí funkce bezpečnostního poradce vedl četné telefonní rozhovory s řadou zahraničních představitelů, ministrů a velvyslanců, aby zajistil hladké převzetí moci.

Mluvčí Bílého domu Sean Spicer dnes uvedl, že Trump Flynna sám požádal, aby rezignoval. Americká média dříve informovala, že Flynn opustil funkci na vlastní žádost. Podle Spicera odchod bezpečnostního poradce nesouvisel s porušením žádného zákona. "Byla to otázka důvěry, nikoli otázka právní," řekl Spicer. Trump podle něj ztratil ve Flynna důvěru proto, že poradce uvedl v omyl viceprezidenta Pence v otázce svých styků s Rusy. Situací okolo poradce se Trump podle Spicera zabýval několik týdnů.

Mluvčí Bílého domu zdůraznil, že Trump Flynna nepověřil, aby s ruskými diplomaty o sankcích před lednovou inaugurací jednal. Uvedl rovněž, že americký prezident trvá na tom, aby Moskva přispěla k uklidnění situace na východní Ukrajině a aby vrátila Krym. Zároveň ale chce a očekává, že bude s Ruskem vycházet, dodal mluvčí.

Spicer rovněž kritizoval úniky informací o Flynnově případu do médií. Prezident podle něj přijme opatření, aby je napříště zastavil.

Spekulace o Flynnově osudu v amerických médiích vyvrcholily v pondělí, kdy Trump příslušné dotazy novinářů ignoroval. Několik hodin poté před novináře předstoupila Trumpova přední poradkyně Kellyanne Conwayová, která prohlásila, že Flynn má prezidentovu plnou důvěru. Krátce poté však mluvčí Bílého domu Sean Spicer sdělil, že Trump situace řeší.

Podle serveru Politico měl Flynn komplikované vztahy i s některými klíčovými ministry americké vlády včetně ministra zahraničí Rexe Tillersona a ministra obrany Jamese Mattise. Flynn je bývalým šéfem vojenské rozvědky DIA (2012-2014), v roce 2014 byl penzionován. Je zastáncem bližších vztahů s Ruskem a tvrdšího postupu USA vůči teroristické organizaci Islámský stát (IS).

Podle amerických médií jsou na uvolněný post prezidentského poradce pro otázky národní bezpečnosti tři kandidáti. Kromě Keitha Kellogga, který po Flynnově rezignaci funkci dočasně zastává, je to bývalý šéf Ústřední zpravodajské služby (CIA) David Petraeus, který z funkce šéfa hlavní špionážní služby odstoupil po skandálu s vyzrazením utajovaných informací v roce 2012. Třetím kandidátem je penzionovaný viceadmirál Robert Harward, člen Národní bezpečnostní rady (NSC) za vlády George Bushe mladšího, kdy byl pověřen řízením národního protiteroristického střediska.

Související

Donald Trump

Trump omilostnil svého exporadce Michaela Flynna, popřál mu fantastické Díkuvzdání

Americký prezident Donald Trump dnes na twitteru oznámil, že omilostnil svého někdejšího bezpečnostního poradce Michaela Flynna, který se na konci roku 2017 přiznal, že lhal Federálnímu úřadu pro vyšetřování (FBI). Ten ho vyslýchal v rámci vyšetřování údajného vlivu Ruska na prezidentské volby v roce 2016. Flynn dosud nebyl odsouzen. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Více souvisejících

Michael Flynn (generál) Donald Trump USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy