Rusko kvůli útoku v Sýrii o půlnoci zavře horkou linku s Pentagonem

Washington - Rusko v reakci na americký útok v Sýrii oznámilo, že pozastavuje platnost ujednání s Američany ohledně zabránění incidentům při letech nad Sýrií. Podle tohoto oznámení Kremlu Moskva nezavře komunikační kanál s USA, ale skončí s výměnou informací. Podle USA je to ale trošku jinak.

Rusko souhlasilo s udržením horké linky, která má zabránit letecké kolizi nad Sýrii, uvádí to agentura AP s odvoláním na nejmenovaný americký armádní zdroj. Upozornila, že to odporuje původnímu dnešnímu oznámení Ruska, které sdělilo, že pozastavuje ujednání s Američany o zabránění leteckých incidentů.

Kreml také sdělil, že komunikační kanál s USA Moskva nezavře, ale že skončí s výměnou informací. Americké vojenské zdroje agentuře AP řekly, že jednání mezi USA a Rusy nebylo po dnešním útoku přerušeno a stále trvá. Američtí představitelé mají podle těchto zdrojů zájem, aby dialog nebyl přerušen, a Rusové potvrdili, že nebude.

Později však přišla informace, že Rusko o nadcházející půlnoci ruského času (23:00 SELČ) zastavuje komunikaci s Pentagonem o leteckých operacích nad Sýrií. Oznámilo to dnes ruské ministerstvo obrany. Předvolalo si také amerického vojenského atašé.

Na syrskou základu Šajrát americká armáda časně ráno ze dvou lodí ve Středomoří vypálila 59 střel s plochou dráhou letu v odvetě za úterní chemický útok v Idlibu. Podle USA ho spáchala syrská armáda a zabila při něm na 80 Syřanů.

Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová sdělila, že Moskva americkou stranu po úderu kontaktovala. V rozhovoru pro ruskou televizi řekla, že "kontakty jsou v zásadě pravidelné, probíhají na různých úrovních. Tentokrát šlo samozřejmě o reakci (na americký útok)," řekla.

Premiér Dmitrij Medveděv dnes prohlásil, že při americkém útoku bylo velmi blízko ke středu s ruskou armádou. USA ale uvádějí, že ruskou armádu předem o zamýšlené operaci v Homsu informovali. Medveděv útok označil za nelegální akci, při níž byl jenom krok ke střetu s ruskou armádou.

Podle syrského armádního zdroje byla několik hodin předem o útoku informována také syrská armáda, která učinila náležitá opatření „Několik letadel jsme přesunuli na jiné místo," sdělil agentuře AFP nejmenovaný zdroj ze syrské armády.

Letečtí dispečeři a velitelé mezinárodní koalice byli kontaktu s ruskými kolegy, kteří jsou v Sýrii. Dosud si sdělovali informace o svých operacích, aby se armády vyhnuly kolizím. Mluvčí Pentagonu Michelle Baldanzaová řekla po dnešním útoku, že americká armáda má stále zájem v toto sdílení informací pokračovat. „Je v zájmu všech, kdo operují nad Sýrii, vyhnout se nehodám. Doufáme, že ruské ministerstvo obrany dospěje k témuž závěru," řekla.

Související

Více souvisejících

Rusko USA (Spojené státy americké) útok USA na Sýrii (7. 4. 2017)

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Požár průmyslové budovy v Kladně. Více než sto hasičů ho dostalo pod kontrolu

Více než sto hasičů zasahovalo ve čtvrtek u požáru průmyslového objektu ve středočeském Kladně. Z místa události se nad město valil hustý černý dým. Hasičům se v odpoledních hodinách podařilo dostat plameny pod kontrolu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy