Sněmovní výbor předvolá Flynna, o jeho firmy se zajímá senátní výbor

Washington - Výbor pro zpravodajské služby americké Sněmovny reprezentantů si kvůli vyšetřování možných zásahů Ruska do loňských voleb v USA hodlá předvolat bývalého poradce amerického prezidenta Michaela Flynna. Oznámil to dnes člen výboru Adam Schiff.

Flynn musel post poradce v Bílém domě opustit po 24 dnech kvůli svým nejasným vazbám na Rusko. Už v úterý oznámil místopředseda senátního výboru pro zpravodajské služby, že si výbor předvolá zástupce dvou Flynnových poradenských firem.

V pondělí Flynn odmítl senátnímu výboru vydat požadované dokumenty s odvoláním na pátý dodatek ústavy, který mimo jiné zaručuje právo odmítnout svědectví proti sobě samému. Na tento dodatek se ale právnické osoby podle místopředsedy senátního výboru pro zpravodajské služby Marka Warnera odvolat nemohou.

Výbor rovněž zaslal Flynnovu právníkovi dopis zpochybňující právní opodstatnění pro Flynnovo rozhodnutí uplatnit pátý dodatek. Předseda výboru Richard Burr řekl, že senátoři počkají na odpověď, než rozhodnou o dalším postupu.

Flynn v oficiálním oznámení adresovaném senátnímu výboru pro dohled nad tajnými službami uvedl, že stupňující se nevraživost vůči jeho osobě a jmenování zvláštního vyšetřovatele ministerstvem spravedlnosti vytvářejí právně nebezpečné prostředí bránící spolupráci.

Flynn se také obává, že nynější kontext senátního vyšetřování znamená hrozbu, že každé svědectví, které zákonodárcům poskytne, může být použito proti němu.

Související

Donald Trump

Trump omilostnil svého exporadce Michaela Flynna, popřál mu fantastické Díkuvzdání

Americký prezident Donald Trump dnes na twitteru oznámil, že omilostnil svého někdejšího bezpečnostního poradce Michaela Flynna, který se na konci roku 2017 přiznal, že lhal Federálnímu úřadu pro vyšetřování (FBI). Ten ho vyslýchal v rámci vyšetřování údajného vlivu Ruska na prezidentské volby v roce 2016. Flynn dosud nebyl odsouzen. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Více souvisejících

Michael Flynn (generál) USA (Spojené státy americké) Rusko

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Kreml: Svět je na pokraji konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, může skončit katastrofou

Rusko v pondělí prohlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny ze strany USA, Británie a Francie posunula svět na pokraj přímého konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, který by mohl skončit katastrofou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy