Podle Trumpa je katarská krize plod jeho cesty do Rijádu

Washington - Saúdská Arábie a další arabské země se rozhodly vypovědět diplomatické vztahy s Katarem kvůli údajné podpoře terorismu. Americký prezident Donald Trump tento krok považuje za plod své nedávné cesty do Rijádu, kde na summitu arabských a muslimských zemí vyzval k tvrdšímu postupu proti financování terorismu. 

Trump se svou zásluhou pochlubil na twitteru. „Je skvělé vidět, že návštěva Saúdské Arábie a (summitu) 50 (muslimských) zemí začíná přinášet ovoce. Jejich představitelé řekli, že zaujmou tvrdší přístup k financování extremismu, vše ukazuje na Katar. Možná je to začátek konce hororu jménem terorismus," napsal.

Americké ministerstvo obrany vzápětí po Trumpově komentáři na twitteru poděkovalo Kataru za jeho závazky vůči regionální bezpečnosti a za podporu americké základně v zemi.

Mluvčí Pentagonu Jeff Davis na otázku novinářů, zda Katar podporuje teroristy, jak tvrdí skupina arabských států v čele se Saúdskou Arábií a Egyptem, odmítl odpovědět. "Nejsem ta správná osoba, které byste se měli ptát. Považuji je za hostitele naší velmi důležité základny Al-Udajd," dodal.

V Kataru na základně působí 10.000 amerických vojáků. Spojené státy ji využívají k náletům na pozice islámských radikálů v oblasti. Američtí ministři zahraničí a obrany Rex Tillerson a James Mattis prohlásili, že diplomatická krize v regionu jednotný boj proti terorismu neovlivní.

Související

Více souvisejících

Donald Trump USA (Spojené státy americké) Katar

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Válka v Izraeli

Válka v Gaze má přes 34 tisíc obětí, tvrdí Palestinci. OSN řekla, jak s jejich údaji pracuje

Konflikt mezi Izraelem a hnutím Hamás si podle palestinského ministerstva zdravotnictví vyžádal již 34 344 palestinských obětí. Zveřejněný seznam obsahuje údaje o většině zabitých, včetně jmen, věku a pohlaví. Mnoho obětí jsou děti, přičemž seznam zahrnuje i 169 novorozenců a stovky dalších mladších deseti let. Izrael oficiální čísla zpochybňuje, zatímco OSN potvrzuje, že palestinské údaje bývají přesné.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Recep Tayyip Erdogan

Turecko se odklání od Západu? Chce prohlubovat vztahy s Východem

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ve středu na fóru v Ankaře prohlásil, že Turecko bude nadále rozvíjet vztahy s Východem, a to i přesto, že v zahraniční politice zůstává orientováno na Západ. Zdůraznil, že svět už není "černobílý" a Ankara nemusí spolupracovat pouze s jednou stranou.  

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Vladimir Putin

Rusko oficiálně zahajuje partnerství s Íránem

Ruský prezident Vladimir Putin přijal návrh na podepsání dohody o strategickém partnerství s Íránem, který mu předložilo ruské ministerstvo zahraničních věcí. Uvedl to server Times of Israel.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Teplé počasí neskončí ani o víkendu, ukazuje předpověď

Teplé počasí bude pokračovat i o víkendu. Podle předpovědi ČHMÚ.cz by se denní maxima měla pohybovat nad 20 stupni.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy