Čau lidi. Skauti si vyslechli Trumpovu řeč, zkritizoval média a vzpomínal na vítěznou noc

Washington - Americký prezident předstoupil před 40 tisíc mladých skautů v Západní Virginii. Ve své řeči nezapomněl zkritizovat svého předchůdce Baracka Obamu a mainstreamová média. V supermarketech se prý pod jeho vládou opět budou lidi na Vánoce zdravit "Veselé Vánoce".

Trump před skauty vystoupil na 19. Národním skautském sjezdu v pondělí v Západní Virginii. Přijel tam s připravenou řečí o kvalitách skautů - každý americký prezident je totiž jejich "čestným prezidentem" - a uvedl, že nebude mluvit o politice. Podle britského Guardianu slib nedodržel, o politice mluvil zejména. 

Americký prezident chlapecké skauty varoval před jeho "oblíbeným" nepřítelem, což jsou "fake news" média. "Kluci, vy máte ale členů. Tisk řekne, že vás je asi 200. Ale vypadá to, jako by vás tady bylo 45 tisíc," rýpl si do médií, ale tím to neskončilo. 

"Dneska nebudeme mluvit o politických šarvátkách ve Washingtonu, o kterých slyšíte z "fake news" a všeho toho... Kdo by kruci chtěl mluvit o politice, když stojím před skauty?" tázal se. Přesto o washingtonské politice mluvil, a ne zrovna lichotivě. "Dnes jsem řekl, že bychom to slovo měli změnit, a to ze slova bažina na slovo žumpa a nebo možná na slovo kanalizace, ale to není dobré," uvedl. Skauti dle jeho slov věří v jeho myšlenku "America first", tedy "Spojené státy především". Uvedl také, že doufá ve zrušení Obamacare, která "nás skutečně zraňuje,". 

"Viceprezident USA Mike Pence - skvělý chlápek - byl skaut a hodně to pro něj znamená. Možná, že už někteří z vás stanovali na tomto poli, když byl ještě Mike guvernérem Indiany, ale skauting byl velmi, velmi důležitý," volil Trump zmatečně slova. "A mimochodem, kde jsou skauti z Indiany dnes? Divil bych se, kdyby vás televizní kamery zabraly; nedělají to rády, když vidí početné davy. Nemají to rády. Čau lidi. Je zde mnoho lásky, na tomhle velkém a krásném místě. Hodně lásky a hodně lásky pro naši zemi. Je zde opravdu hodně lásky pro tuhle zem," uvedl americký prezident. 

Následně se opět vrátil k informování médií o počtu účastníků akce. "Jedno procento, nebo nula?" tázal se Trump, jak velkou část davu uvidí televizní diváci. "Mimochodem, jenom otázka, přijel někdy prezident Obama na sjezd skautů? (...) Odpověď je ne! Ale my se brzy vrátíme," řekl Trump. Trump si pochvaloval vývoj amerického hospodářství, a to prý od 8. listopadu loňského roku. Prezident ho označil za krásný den. "Pamatujete si tu nezapomenutelnou noc s mapami, kde Republikáni byli červeně a Demokraté modře a mapka byla tak červená.... bylo to neuvěřitelné a oni nevěděli co říct?" připomněl Trump noc svého zvolení. 

"Mimochodem, pod Trumpovou administrativou budete znovu říká Veselé Vánoce, až půjdete nakupovat. Věřte mi. Veselé Vánoce. Oni tuhle malou krásnou frázi zbagatelizovali. Znovu budete říkat Veselá Vánoce, lidi," uvedl Trump k otázce komercializace Vánoc. 

Související

Více souvisejících

Donald Trump skauti Barack Obama

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 1 hodinou

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

Bělorusko zahájilo nečekanou inspekci nosičů jaderných zbraní. Zúčastní se cvičení s námi, oznámil Putin

Bělorusko oznámilo, že na příkaz prezidenta Alexandra Lukašenka zahájilo nečekanou inspekci svých nosičů nestrategických jaderných zbraní. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy