Výměna v americké administrativě? Ministr Sessions bude sloužit, dokud si to bude Trump přát

San Salvador/Washington – Americký prezident Donald Trump v minulých dnech tvrdě kritizoval ministra spravedlnosti Jeffa Sessionse. Vyvolal tak spekulace o jeho možném konci ve funkci. K problému se teď vyjádřil i sám Sessions.

Sessions, jehož postavení v minulých dnech Trump zpochybnil, je připraven setrvat v úřadu, dokud si to bude hlava státu přát. Ve čtvrtek to řekl agentuře AP na mezinárodní konferenci v San Salvadoru. O nynějším konfliktu prý spolu ale zatím nehovořili.

Šéf Bílého domu vyčítá členovi své administrativy pasivitu v boji s úniky informaci a nečinnost v kauze vyšetřování údajného vměšování Ruska do amerických voleb.

S Trumpem Sessionse spojuje „harmonie hodnot a přesvědčení," řekl ministr americké agentuře. „Chce-li (Trump) změnu, má k tomu všechna práva. Sloužím z prezidentovy vůle, bylo mi to jasné od prvního dne," konstatoval.

„Ve vztazích s prezidentem to nebyl můj nejlepší týden," reagoval na prezidentovu kritiku ministr, který loni jako první z amerických senátorů Trumpovu kandidaturu otevřeně podpořil.

Sessions se dobrovolně zřekl dozoru nad vyšetřováním ruské kauzy s ohledem na možný střet zájmů. Sám se totiž během loňské prezidentské kampaně několikrát s ruskými diplomaty setkal. Zastupuje ho jeho náměstek Rod Rosenstein, který k vyšetření aféry jmenoval zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera, bývalého ředitele FBI.

Související

Jeff Sessions

Trump se znovu opřel do svého někdejšího ministra Sessionse

Americký prezident Donald Trump dnes po dlouhé době opět zkritizoval svého někdejšího ministra spravedlnosti Jeffa Sessionse. Učinil tak v reakci na Sessionsovu snahu o návrat do Senátu. Prezident se do někdejšího člena své vlády často opíral a nakonec jej vyzval k rezignaci především kvůli jeho rozhodnutí vzdát se dohledu nad vyšetřováním ruských zásahů do kampaně před americkými prezidentskými volbami z roku 2016, napsala agentura AP.

Více souvisejících

Jeff Sessions Donald Trump USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Evropská Unie

EU schválila nový desetibodový pakt o migraci a azylu

Ministři členských zemí Evropské unie (Rada EU) v úterý v Bruselu definitivně schválili nový pakt o migraci a azylu, tedy masivní přepracování dosavadních migračních a azylových zákonů eurobloku. Uvedla to agentura Reuters.

před 3 hodinami

Marek Ženíšek (TOP 09)

Ženíšek bude od čtvrtka novým ministrem pro vědu

Česko bude mít nového ministra pro vědu, výzkum a inovace, který nahradí poslankyni Helenu Langšádlovou (TOP 09). Prezident Petr Pavel se chystá jmenovat Marka Ženíška (TOP 09) ve čtvrtek dopoledne, informoval Pražský hrad na webu. 

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Válka v Izraeli

USA nepovažují zabíjení Palestinců v Pásmu Gazy za genocidu

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena nepovažuje zabíjení Palestinců v Pásmu Gazy izraelskou armádou, která vede válku proti militantnímu hnutí Hamás, za genocidu. V pondělí to uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan, informuje agentura Reuters.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ondřej Zajíc

Autoři absurdního dramatu cítí, že naše civilizace je v koncích, říká režisér Ondřej Zajíc

Divadelní hra "Koza aneb Kdo je Sylvie", kterou před 22 lety napsal Edward Albee je provokativním dramatickým dílem, které zkoumá hluboké lidské emoce a konflikty. Režisér Ondřej Zajíc přináší svůj unikátní pohled na Albeeho text, prostřednictvím inovativního a emotivního ztvárnění. Inscenace Koza aneb Kdo je Sylvie, nabízí divákům silné a nekompromisní reflexe lidské podstaty a jejích temných stránek.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Mychajlo Podoljak, poradce z kanceláře ukrajinského prezidenta

Kyjev: Putinovy změny ukazují na totální militarizaci ekonomiky

Změny v ruské vládní struktuře, které navrhl prezident Vladimir Putin, ukazují na "totální militarizaci ekonomiky a restrukturalizaci armádních zásobovacích systémů pro nekonečnou válku," uvedl Mychajlo Podoljak, poradce vedoucího kanceláře ukrajinského prezidenta, v reakci na nové personální obsazení po Putinově inauguraci.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Blinken nečekaně přijel do Kyjeva na předem neohlášenou návštěvu Ukrajiny

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v úterý přijel do Kyjeva na předem neohlášenou návštěvu Ukrajiny, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy